設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Denon x6700h + PS5 點解出唔到 IMAX Enhanced ?????

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

請教大家
唔知點解?
已經喺PS5 Set咗聲音DTS優先
最後播Nettflix、Disney+同碟都出唔到 IMAX Enhanced
甚至乎連原裝 Atmos 都出唔到
本人玩緊7.1.2唔知有冇關係?
請大家幫忙
謝謝

讚助版主

Hi Kin導 ,

當你播放 DTS 音源時在 X6700H 是要在菜單上 Setup-> Audio -> Surround Parameter -> IMAX -> 選 ON,你才能見在 Sound Mode 中選到 IMAX模式。
當你在 PS5 選了 DTS 輸出 ,所有信號包括 Atmos 都變成 DTS,PS5 要轉返 Dolby 輸出擴音機才能解 Atmos。

Denon1

銀級玩家

DenonI 發表於 2022-8-18 11:21
Hi Kin導 ,

當你播放 DTS 音源時在 X6700H 是要在菜單上 Setup-> Audio -> Surround Parameter -> IMAX -> ...

你好呀
多謝回覆
我其實之前都係照大王條片咁Set㗎啦
都係唔得
所以我先上嚟求救㗎
謝謝

銀級玩家

DenonI 發表於 2022-8-18 11:21
Hi Kin導 ,

當你播放 DTS 音源時在 X6700H 是要在菜單上 Setup-> Audio -> Surround Parameter -> IMAX -> ...

終於解決到
原來 PS5入 6700 8K hdmi input 出嚟係用唔到 IMAX Enhanced
要入返 6700 嘅 4K hdmi input 先可以
點解呢?
唔通 6700 嘅 8K hdmi input 係唔食 IMAX Enhanced ?
唔知 Denon 有關人士可唔可以解答到?
感謝

讚助版主

Kin導 發表於 2022-8-31 19:58
終於解決到
原來 PS5入 6700 8K hdmi input 出嚟係用唔到 IMAX Enhanced
要入返 6700 嘅 4K hdmi input  ...

Hi Kin導 ,

你的問題我們並沒有深究,測試偷雞 IMAX 時我們是用X6700H 4K  HDMI 輸入的。也許是 8K 蕊片對應 Audio 信號權限的問題,但一般情況下 X6700H 的第 4 (Media Player) 和第 6 ( CD )的 HDMI 輸入與內部 HDMI 蕊片最短路徑,也即是更好聲。

Denon1

銀級玩家

DenonI 發表於 2022-9-1 10:46
Hi Kin導 ,

你的問題我們並沒有深究,測試偷雞 IMAX 時我們是用X6700H 4K  HDMI 輸入的。也許是 8K 蕊片 ...

明白
唔該晒

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

hi  請教 在菜單上 Setup-> Audio -> Surround Parameter -> 不見有 IMAX 可選 只有 audio/surround parameter ,可怎找到 IMAX?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hk88888hk 發表於 2022-11-16 10:36
hi  請教 在菜單上 Setup-> Audio -> Surround Parameter -> 不見有 IMAX 可選 只有 audio/surround parame ...

師兄要播緊imax/dts(部分份機)內容或者PS5強制dts輸出先可以揀

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Foreverwest 發表於 2022-11-16 11:45
師兄要播緊imax/dts(部分份機)內容或者PS5強制dts輸出先可以揀

因播緊imax片,但部6700 揀吾到imax 音效

讚助版主

hk88888hk 發表於 2022-11-17 10:18
因播緊imax片,但部6700 揀吾到imax 音效

Hi hk88888hk ,

請註明您正在觀看的 IMAX BD 光盤。
如果您正在播放 IMAX Enhanced Disc,您可以在 AVR 顯示屏上看到“IMAX DTS-X”信息,無需在 AVR 中進行任何設置。

Denon1