設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

又開一個箱(ANTHEM AVM90)

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

真係人頭馬一開好事自然來開完一箱有一箱.
玩咗AVM70一段時間,見佢哋又出咗高階型號AVM90就上網查下有乜嘢唔同,但係結果都只係晶片上有唔同及用左啲高階零件之類。,心想冇理由貴咁多不過少少嘢唔同㗎 ?
掙扎咗一段時間膽粗粗嘅我決定同佢博一舖就接咗佢返嚟咋咋淋接好線開機先,諗住可以慳時間唔call佢啦,用返之前AVM70嗰啲profiles,
點知ARC連部機都認唔到,
必須用AVM90再CALL 過。
依樣嘢令我諗起ARC係咪因應不同機款會作出不同嘅曲線調校呢?

好啦call完乜都唔搞聽吓咩料先?感覺把聲會厚咗音場大咗背景都靜咗分析力就更加高一層,呢啲好明顯係硬件上嘅改進啦!
同埋佢做自動音場調教係會俾AVM70靚聲嘅(有我要求嘅8成),依樣嘢就啱晒好多懶人啦!
當然我哋依啲咁百厭嘅人點會就甘心用自動調校就算數吖?梗係校返自己想聽嗰啲聲啦! F54D1012-E1A1-490B-AA0C-CBFFFD21EAE0.jpeg
1.jpg 2.jpg IMG_8099.JPG IMG_8100.JPG
IMG_8103.JPG IMG_8104.JPG 23BEBB53-1806-4CA8-A2A7-88DB9A494543.jpeg 11A1DF7E-D20F-427C-B7A4-BE0F96F317B0.jpeg

好喇即刻搵幾段片試吓先。

音樂會篇:
CELINE DION   LIVE IN LAS VEGAS 第18首
3.jpg 4.jpg
呢首歌可以發揮到呢部前級控制力做得好好,開頭嗰段低頻如果做得唔好就會散晒,而且做到一個好大嘅空間感所有人聲樂器聲甚至乎啲觀眾嘅掌聲定位都全部做足俾你一啲都唔會亂。

再嚟一首歌詞大師盧國沾作品演唱會第16首

6.jpg 7.jpg

你可以聽到個背景有幾靜?同埋嗰啲堂聲有幾出?同樣可以聽到個環境可以做到有幾大?

電影篇:
挑戰者1號第二cut
呢一個片段好多師兄都有攞嚟試機㗎啦!裏面有好多嘅聲如果處理得唔好呢就會亂晒籠㗎喇,但對於AVM90嚟講就完全冇問題,可以充分發揮到佢嘅控制能力有幾強。
定位同連貫性完全冇問題個音場仲大到下下大到頂,完全分得清清楚楚,一個字勁呀!

絕地孤軍第14CUT試吓包圍感啦
架直升機俾人擊中爆炸嗰幕你直頭覺得好似坐喺直升機裏面咁,嗰種包圍感真係冇得頂!

Morbius
尾段嗰啲蝙蝠好似飛出樓底咁,仲要有方向性,一啲都唔亂,音場之大真係正到呢!

我會咁樣評論啲部機
控(控制力好),力(夠力),密(密度高),靜(更靜)。
另加分離度更高,絕不拖泥帶水。
同AVM70比較可以話,AVM70是性價比極高的中階機。
如要向高階進發的話AVM90才是必言之選。

再分析多啲。
AVM70是中等要求而不想用太多時間又或者是中上要求而又肯用多時間去set 機嘅人較為啱玩。

AVM90佢嘅自動調較都唔錯,懶人都啱玩㗎!如果肯放多啲時間去set 機就會把你套系統發揮到另一境界。

評分

參與人數 34威望 +1600 金錢 +1600 熱話 +50 收起 理由
fungl + 50 + 50
Happy89 + 20 + 20 更上一層樓。
ChauBen@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
kingyan + 10 + 10 恭喜Ching!!!
smokeyduck + 20 + 20 恭喜Ching!!!
orhui + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
mangyu + 10 + 10
timmy + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
Jerrywu + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
ivan8313 + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
kkgoal + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
toms110 + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得.
fm31331 + 80 + 80 師兄報告詳盡,真正用家心得.
sherman + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
loong79 + 10 + 10
李好野@76 + 10 + 10 恭喜Ching!!!
tony019002 + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
eggchan + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
ChungRick_eos@G + 10 + 10 恭喜Ching!!!
koo9726 + 50

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

禽日用套KEF META 從新再call 一次又靚聲左喎。

所以換咗喇叭系要recall 嘅

評分

參與人數 4威望 +170 金錢 +170 收起 理由
fungl + 50 + 50
smokeyduck + 20 + 20 恭喜Ching!!!
tony019002 + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
fm31331 + 80 + 80 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

2日前先見你開完KEF,現在又開ANTHEM AVM90(70真係吾夠你玩囉),PAC兄真幸福........
部ANTHEM AVM70你捻住點處理呀....................

白鑽玩家

hangshun 發表於 2022-9-16 23:46
2日前先見你開完KEF,現在又開ANTHEM AVM90(70真係吾夠你玩囉),PAC兄真幸福........
部ANTHEM AVM70你捻住點 ...

當然係幫70先搵到頭好住家先啦!
我邊有咁多錢入90呀!

銀級玩家

ANTHEM AVM90 有買貴無買錯,同價位無對手

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

eggchan 發表於 2022-9-17 09:38
ANTHEM AVM90 有買貴無買錯,同價位無對手

大家自己友,之後要多啲分享一下呀

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

真係好毒😂

評分

查看全部評分

白鑽玩家

AVM90真係毒品嚟架

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2022-9-18 09:47
AVM90真係毒品嚟架

過幾日找你毒一毒先

白鑽玩家

fm31331 發表於 2022-9-18 10:07
過幾日找你毒一毒先

行快啲啦喂

白鑽玩家

LIFE’S GOOD WHEN YOU PLAYMORE

76 榮譽慈善家勲章76-FC 黑鑽石勲章

頂級享受

評分

查看全部評分