設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

DENON 550HOME 接電腦顯卡

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
DENON 550HOME 接電腦顯卡

請問各位大大 如果用SOUNDBAR HDMI 接入 電腦的DISPLAY 卡能否做到ATMOS?

我看到有討論區說...如果成功接入後...會變左2個電腦屏的顯示

我MON是4K的...如果將他門同步顯示後SOUNDBAR 是1280X720

換句話說我連個MON 都上唔到4K 又點出ATMOS...!  環是550 已經可以認到做4K HDR 可以同步顯示呢?

希望各位大佬能解答=.=

銀級玩家

有無買Microsoft Store個 "Dolby Access" APP?

讚助版主

Hi DickyTam@FB ,

Denon Home SB550 的 HDMI 輸入支持 4K , Dolby Vision 和HDR10。
file:///C:/Users/william.chang/Downloads/Denon_Home_Sound_Bar_550_NA_28092021.pdf

Denon1

進階玩家

raymondlcf 發表於 2022-8-25 14:24
有無買Microsoft Store個 "Dolby Access" APP?

因為我未買 問清楚先敢買

進階玩家

謝謝謝指教

進階玩家

DenonI 發表於 2022-8-25 17:06

Denon Home SB550 的 HDMI 輸入支持 4K , Dolby Vision 和HDR10。

謝謝 ...再問一下 駁左電腦app後 手機的heos app能調教入面的東西嗎 如dtx 和 atmos ...環有電腦接後未買atmos 個時 會顯示2.0/3.0/5.0 邊一種?同埋如果買埋低音 我會見到咩數字在電腦上 多謝指教我

讚助版主

DickyTam@FB 發表於 2022-8-26 08:24
謝謝 ...再問一下 駁左電腦app後 手機的heos app能調教入面的東西嗎 如dtx 和 atmos ...環有電腦接後未買 ...

你的電腦只做 Player,而 Heos App 只能在手機或 Pad 上運作,所以是沒法在電腦上看到它的運作,以下YT影片是有關 SB550 在上年12月 firmware 出來後可連結 DH150 和 DSW-1H subwoofer 形成影院,可以參考一下。另外當 SB550 遇上 Atmos 聲軌,會如附圖顯示。

Denon1

進階玩家

DenonI 發表於 2022-8-26 10:17

你的電腦只做 Player,而 Heos App 只能在手機或 Pad 上運作,所以是沒法在電腦上看到 ...

你意思就是說 我駁入電腦後 用手機app都控制唔到所有野?

讚助版主

DickyTam@FB 發表於 2022-8-26 10:38
你意思就是說 我駁入電腦後 用手機app都控制唔到所有野?

你所謂"用手機app都控制唔到所有野?"的意思是要想控制什麼功能呢 ?最好到我們陳列室 (尖沙咀海洋中心315A ) 與店員查相關的操控問題。以下網頁也可幫你了解 DENON HOME 產品。
https://support.denon.com/app/an ... Denon%20Home/page/3

Denon1

銀級玩家

DickyTam@FB 發表於 2022-8-26 08:21
因為我未買 問清楚先敢買

如果無買個app只會出到5.1 / 7.1 / Windows Sonic
你要買左個APP先會出到Atmos

撳加下角個喇叭仔揀Denon Home 550做output, 再right click揀Dolby Atmos for Home Theater
咁電腦預上有Atmos嘅片就會自動出Atmos比soundbar

另外同時想出DTS:X要買另一個app "DTS Unbound", 操作都係一樣

以上係Win10嘅操作