設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Wharfedale Diamond 12.2 搭配建議

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

最近買入一對Wharfedale Diamond 12.2打算比書房2 channel聽歌。我唔聼實體CD,只聽Ripped Lossless音樂files。各種音樂都會聽聽。上網做左一輪功課,本來想買Cambridge Audio EVO 150。不過又覺得分前後級再加解碼應該會好過一部Cambridge Audio EVO 150。所以想請教一下20K(不包括綫材以及Speaker)以内我應該點樣組合。Thanks!

我而家廳用一部Dell Thin Client裝Daphile, 然後用USB駁Denon PMA A110播歌聼,效果都滿意。房間我都打算用Fanless PC裝Daphile播歌。我另外用Unraid NAS作爲media server保存歌曲。希望房間2 channel都做到類似效果。

目前廳聽歌組合:
訊源:Dell WYSE 5070 Thin Client Intel Celeron J4105 4GB DDR4 RAM 16GB SSD WiFi ThinOS
播放系統:Daphile
AMP:Denon PMA A110
Speaker: B&W 704 (1st generation)

房間計劃聽歌組合:
1) 訊源:未買(計劃都係細細部Fanless PC)
2) 播放系統:Daphile
3) DAC: 未買
4) AMP: 未買,打算分前後級
5) Speaker: Wharfedale Diamond 12.2

3+4打算在HKD 20,000以内,但唔係絕對。同埋吾介意買二手器材。

另一問,如果不分前後級,自帶DAC的Denon PMA 1600NE點樣?二手買得過嗎?

我玩音響知d吾知d,如果有好basic的錯誤想法,吾介意各位大大力指出!

鑽石玩家

放喺房就唔好搞咁多嘢喇, All in  one嘅機就最實際, 以下呢部夠哂你玩

Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

銀級玩家

banjo 發表於 2022-9-15 21:07
放喺房就唔好搞咁多嘢喇, All in  one嘅機就最實際, 以下呢部夠哂你玩

讚成All in one,如果有舊PC 唔好嘥做播放器就無所謂。要另外買就唔太建議

你咁樣分開搞,電腦,解碼,擴音都幾條線,仲要諗下供電。咁不如簡簡單單搵部有哂Streamer, dac, amp的All in one會更好聲

我個人建議Lyngdorf TDAI 1120,最殺食係有Room Perfect,環境鬥士救星。最近Update連MQA都食埋,細細部放房幾正,推力唔大但推12.2足夠有餘。到你玩到無嘢玩,可以加部SDA 2400 變做前後級,推大食Speaker 都頂得順

鉑金玩家

書房玩All in One比較慳位,如果喇叭近牆最好選擇有room EQ功能,有上面提及的Lyngdort,或者NAD M10,Minidsp SHD Power都係不錯的選擇