設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ericlam

[請教] 請教 魅視M9203用家出Atmos問題

鉑金玩家

ericlam 發表於 2022-10-28 14:34
咁點解要轉, 價錢仲差多一段距離

1:m9205 要外掛字幕 關長唔方便所以要換
2:UHD3000 可以入兩隻hdd唔使另外再拖隻hdd盒出嚟
3 : Zidoo 個海報牆搵戲真係方便嘅
4 : Zidoo 可以線上搜尋字幕
真心 要聲要畫m9205真係比到你 但換嚟你要另外再搵啱編碼格式嘅字幕,外置HDD
Zidoo UHD3000 畫質同聲底其實同M9205好接近,但就換嚟方便,有得必有失,硬係要話UHD3000唔好處就係睇唔到DV

鉑金玩家

Overnite007 發表於 2022-10-28 14:51
咁操控和聲畫整體考慮,3000應該係幾好嘅選擇

都係架 UHD3000 各方面都平衡到用家須要

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我用M9203出到Atmos

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Kenji882288 發表於 2022-10-28 15:05
我用M9203出到Atmos

4K Atmos mkv 出到嗎

黑鑽玩家

ericlam 發表於 2022-10-28 16:05
4K Atmos mkv 出到嗎

出到,只係間中冇聲要襟多幾下

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

GaRyShum@G 發表於 2022-10-28 14:53
1:m9205 要外掛字幕 關長唔方便所以要換
2:UHD3000 可以入兩隻hdd唔使另外再拖隻hdd盒出嚟
3 : Zidoo  ...

Zidoo 3000 poster wall 真係方便,但我有好多以前在NAS 的 folder 。format 是BDMV, 因為要就 oppo 203 play 外掛字幕,所以folder 变成 eg

\回到未來\avchk\,
所有 mts 和其它files 就放在avchk sub folder 下,字幕srt 就放在avchk folder. 就係咁樣zidoo 3000 poster wall 就找不到poster, 全部放在未配置內,唔知師兄有冇方法可以處理,甚至可否用电腦處理。

鉑金玩家

tcflex 發表於 2022-10-28 21:12
Zidoo 3000 poster wall 真係方便,但我有好多以前在NAS 的 folder 。format 是BDMV, 因為要就 oppo 203  ...

我又真係未試過咁喎,但你有冇試過唔好一個folder放晒啲戲,一個folder一套戲咁試吓?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

GaRyShum@G 發表於 2022-10-28 22:15
我又真係未試過咁喎,但你有冇試過唔好一個folder放晒啲戲,一個folder一套戲咁試吓? ...

師兄,我不是一個folder 放哂啲戲。
例如

回到未來\avchk\BDMV
回到未來\avchk\certificate
回到未來\avchk    --> 放外掛字幕 avchk.srt

Batman\avchk\bdmv
Batman\avchk\certificate
Batman\avchk    -->  放外掛字幕 avchk.srt

以上2套戲,在M9205 可以play 和讀外掛字幕,但zidoo 3000 就不能自動找poster.

.

鉑金玩家

tcflex 發表於 2022-10-28 22:47
師兄,我不是一個folder 放哂啲戲。
例如

哦!咁你有冇試吓張套戲重新匹配呀?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

GaRyShum@G 發表於 2022-10-28 22:53
哦!咁你有冇試吓張套戲重新匹配呀?

當然有呢,要逐套逐套在重新配對裹輸入戲名,zidoo 會列出poster 比你select. 太花時間。

可否用電腦入zidoo 做,或有其他方法。