設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 我也做了條藍色 DenKo 電源線俾馬仔SR6004

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
呢幾日看了 Jeff 兄的貼文,心癢癢,照辦煮碗,又跟住 DIY 條電源線。
係 SSP 行了幾間鋪,就買了下述物品

1.診所級:MK 13A 英式頭 $31 (未有錢入院住,哈哈! )
2.Denko:藍色電源線 $7 呎 (剪了6呎)
3.C-079: 美式IEC 尾插 $59 (買時只考慮它的銅夾位,比較其他,較實淨)
合共:$132

因第一次整電源線,好鬼怕攪錯 E N L 的位置,好小心咁整了約二個小時,
開線比想像順利,只是用界刀,用力界一界,再用力用鉗仔一拉,就開到了。
之後按圖指示駁線,都比預期容易。

完成後,我都怕有問題,不敢直接插落部AMP到,怕燒了部amp ,好阿Q精神, 就用部電腦主機做實驗品
駁了上主機,懷著緊張的心情,開機,見到個 Mon 著了,開心到飛起!
之後,再駁落部馬仔到。原裝線好鬼較鬆,DIY 線反而插得好實。

之後,連續聽了五個鐘,咩歌都聽下,感覺好似音樂感強了,分析力高了。
但係並非預期大力左。我好似平日咁,音量較至-25db 音量其實細了。呢次整電源線的目的想聽歌有進步,
結果係正面的。百多元的負出,其實收貨了,最重要,以後有信心再做第二條電源線嘛!呢d先係最大收穫!

星級玩家

RE: 我也做了條藍色 DenKo 電源線俾馬仔SR6004

聯合國

聯合國

診所級插頭

診所級插頭

C-079尾插

C-079尾插

實驗品插電腦主機

實驗品插電腦主機

大戰過後

大戰過後

電源線直插牆蘇

電源線直插牆蘇

C-079 插上馬尾

C-079 插上馬尾

平民入門組合

平民入門組合

進階玩家

C-079 >>60蚊???唔係ma...??

Hospital grade 唔係紅色嘅咩??

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔過150蚊 ... 我都想試一試
想問 .. 其實D電源線係咪可以只用3,4呎得唔得架?

星級玩家

師兄,我話冇錢入院嗎!
窮人的我開玩笑話:診所級。所以不是紅色的
因不是 Hospital grade 。因 Hospital grade 叫價 $88
冇買,買了同是 MK 出品,白色的插頭,開玩笑講「診所級」,其實邊有呢個 Grade 呀
我亂講姐!

進階玩家

中計.....

咁另外個頭呢??我見閒閒地幾百ga wo

星級玩家

回復 4# minimoai

有說最好不要太短,話聲好標,所以最好剪6呎啦。
長少少,容易預位嗎!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

診所級  我喜歡
不論平貴,最緊要開心
玩机的楽趣在於此

白鑽玩家

CHING聽講電線6尺會好D

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Great spirit!

1.診所級:MK 13A 英式頭 $31 ----- white MK is very high c/p
2.Denko:藍色電源線 $7 呎 ----- 不太好
3.C-079: 美式IEC 尾插 $59 ----- Oyaide copy

For your next project. try DIY灌沙線:

http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=1