設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chowchow115

[請教] 相買部電柱

星級玩家

que 發表於 2022-11-3 08:51
其實隔離牛都唔錯
視家居電情形
改善都有唔同

唔該曬師兄,原來isol 8 電柱要開着佢成個星期後先有效果架? 真係唔識。謝謝師兄指教
小弟新手一名⋯見到師兄有講隔望牛
其實想問下電柱同隔離牛⋯其實有咩分別的?謝謝師兄指教

黃金玩家

我朋友用緊隻sine s60a
又夠靜又冇壓縮, 佢插埋隻dn12十仔落去都無問題,
而家好似出左新版行鉑金插頭, 低音好似仲好啲, 見隔離台早排都有講佢隻低型號s30a提到
本地野, 性價比高

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
que + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chowchow115 發表於 2022-11-3 12:55
唔該曬師兄,原來isol 8 電柱要開着佢成個星期後先有效果架? 真係唔識。謝謝師兄指教
小弟新手一名⋯見 ...

老實講
原理既我真係唔係專家就唔做解釋

但isol8 LC 未入狀態既聲唔係“冇效果”
係一開差到你直接懷疑自己比人呃
因為我去長旅行會關雪櫃以外既所有電器
所以我最少有3年時間
每次去一星期以上既日本回家開番哂所有野
都要忍住唔打爆佢

isol8 同plixir 係用完全唔同技術既野
可以上網睇下佢地各自係點樣運作
學習下無壞
Isol8 我記得基本上所有model都搵到資料同內部圖
Plixir 其實搵隔離牛係咩就可以了,但佢強調自己叫平衡式

我朋友睇完後話呢d野呃人
拎萬幾兩萬買
不如拎去升其他野仲實際

我部isol8 二手收回來
但回覆你既ching包括我都係用緊LC HC
其實好耐冇見過有人講isol8
plixir 亦少人討論
老實唔駛衝動
研究下
同埋上門去代理聽下睇下
(但唔好去比人催眠,真係聽聲)

有時買件喇叭墊,搬下擺位吸下音都好大改善
點解我部買電野個個感受差別好大
其實係證明你家目前情況有幾差而定
可以好大改善,亦可以感覺唔大

為左證明我真係有
影張實物照

評分

Arong2020 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

平平哋,我都用緊呢兩部、有圖有真相😅😂
兩部都係長期供電,雖然我入坑時間唔長,但都識得分好壞,幫助有幾多…我覺得都好大下😝

評分

que + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2022-11-3 20:22
平平哋,我都用緊呢兩部、有圖有真相😅😂
兩部都係長期供電,雖然我入坑時間唔長,但都識得分好壞,幫助有 ...

我都係用緊P8
真係好抵用
不過以前用雙12V
而家換左機就用少左一邊了

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

que 發表於 2022-11-3 20:55
我都係用緊P8
真係好抵用
不過以前用雙12V

認同!
我就比部Lumin T2,另外一個12v output 俾switch 用,switch 有冇幫助就唔知,因為一齊加上去用!
呢個改變真係超抵玩,好明顯好明顯好咗…絕對冇改錯!

鑽石玩家

gigawatt啦

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

😄我自己三款電處都有用:Keces BP600駁LPS,Plixir 駁CD,DAC, ROON core LPS同宇宙盤,Lightspeed就駁TV,AV amp, PS5同後級。

其實三款電處都係令到背景好靜,不過兩聲道感覺上用Plixir 毛燥感最小所以用喺source度,Lightspeed 就勝在無限流,插乜都得;至於Keces嘅入門 就一分錢一分貨,效果係有不過唔夠強。

以上純粹係我自己感覺,各師兄可能各有聽感,你自己試試最穩陣

評分

Arong2020 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

星級玩家

que 發表於 2022-11-3 18:38
老實講
原理既我真係唔係專家就唔做解釋

唔該曬師兄先打咁長解釋比小弟知
我都有上網看下功課⋯電柱同牛的分別⋯但看完感覺唔係好明😂😂😂
只知會抗干擾,背景黑點,聲會好點⋯⋯
但分別仍係唔明的😅
會呀會再留意上下網或看下師兄們的意見先確認
唔該曬

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

兩隻銀色野就係ISO-8 LC SE 及 HC