設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 影音小編輯

[4K/8K電視] Sharp 於日本發佈第二代 AQUOS XLED EP1 電視系列

黃金玩家

先聲明。。。我以我有限資料相信,聲寳全球第一代/款(台灣與日本市場除外) miniLED電視產品 用嘅液晶屏幕應該唔係日本龜山產,因爲聲寳日本厰祇切割50/60/70/80寸屏幕,而非比較普世嘅55/65/75/85寸款。

OK。。。
先唔好俾區域控光數目影響。一般65寸miniLED背光數介於大約550以上至大約750。
聲寳嘅"二千幾"控光區其實係受惠於QLED量子點屏層,而非2000幾迷你燈珠嘅控光。

如果兩架電視都係同價,保固期也同長,聲寳機款中嘅多聲道喇叭已經為架機添值好多嘍。。。CP值更加高。
不過,玩開麽CALMAN色彩調整嘅消費者,必定鍾意TCL產品。祇因直到宜家,我仲未聽過或睇過有針對聲寳電視而開發嘅調色軟件。

黃金玩家

喺對 聲寳首款miniLED電視 嘅深入評測上載之前。。。

。。。STOP the FOMO 先做個評測短片向大家細説光控會如何影響畫質呈現。

黃金玩家

亞太區首發深入系統探索評測,出自印尼!
評測機款係75寸款。。。

。。。相比數日内將由 YouTube STOP the FOMO頻道 對美款做嘅深入評測,係規格上,會有大約1成差別。

影片全程用印尼話敘述,配有印尼文字幕。
建議用電腦平臺游覽器睇片,以方便利用YouTube嘅自動字幕翻譯功能,轉去你比較方便理解嘅語言。
由 印轉英 預估會有總計15%嘅翻譯上,造句與拼譯上錯誤。
由 印轉中 預估會有總計25%嘅翻譯上,造句與拼譯上錯誤。

黃金玩家

開箱美版,操作初體驗!

黃金玩家

https://www.emsd.gov.hk/energylabel/en/households/tv/select_tv_result.php
目前睇嚟,聲寶2023產年“F”電視型號中,祇有普通款FALD電視機款通過香港檢測機構評估。仲未有miniled機款消息。