設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: just_for_uhk

[討論] JBL 4319 or JBL L100 Classic

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2022-10-25 02:29
L100 classics就肯定唔夠
4319聽女聲可能都仲夠

L100 classics咁大食

白鑽玩家

just_for_uhk 發表於 2022-10-25 09:21
L100 classics咁大食

主要係買對全新喇叭返嚟
用EL34推挽推L100c 對喇叭唱多20年
都未能將L100C甚至4319煲透
除非好似80s之前有唱黑膠唱盤
如果煲得開對全新4319
同EL34推挽或者KT88都算襯絕

留意下4319同L100C同樣是白盤12寸
但兩隻係完全唔同單元
L100C係用4429嘅12寸再改進易推返少少
呢隻jw300pw低音係JBL最佳嘅12寸沒有之一

不過如果玩JBL又要聽女聲及Jazz
除咗大單元係強項
玩得JBL一定要玩埋號角
有budget的話可以留意下4349

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2022-10-25 10:28
主要係買對全新喇叭返嚟
用EL34推挽推L100c 對喇叭唱多20年
都未能將L100C甚至4319煲透

"玩得JBL一定要玩埋號角"
咁師兄你有無玩過JBL號角之皇375的JBL???(例如Hartsfield,Paragon)

白鑽玩家

old8woman 發表於 2022-10-26 21:26
"玩得JBL一定要玩埋號角"
咁師兄你有無玩過JBL號角之皇375的JBL???(例如Hartsfield,Paragon) ...

我呢啲窮L冇錢冇地方邊有資格玩
不過想去油塘皇子同jbl博物館館長抄屎嗰度
甚至上大陸家訪都聽唔少次
與近代頂級9900/65000/66000/67000
我覺得都幾有距離

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2022-10-26 22:45
我呢啲窮L冇錢冇地方邊有資格玩
不過想去油塘皇子同jbl博物館館長抄屎嗰度
甚至上大陸家訪都聽唔少次

JBL進入80年代的號角喇叭DD-55000雖然當年被音響雜誌評為靚聲的非鈷磁喇叭
此巨無霸我都有聽過,感覺已經"吾係果種聲".....
而JBL 90年代的Project K-2那對"水晶"號角的聲音甚至是有點惡..............
我只喜歡英國喇叭,JBL喇叭從未在我家中出現過,但我聽則聽過不少(當然是在別人家中或者試音室)
個人覺得5-70年代的JBL產品才是精品.............

白鑽玩家

old8woman 發表於 2022-10-27 08:15
JBL進入80年代的號角喇叭DD-55000雖然當年被音響雜誌評為靚聲的非鈷磁喇叭
此巨無霸我都有聽過,感覺已經" ...

其實揀喇叭就好似配眼鏡一樣
有唔同度數遠視近視老花散光
所以好難問人邊對喇叭好
當你遇到一對啱自己就會覺得係佢嘞
我自己對耳仔對JBL同B&W都好大反應
可能我係近視加老花

JBL號角去到四寸頭
喺一般香港民居係會誇啲
不過都有辦法克服
選用3寸頭就應該最為理想

討論區成日話嗰啲舊嘢好過新嘢
無錯古董喺有十件八件係宝
但其他98%都係吹出嚟
因為市場封閉其他人未見過未聽過
講到天花龍鳳一樣大把人信

唔好介意就以4311/4310為例
我自己就由4312A/4425玩起
廿年前有朋友收咗對
某錄音室賣出嘅4311
又鋼磁又話鄧麗君用過
講真以當時我耳仔個標準
已經覺得啲聲甩皮甩骨
無高無低單元撈唔埋唱

當然新嘢唔一定好
當日誤信發毛音響
話4312D就算新開箱
已經屎上最靚聲嘅4312
結果奶嘢奶到啪啪聲

其實我自己都想
搵返對合理價狀態良嘅s9500收藏
無錯舊4343/4344以價論聲依然無械可擊
但都係覺得以前更鋒利嘅刀都已經開始生鏽

最後講到如果買新jbl有啲乜嘢建議
我見不時有人徵求1400
好處實在太多就唔喺度再講
新款取代品可以考慮4349
如果搵到門路買嘅話cp值真係非常高
1400同其細隻啲嘅高度推薦LS40
不過都市場上應該都唔係咁容易搵到
4309亦同樣係一對非常非常不錯嘅入替品

以上純粹真心說話無意得罪及影射

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
3g184 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
old8woman + 80 + 80 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鑽石玩家

剛剛8掛上網睇過,建議零售兩對差唔多價錢,點解會咁? 佢地應該唔同level架??

白鑽玩家

just_for_uhk 發表於 2023-3-5 14:49
剛剛8掛上網睇過,建議零售兩對差唔多價錢,點解會咁? 佢地應該唔同level架?? ...

4319仲有貨?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

just_for_uhk 發表於 2023-3-5 14:49
剛剛8掛上網睇過,建議零售兩對差唔多價錢,點解會咁? 佢地應該唔同level架?? ...

其實4312 70週年都好正

我用佢聽女聲都收貨

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
timmy + 20 + 20 恭喜Ching!!!
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鑽石玩家

我只係參考臺灣網頁