設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: pac

[家訪討論] PAC 家訪後感2022

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

jjwenda 發表於 2022-11-27 18:15
正如Pac師兄所講,調教技巧尤勝於音響器材本身,如果各方面配合的話,二佬有時都會贏大佬,相信就算冇Met ...

無錯。
係我講嘅,AV 野 setting 行先。硬件排第二啦

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +60 收起 理由
hangshun + 30 + 30 認同到一個"點"呀!
Manko + 10 + 10
Ken134547 + 20 + 20 認同到一個"點"呀!
jjwenda + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鑽石玩家

pac 發表於 2022-11-27 17:54
𣎴過下次無THE REFERENCE META架喇!
明天收走了

Pac 兄, 真係鍾意啲聲唔要咗佢? 🤔

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

matt88p 發表於 2022-11-27 19:17
Pac 兄, 真係鍾意啲聲唔要咗佢? 🤔

無money 呀

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

真誠感謝PAC大哥家訪安排,和熱誠款待!過程裡,有感受二聲度;多聲道和技術分享!KEF  REFERENCE 係一對音場非常廣闊喇叭,唔單止係向橫伸展,仲係向上向下都感受到既聲場,不過身價與身積都一樣驚人!大哥非常好客,來者不拒有問必答,仲提醒玩音響一定要玩好自己套機,唔係貴野就一定適合自己!里點真係好同意!自己亦學會怎樣正確設定分頻點,喇叭高低音特性,幫我調整返環繞喇叭高音太多既問題!短短三個小時真係到喉唔到肺,但都獲益良多,希望再有機會,跟大哥學習其他器材設定!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80

查看全部評分

JBL LS40 /LSC/Arena 120/ Control X/M&K V12+
魁視M9708 / Acer V7850
Marantz SR8012 Lexicon RX7
Mcintosh MA7200AE TEAC NT505X

白鑽玩家

kkgoal 發表於 2022-11-28 00:21
真誠感謝PAC大哥家訪安排,和熱誠款待!過程裡,有感受二聲度;多聲道和技術分享!KEF  REFERENCE 係一對音 ...

玩ATMOS 每隻喇叭的設定都會影響整個音場,
留心每一次設定的改變就會學到當中的奧妙了。

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

作為一位影音新手,我深信樓上咁多位師兄已經道出家訪後 PAC 大哥器材嘅威力……
但我反而想衷心講一聲多謝 PAC 大哥無私奉獻出整整兩日私人作息時間去滿足我哋呢群影音同路人……感激,感激!

評分

查看全部評分

白鑽玩家

asu2007 發表於 2022-11-28 15:44
作為一位影音新手,我深信樓上咁多位師兄已經道出家訪後 PAC 大哥器材嘅威力……
但我反而想衷心講一聲多謝 ...

每個人都會經歷新手階段,我都唔例外,知道依段時間好難過嘅。
我哋嗰時玩影音唔似得而家咁多地方可以問,完全冇得問
變相而家啲人玩影音已經幸福好多,我都希望各位師兄玩好啲,
所以先至搞家訪同大家分享吓彼此進步。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
matt88p + 50 + 50 認同到一個"點"呀!
ChauBen@G + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

遲來的回覆,小弟參加星期五嗰場,由於幾年前已參觀過pac兄家居,已經有一定期望,今次主要觀摩下對mata,無可否認,pac兄整體setup已經一絕,再配合呢對KEF新技術喇叭,發揮得非常好,靚聲背景靜就一定㗎喇,但令我感受最深嘅喺兩聲道時嘅定位同密度,明明係背後嘅輕聲鼓聲,都可以好温柔咁填滿整個空間,呢樣係小弟重從無感受過,呢樣mata聽兩聲道真係好正好正,至於多聲道睇戲,由於小弟都係用anthem 60,以及有玩過htpc,整體驚喜反而無咁大,聲音風格取向亦大致與小弟家中類同,但當然每樣嘢都高幾個層次,可以夠膽講,聲場,定位各樣可能俾坊間大部份show room好太多,另外亦多謝pac兄熱情招待及分享

評分

查看全部評分

白鑽玩家

gordon98 發表於 2022-11-28 20:01
遲來的回覆,小弟參加星期五嗰場,由於幾年前已參觀過pac兄家居,已經有一定期望,今次主要觀摩下對mata,無可否 ...

所以咪襯META 未還搞個家訪同大家分享一下啦