設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: man1117

[CAS音響] 請教關於 Audio Switch EtherREGEN 既LAN線同埋LPS問題

黃金玩家

20120820 發表於 2022-8-23 08:44
呢個EtherREGEN好野呀

毒友們用緊大讚之前己向我放毒

聽File定係Tidal/Qobuz好聽?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

man1117 發表於 2022-8-23 11:29

無聽Tidal/Qobuz。睇外國推介Qobuz,但香港依邊很少人付錢訂購,Qobuz 不受本地信用卡,有人外國讀書或公幹,有外國銀行帳號付錢訂閱。

本人很難畀意見,因為先入為主二十多年家中三千隻cd存貨,最簡單的拷貝所有cd存入NAS。最令本人不理網上音樂是找一個信籟得過網絡供應商,想聽音樂串流不會慢流斷流,恐無人敢保證;用NAS走內聯網,自己有辦法設定。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

man1117 發表於 2022-8-23 11:29

file

呢個EtherREGEN本身質素好高

毒友說呢個EtherREGEN仲有很多提升空間

1)個clock 2)鐘線 3)LPS供電 4)dc供電線 5)lan線

1至5如升級其中一樣線或器材都會有不同情度的提升

他試只換條2k純銀鐘線比之前己有很大提升

要提升無可避免可能會"妺仔大過主人婆"叫我自己衡量

黃金玩家

20120820 發表於 2022-8-24 00:27
file

呢個EtherREGEN本身質素好高

咁換左EtherREGEN,係咪聽Tidal果D都會有改善?

佢Official反而話換左LPS,佢哋都聽唔到有大影響:

Use of a fancy linear power supply (such as our matching UltraCap LPS-1.2) is NOT required to get outstanding performance from the EtherREGEN. While high-quality power supplies make a nice difference most everywhere else in a music system, we personally are not hearing very much change with power supplies and the EtherREGEN (certainly owing to its great isolation and internal power networks). Yet others do report some benefit, so you are of course welcome to experiment within the +DC 7~12V range.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

當佢初出現嘅時候已經有玩,依家都仲係主網系統其中一部分。
https://jacknetcf.wordpress.com/2021/02/03/uptone-etherregen/

跟嚟隻SMPS已經唔錯,想更好可以換LPS,好嘅 Ethernet 線守後門當然唔少得,加埋鐘就更理想,唔好問點樣至好,有能力當然玩到盡。不過,佢亦有不足之處,佢對輸入電壓高低有反應,即係話穩壓未做得夠好,所以供電要畀好啲;佢比較熱,有啲用家會加散熱;佢比較輕,插粗嘅網線可能升起,要加重,又因為輕,墊嘢比較少選擇。

其實呢件嘢主要係駁網絡用,亦主要用喺串流上面,而串流畀人感覺差,係因為網絡設計冇理會作為音響用途,而好多干擾來自網絡上,所以便需要呢類網絡隔離系統。如果你問我呢件嘢有冇用?我只會答:"聽串流好聽過CD",我知好多人會反對,但係我有啲朋友已經放棄玩CD,只玩串流。如果你玩串流玩得唔好,我只可以話:"你冇用心去玩啫" !

現有參考系統:
https://jacknetcf.wordpress.com/reference/

黃金玩家

jackt 發表於 2022-8-24 11:20
當佢初出現嘅時候已經有玩,依家都仲係主網系統其中一部分。
https://jacknetcf.wordpress.com/ ...

Ching 想問下你Singxer SU-6 DDC其實有咩用?

同埋Router去Ethernet Fibre Media Convertor係用邊款LAN線?

Thanks!

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

man1117 發表於 2022-8-24 10:45
咁換左EtherREGEN,係咪聽Tidal果D都會有改善?

佢Official反而話換左LPS,佢哋都聽唔到有大影響:

聽時己是用LHY LPS + labkable靚dc線

有向機主查詢過這問題話廠方說不用換LPS

機主話曾和有玩的人們做詳細盲測

換不同價位10m clock,clock cable,lps,lan cable等等得出來結果

聽完係好得都有d中毒  同dac,usb reclocker,ddc等等加鐘功效係一樣大

機主話當然不可以和16k/20k都可加鐘頂班機相比但呢件超晒值

只係5k有得玩加鐘而且市場上5k或以下同類產品完全無法超越它

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

man1117 發表於 2022-8-24 11:41
Ching 想問下你Singxer SU-6 DDC其實有咩用?

同埋Router去Ethernet Fibre Media Convertor係用邊款LAN ...

SU-6 係將 USB 信號轉成 AES/ SPDIF/ I2S 信號,所以叫 Digital-to-Digital Convertor。佢其中有個功能係 USB Isolation,同埋又有個好準嘅鐘畀輸出用,你可以當係一種降噪嘅手段。
Router 嗰面只係用啲 FS.COM 嘅 Cat.8 線,平嘢來的。

黃金玩家

jackt 發表於 2022-8-25 15:10
SU-6 係將 USB 信號轉成 AES/ SPDIF/ I2S 信號,所以叫 Digital-to-Digital Convertor。佢其中有個功能係 ...

點解要將USB 信號轉成 AES/ SPDIF/ I2S,因為AES/ SPDIF/ I2S好聲D?
加左係咪會靜D?

黃金玩家

20120820 發表於 2022-8-25 00:16
聽時己是用LHY LPS + labkable靚dc線

有向機主查詢過這問題話廠方說不用換LPS

如果咁講,應該要諗下用同一舊錢升級其他野,係咪會有更大既改善