設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 點解500蚊的DAC同幾萬蚊的DAC用的芯片是一樣的 具體分別在哪 ?

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
如題  小弟發現淘寶500蚊的山寨DAC解碼同 牽牛星G2.1 的解碼都一樣是 ESS9038Q2M , 其實成部機應該最重要係個芯片 如果芯片一樣 理論上音質差別應該不是很大 但價錢就差天共地 想討論下當中到底有咩實質分別 ,就算多個串流播放功能都唔洗差咁多錢。

鉑金玩家

無錯平機貴機都用同一顆芯片,但係當你聽過就會發現同一芯片,其實係可以完全唔同聲,平價機就算佢堆料堆到點好點好通常都有一個共通點,就係你聽唔到佢有自己獨有音色同個性,芯片只係佔調聲既好小部份,貴價機通常都有自己獨有既sound signature,用各種不同既零件調較,焊錫既品牌,落焊既溫度等等,就算比晒用咩零件同線路設計圖你都做唔到同人地一樣既聲音,呢樣野就係廠自己獨有既較聲技術,貴機就係貴係不停調試既開發成本同埋較聲技術上面,其實可以用食物黎比喻,有d廚師有自己獨有既調味配方,無錯用既食材一樣,但就係整唔到人地果種獨有既味道

評分

參與人數 5威望 +49 金錢 +39 收起 理由
國大代表 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
raymond430 + 10 認同到一個"點"呀!
edwardkeith@G + 10 + 10 比喻十分好
NGAIChanne@G + 9 + 9
Manko + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

俾個例子你參考吓, soulnote出咗兩部Dac, 分別係D2同D3, 兩部依家都係賣緊, 價錢係5萬同15萬, 一樣都係用4粒9038pro, 點解價錢會爭咁遠? 自己搵答案.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

白鑽玩家

其實主宰音質主要都係電源整流屏閉模擬輸出部分
呢啲嘢成本遠遠比粒解碼晶片值錢
不過部G2.1個價錢級數比粒閹版9038又過份少少
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

三星玩樂勲章

貴機都未必好聲

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
筋肉人 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

調音,品牌價值,類比部件等都係成本之一。
值唔值只能由市場決定

專業玩家

MDLP 發表於 2022-12-4 04:07
其實主宰音質主要都係電源整流屏閉模擬輸出部分
呢啲嘢成本遠遠比粒解碼晶片值錢
不過部G2.1個價錢級數比粒 ...

有D想買部二手G1 搭配有源喇叭

白鑽玩家

NGAIChanne@G 發表於 2022-12-4 20:17

如果你喇叭未買播放器又未買
不如諗清楚兩件加埋大約幾多錢budget先
不過師兄你又要隻喇叭闊唔過180
市面上闊180有幾多好聲嘅喇叭呢?
就算畀你搵到夾硬攝落去
出嚟效果都未必一定好
因為玩音響除咗硬件因素
另一個更為重要就係環境因素

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ww1338 + 50 + 50 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

白鑽玩家

NGAIChanne@G 發表於 2022-12-4 20:17

要坐定定諗一諗
$50000一部G2.1
再加一對$10000嘅有源喇叭
出嚟嘅效果是否等於五萬加一萬?
到底一對一萬蚊嘅有源喇叭
聽完一部淘寶嘅$5000播放連解碼
再聽番部5皮嘢嘅牽牛星
就算畀你聽到有分別
又聽唔聽得出五千同五萬嘅分別?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
筋肉人 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

專業玩家

MDLP 發表於 2022-12-5 02:28
要坐定定諗一諗
$50000一部G2.1
再加一對$10000嘅有源喇叭

咁真係要試下先知  所以依家糾結緊 2萬內預算點玩到最好 如果全部分拆又占好多空間 有源節省空間但係音質一般