設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] Sennheiser Ambeo 黑科技 轉會 Sony ht A9 + SW 5 極黑科技 (分享...

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今時今日 soundbar 已經去到百花齊放既時代,
2年前我分享Sennheiser Ambeo soundbar 既時候,都只係得幾個個品牌有做soundbar …到今日出soundbar 既品牌已經多不勝數。市場上有咁多唔同品牌,大家都有佢地既賣點,真係要去試清楚到底自己想要咩效果。

我由Ambeo 轉去Sony 的確係有得有失,如果大家心儀呢2個品牌,想問呢2個品牌既野,可以大家交流下,希望可以幫到大家揀到心水選擇

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
flagship + 20 + 20 恭喜Ching!!!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄點解要轉會。

鉑金玩家

AV newbie

前輩都對A9有性趣嘅,等睇 閣下評論👍

鉑金玩家

始終AMBEO 都用左2年, SOUNDBAR 技術上有新買新.

另外因為Sony HT A9 有8K PASSTHROUGH , 為新電視做準備~

我試過市面上8-9 成既SOUNDBAR.....

綜合我自己既聽感, 以包圍感同埋天空聲道黎講 AMBEO 或 SONY 真係出色~

如果視聽環境中有4 面牆,  AMBEO 既天空聲道會比較突出但音量要較大少少, 而包圍感都十分不錯, 但如果得3 面牆就會失色左D ,

另外AMBEO 因為可以駁其他品牌既SUBWOOFER,  睇戲震撼感全面贏晒 市面所有SOUNDBAR~  

如果視聽環境中得3面牆, SONY 既包圍感的確係好D, 但天空聲道就無AMBEO 咁突出, 但SONY 就輸蝕左係SUBWOOFER 度~

如果低頻動態唔係有特別要求, 例如要打心口, 下潛要深既話, 就揀AMBEO 比較好因為彈性比較大, 但SONY 已經做得唔錯~

所以由AMBEO 轉去SONY 係有得有失~
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

黃金玩家

多謝分享,當年放棄小型5.1轉㑹,睇過你之前Ambeo嘅review都心思思,不過最後係決定試吓用2.0睇吓合唔合自己口味。啱啱近排自己又想試吓soundbar, 再比較過Ambeo,Q990,Sonos,Sony,感覺Ambeo人聲比較其他厚實,但係想等埋新Ambeo。聽你咁講要再試多次A5先😛

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

多謝極地雪兄分享, 我都想由 ambeo 轉會試試!

鉑金玩家

shiro 發表於 2022-8-10 08:33
多謝分享,當年放棄小型5.1轉㑹,睇過你之前Ambeo嘅review都心思思,不過最後係決定試吓用2.0睇吓合唔合自 ...

如果真係想考慮SONY HT A9 既朋友 , 要有定心理準備, 配埋SW 5 先係完全體 (配SW 3 動態, 量感會不足)~

我自己分別試過就咁用HT A9 睇同一套鬼影特攻:以暴制暴 唔駁SW 5 , 個層次感, 包圍感會差D.

當我駁左SW 5 完全係另一回事, 我估計如果駁左SW 5 ,

SONY 會自己套用另一個DSP SETTING ,  層次感, 包圍感 槍聲 都會立體好多~

呢個應該係SONY 既黑科技之一 ! 但如果買埋SW5 個價錢就真係比較貴~

等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

黃金玩家

極地雪 發表於 2022-8-10 02:52
始終AMBEO 都用左2年, SOUNDBAR 理論上有新買新.

另外因為Sony HT A9 有8K PASSTHROUGH , 為新電視做準 ...

師兄AMBEO如果其中一面是窗簾D包圍是否也不好?

鉑金玩家

amb86 發表於 2022-8-10 11:53
師兄AMBEO如果其中一面是窗簾D包圍是否也不好?

AMBEO如果其中一面是窗簾我覺得D 聲會實淨D,

如果一面是玻璃門窗, D 聲會剌耳D , 我自己會落窗簾~

反而 3 面牆同4 面牆個分別明顯好多, 特別係包圍感

黃金玩家

師兄有冇試過Q990? 同Ambeo 及A9 㑹怎樣比較?🙇🏻‍♂️