設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[投影機/幕] 請問呢度有無Epson EH-LS12000B/11000W嘅用家?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

HDR set at 4 and Vertex2 DV set at 2000 nits for Dolby Vision seems have a better balance between HDR10 and Dolby Vision contents for me.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
frankpoon + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2022-8-16 19:54
因為我環境全黑,所以唔買DLP,如果環境唔可以全黑,我只會買返LG。

其實無論咩技術, 只要係玩投影都要做到環境有甘黑得甘黑,甘先有氣氛. DLP用家路過.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

frankpoon 發表於 2022-8-18 08:07
其實無論咩技術, 只要係玩投影都要做到環境有甘黑得甘黑,甘先有氣氛. DLP用家路過. ...

環境越黑越容易顯示到個畫面灰,所以JVC係bat cave 真係無敵。

黑鑽玩家

chhanthony 發表於 2022-8-18 02:03
HDR set at 4 and Vertex2 DV set at 2000 nits for Dolby Vision seems have a better balance between HD ...

請教hdfury食dv 係咪真係好d?
試過用Arcana 出黎高光detail 都無hdr10 咁多。(相對contrast 勁d)
唔知係dv 既分別 定 Arcana 無得custom dv setting 事。

1萬

白鑽玩家

mark1 發表於 2022-8-20 14:09
請教hdfury食dv 係咪真係好d?
試過用Arcana 出黎高光detail 都無hdr10 咁多。(相對contrast 勁d)
唔知係d ...

我自己認為用HDFury要靠DV setting去配合部機嘅EOTF。

黑鑽玩家

chhanthony 發表於 2022-8-20 15:33
我自己認為用HDFury要靠DV setting去配合部機嘅EOTF。

明白,可能真係要用vertex.  本身部epson 好似都有好多條EOTF , 咁用邊條好呢?

1萬

白鑽玩家

mark1 發表於 2022-8-20 16:20
明白,可能真係要用vertex.  本身部epson 好似都有好多條EOTF , 咁用邊條好呢? ...

我肯定我嘅做法啱唔啱,我會用HDR嘅test pattern去睇下部投影機可以食到幾多nit,就喺Vertex2嘅DV Tab max luminance 度setting 返對應嘅數字,就好似以前部LG唔用Dynamic Tone Mapping 時佢最多只顯示到600 nits咁我就喺Vertex2 setting max luminance set 600,依家Epson HDR set 喺4就最多顯示到2000 nits咁就set 2000,如果set 8就大約係3000左古(如果無記錯)。問題如果用一個setting 去睇就要自己就埋HDR10。

依家HDR10 HDR10+ Dolby Vision 同HLG都食曬,幾好玩。

當然好似你咁加部PC做Tone Mapping一定係最好,不過我呢邊無乜好似黃金高登呢啲商場去砌機,應該要自己去Amazon 買料自己砌。

評分

diyman + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

mark1 發表於 2022-8-20 16:20
明白,可能真係要用vertex.  本身部epson 好似都有好多條EOTF , 咁用邊條好呢? ...

跟咗David Harper 嘅HDFury Setting,好好用,我將Epson HDR set去1 gamma +1

評分

diyman + 50 + 50 好正,好有參考價值!

查看全部評分

黑鑽玩家

chhanthony 發表於 2022-8-21 01:46
跟咗David Harper 嘅HDFury Setting,好好用,我將Epson HDR set去1 gamma +1

要機到先再研究 唔識再請教大c

黑鑽玩家

到左, cp 真心高到爆!!!

各位update 左未?

https://www.hi-av.net/modules/article/view.article.php?870