設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[4K/8K電視] 日本制 Sony A95K BRAVIA XR QD-OLED 4K 電視 (30分鐘評測)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

matrix23 發表於 2022-10-27 15:19
用左三年A9G同一個月A95K, 完全無發現有燒印問題, 日本機 / master series 跟本唔駛擔心.

兩部電視開心使 ...

A8F 3年半,唔睇新聞台,其他正常使用,暫時仲未有事

鉑金玩家

AV newbie

matrix23 發表於 2022-10-27 15:19
用左三年A9G同一個月A95K, 完全無發現有燒印問題, 日本機 / master series 跟本唔駛擔心.

兩部電視開心使 ...

請問係咪淨係A90或所有A95以上系列、都係 master series咖?

A80就唔係?
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

LeoChin@FB 發表於 2022-10-27 15:54
請問係咪淨係A90或所有A95以上系列、都係 master series咖?

A80就唔係?

Z9K係master series,A80K唔係。師兄如果想要Sony頂級TV,但覺得A95k太貴,市面搵下A90J

鑽石玩家

如果真係OLED真係做到冇燒印, Sony已經打鑼打鼓啦.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

鑽石玩家

rockyw 發表於 2022-10-27 15:24
我想問下見到個 無源中置喇叭線輸入,即係可以用AVR當電視喇叭中置咁用??

yes.
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

Max@G 發表於 2022-10-26 23:05
想問問A95K 會否燒印,記得Led 屏幕唔會出現,但有豐X sales 回覆有機會燒印,而Sony沒此保養 ...

oled一點發光係佢優勢係佢嘅缺點, 燒印係避免唔到, 問題係用幾耐先會見到, 其實LG CX之後都比較少聽到Brother講燒印,不過始終qdoled 新panel出咗半年到,未有真實數據可睇到, 真係睇吓你博唔博, 但至少a 95K有heatsink同埋佢冇三星調得咁光, 應該比較耐用一些
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鑽石玩家

tamsaiming2003 發表於 2022-10-27 18:33
Z9K係master series,A80K唔係。師兄如果想要Sony頂級TV,但覺得A95k太貴,市面搵下A90J ...

有興趣嘅師兄可以check吓price.com 55吋降咗價, 留意有冇包掛牆

鉑金玩家

AV newbie

gamma 發表於 2022-10-28 16:16
有興趣嘅師兄可以check吓price.com 55吋降咗價, 留意有冇包掛牆

官綢:/Users/powermcshk/Desktop/螢幕快照 2022-10-28 下午4.50.26.jpg
螢幕快照 2022-10-28 下午4.50.26.jpg

鑽石玩家

LeoChin@FB 發表於 2022-10-28 16:51
官綢:/Users/powermcshk/Desktop/螢幕快照 2022-10-28 下午4.50.26.jpg

都話check Price.com 囉.  

ps, 恆指係咁跌生意難做, 真係有興趣嘅不妨去格下價或許會有驚喜

鉑金玩家

AV newbie

gamma 發表於 2022-10-28 16:56
都話check Price.com 囉.  

ps, 恆指係咁跌生意難做, 真係有興趣嘅不妨去格下價或許會有驚喜 ...

checked, almost the same