設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

新手請教KEF LSX(1) + KUBE8B

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家好,我是新手音響用家,想向你們請教我該如何提升音響效能,希望大家可以指教一下。

現時設置:
KEF LSX(1)
KEF KUBE8B SUBWOOFER
FIRE PHOENIX SOUND FROM HEAVEN SUBWOFFER CABLE

現時我只是用AUX CABLE直接連落MacMini(M1)播歌,軟件是用Apple Music/ Moov
想請教大家,我可添置什麼設備/線材以提升音響效能?
Budget所限,只預Around $1500-3000
有諗過加隻加隻teac ud501,效果好嗎?
先感謝大家

高級玩家

.............

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

"現時我只是用AUX CABLE直接連落MacMini(M1)播歌,軟件是用Apple Music/ Moov
想請教大家,我可添置什麼設備/線材以提升音響效能?
Budget所限,只預Around $1500-3000"

1)買2條靚電源線加個米老鼠電源轉頭咁兩隻lsx提升左供電質素

2)買條靚usb線加個ddc將usb訊號轉做光纖再買條靚光纖線入lsx在lsx來說行digital最好提升最大亦用錢最多

ddc > https://www.matrix-digi.com/product/19/X-SPDIF_2

3)不行無線買條靚cat6 lan線將左右喇叭連接提升左傳送質素

1+2+3之後隻lsx完全提升到另一境界當然用既錢會去到lsx身價差不多有冇需要自己衡量

以上是聽有玩過lsx 1的人的組合 給樓主參考

如樓主只預Around $1500-3000的話 2)用最多錢一部ddc都超晒預算唯有放棄

最低1500做1) or 3) 最高3000可 1) + 3)

高級玩家

感謝師兄詳盡的回覆,但我仍有少許疑惑:

1)買2條靚電源線加個米老鼠電源轉頭咁兩隻lsx提升左供電質素

如果我本身書房位置局限住一定將LSX要同電腦+MON+HOMEPOD共用同一個拖板,那做了這項升級後仍會達到預期效果嗎?

2)買條靚usb線加個ddc將usb訊號轉做光纖再買條靚光纖線入lsx在lsx來說行digital最好提升最大亦用錢最多

請問師兄有沒有高性價比的USB線及光纖線推介嗎?

3)不行無線買條靚cat6 lan線將左右喇叭連接提升左傳送質素

https://www.price.com.hk/product.php?p=240828
https://www.fortress.com.hk/zt/p ... cable/p/BP_11907628
這兩條會是個好選擇嗎?

無盡感激

高級玩家

push

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

"如果我本身書房位置局限住一定將LSX要同電腦+MON+HOMEPOD共用同一個拖板

那做了這項升級後仍會達到預期效果嗎?"

會,之前聽都係用拖板後來升級左去電處

"請問師兄有沒有高性價比的USB線及光纖線推介嗎?"

不如講下每條想用多少預算容易d推介

"https://www.price.com.hk/product.php?p=240828
https://www.fortress.com.hk/zt/p ... cable/p/BP_11907628
這兩條會是個好選擇嗎?"

笫一條同事之前初玩想買後來有人推介以下比呢條更好 同事買左用到現在

http://www.jenving.com/products/view/cat-8-stp-patch-1001908589

而二條冇用過不知

"另外想請教,若果加一部TEAC UD-301-X是否可行?"

可行 要留意rca to 3.5mm線會影呴到結果

高級玩家

Many Thanks

白鑽玩家

不用客氣 希望幫到你