設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Sony HT-X8500、Denon DHT-S217、Yamaha SR-B20A、Yamaha YAS-109四選一邊條比較好?

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家好👋🏼我最打算換電視諗住換Sony x85k,之後都會買ps5嚟打機睇戲,想問Sony HT-X8500、Denon DHT-S217、Yamaha SR-B20A、Yamaha YAS-109四選一邊條比較好?

同埋想知邊個soundbar會setting比較易效果比較好,唔該晒🙏🏼

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 我支持Denon

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HT-X8500就唔好諗啦⋯低音係靚嘅!不過人聲好弱

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

Sony樓上師兄講左,

而Denon S217既前身S216同Yamaha YAS-109同級亦係2019推出,所以YAS-109算係舊款,

S217行模擬Dolby Atmos,S216同YAS-109係行DTS-Virtual X,

SR-B20A比YAS-109係比較新但係低小小級既。

係操縱方面Denon只靠五粒燈號去顯示狀態,

要睇說明書玩一輪先明白條bar既玩法,

Yamaha比較好既係有手機App,易玩好多。

利申:本人持有一條Denon S216 & Yamama最低級既SR-C20A

專業玩家

:o) 發表於 2022-10-9 17:20
Sony樓上師兄講左,

而Denon S217既前身S216同Yamaha YAS-109同級亦係2019推出,所以YAS-109算係舊款,

咁如果淨計音效Yas-109係咪會好過低一級嘅SR-B20A?

專業玩家

GaryLai@G 發表於 2022-10-9 14:58
HT-X8500就唔好諗啦⋯低音係靚嘅!不過人聲好弱

好的 謝謝你 🙏🏼
咁我唔考慮HT-X8500了🥲

鑽石玩家

香港加油

MingWu@FB 發表於 2022-10-9 20:27
咁如果淨計音效Yas-109係咪會好過低一級嘅SR-B20A?

我就無去試過,但睇資料兩條都一樣係:

「前置揚聲器 L/R:5.5 cm 錐形 × 2,高音揚聲器:2.5 cm 球頂型 × 2,內建超重低音揚聲器:7.5 cm 錐形 × 2」「120 W(前 L/R:30 W × 2-ch,內建超重低音喇叭:60 W)」

所以相信分別不大。

https://tw.yamaha.com/zh/product ... /sr-b20a/specs.html

但YAS109係有HDMI IN同HDMI OUT (ARC)各一,SR-B20A就只有HDMI OUT (ARC),
如果你會睇碟,肯定係用碟機直接HDMI IN落條Bar到,對比要先經電視隔左一隔,先ARC落Sounbar黎得好啦。

專業玩家

:o) 發表於 2022-10-9 20:42
我就無去試過,但睇資料兩條都一樣係:

「前置揚聲器 L/R:5.5 cm 錐形 × 2,高音揚聲器:2.5 cm 球頂 ...

如果咁樣兩個規格差唔多咁選擇對我而言YAS-109有app控制好似會比較上易上手啲。
咁我想問如果駁咗soundbar係咪就咁用本身個電視搖控都可以教到大細聲唔洗用app教?(我未用過任何soundbar)

鑽石玩家

香港加油

MingWu@FB 發表於 2022-10-9 21:46
如果咁樣兩個規格差唔多咁選擇對我而言YAS-109有app控制好似會比較上易上手啲。
咁我想問如果駁咗soundba ...

其實SR20B都有得用App,接駁soundbar落電視,用電視remote較大細聲係基本野,
不過set soundbar個Bass set大set細,又或者轉咩Movie Mode、Music Mode呢d深入d操作,
就要用返sounbar個app/remote

專業玩家

:o) 發表於 2022-10-9 22:21
其實SR20B都有得用App,接駁soundbar落電視,用電視remote較大細聲係基本野,
不過set soundbar個Bass se ...

明白了 我可能要親身試聽埋呢兩枝yamaha soundbar先再簡到 唔該哂你😉