設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: horwardlin

[請教] 請推介性價比天空聲喇叭,感謝

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

matt88p 發表於 2022-11-2 01:19
Then control x white

matt兄,同control 25-1L係就天空聲來講分別係咪好大,我知環繞差好大☺

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2022-11-1 22:21
其實裝咗上去唔會覺得大
除非你屋企樓底連七尺都冇

高度應冇問題,但中間釷佐二輪燈,冇少少窄,不過如果塞得落,我儘去,28就唔敢諗,25同可以諗吓,多謝解惑😄

白鑽玩家

horwardlin 發表於 2022-11-4 12:14
高度應冇問題,但中間釷佐二輪燈,冇少少窄,不過如果塞得落,我儘去,28就唔敢諗,25同可以諗吓,多謝解 ...

玩2CH唔敢講
但係玩AV最大嘅心理同物理樽頸
就係喺個喇叭直徑同體積
加錢加後級都搭夠唔到個物理極限

鉑金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

horwardlin 發表於 2022-11-4 12:14
高度應冇問題,但中間釷佐二輪燈,冇少少窄,不過如果塞得落,我儘去,28就唔敢諗,25同可以諗吓,多謝解 ...

幻想就25吊上頂冇咁樣衰,吊完上頂望佢一樣咁樣衰
28睇落好大隻,但吊完上頂行過都唔望佢一眼
25/28/29我都望過人裝,真係裝得間屋就唔普通(樣衰)
入得屋耐就唔會望隻喇叭
我負責任咁講,裝上頂你吊隻67000上頂你第一日睇唔順眼,你第二日行過都唔會望佢一眼,經驗之談
但係我唔保證其他人唔會指指點點,係指指點點裝25都係指指點點

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +8 收起 理由
Ep-71 + 8 + 8 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黃金玩家

其實Control X 同 Control 25-1L 同 Control 25-1 有咩分別?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2022-11-1 22:48
有時唔好貪啲喇叭細隻
無論你用幾大功率
都打唔出嗰陣震撼力

多謝師兄詳細解說,再請教師兄,如果係長度3M,用control 25-1L做天空聲各自相距幾遠,方為理想?

白鑽玩家

horwardlin 發表於 2022-11-7 10:54
多謝師兄詳細解說,再請教師兄,如果係長度3M,用control 25-1L做天空聲各自相距幾遠,方為理想? ...

好難三言兩語講得清楚
器材唔同環境唔同一概而論
有個舊post係講天花喇叭裝路軌
真係要一對一對慢慢試先至知道
會用atmos行雷閃電嗰一段
校到落雨聲啱啱喺正你面前就為之very骨

黃金玩家

rockyw 發表於 2022-10-31 21:35
各位點睇Polk OWM3
衛星少有既4.5" 單元
JBL control X始終比較大隻, 難過關

我都諗緊 upgrade 5.1.2
本身係7.1 bi-amp JBL 580 +520c
後面用 OMD5

又怕control 25-1L太大. OWM3好似無gum外眼

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2022-11-7 11:10
好難三言兩語講得清楚
器材唔同環境唔同一概而論
有個舊post係講天花喇叭裝路軌

多謝師兄熱心,咁請問是否用25L原支架,就可以權當天空聲支架?

黃金玩家

horwardlin 發表於 2022-11-8 12:37
多謝師兄熱心,咁請問是否用25L原支架,就可以權當天空聲支架?

今日落咗鴨記其中一間近西九龍做咗好多年工程音響嗰度有齊25l 25 同28. 店員都幾好心機同我講解個分別.
訂咗四隻白色玩五點一點四