設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nippon

[討論] Hi Fi 實體碟 (CD 黑膠)

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

LOENDFANS 發表於 2022-7-31 21:14
大舖有很多碟比環球官網更貴女人街節瓜更一向都係炒碟表表者。。

無錯,CD 乜house ,見佢炒埋一份,無奈!

1萬

白鑽玩家

老而不

沒, 之前決心將大量的CD賣到了灣仔298 商場裡的2手鋪.
也有時候會在那裡找東西
只差在那裡沒有黑膠唱片.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2022-8-2 07:16
沒, 之前決心將大量的CD賣到了灣仔298 商場裡的2手鋪.
也有時候會在那裡找東西
只差在那裡沒有黑膠唱片.  ...

不過放給二手舖,聽聞價錢不理想,亦不想賣掉啊!

專業玩家

放啲畀我喇

專業玩家

nippon 發表於 2022-8-2 08:27
不過放給二手舖,聽聞價錢不理想,易不想賣掉啊!

放啲畀我咯

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

😅大家誤會了,我不是要放碟,只係分享吓儲碟之路。各路英雄,唔駛pm我是否賣碟,謝謝!

1萬

白鑽玩家

老而不

nippon 發表於 2022-8-2 08:27
不過放給二手舖,聽聞價錢不理想,亦不想賣掉啊!

任何2手鋪收碟都是麻麻地的.
總好過信和地庫, 不理什麼版本都是賤價.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

搬間大D嘅屋。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

張無甘心愛既cd掉左個膠殼
黑膠就無計

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
nippon + 10 + 10 好方法

查看全部評分

黃金玩家

樓上有版友建議租用迷你倉擺放自己嘅碟,其實小弟唔太建議咁樣做。先講一下我而家情況。我響 8 年前開始燒起上黎,一開始係因為想聽返自己早響 80s 中買落嘅一 D 黑膠,所以就響 8 年前買返隻唱盤玩番黑膠。隨著時間過去,我都有買返一 D 新膠,不過數量唔多。最多係以前 D 舊同學俾嘅碟,咁多年黎大大話話都有差不多一千 80's 嘅舊中文黑膠,連同自己舊版日本流行歌及 Jazz,仲有一大堆歐洲版嘅 Classic,我大大話話有成 5 千幾黑膠。早響 6 年前 (即番燒後兩年),D 碟嘅存放問題開始出現,我其實有諗過好似樓上版友咁,去租個迷你倉去存放我所有碟 (當年已有 2 千黑膠,500 隻 CD),但係一諗到要 pack 晒 D 膠入去箱,再放入迷你倉,今後 D 碟只會從此不見天日。而且當屋企多番 D 位,自己又會再亂買新碟,結果只會再一次租用更大嘅倉,去儲更多齋儲但唔會再聽嘅碟。只會白白浪費資源。

可能你會問點解放左入倉嘅碟從此不見天日!大家試諗一下,你碟唔多都唔會專登租一個地方存放,所以一定係碟多。同時存放時一定將 D 碟入箱,一定唔會散修修。試問一個存放 2X / 3X 個箱嘅一個唱片倉,去搵碟出黎聽容唔容易?假如你要用 1 到 2 小時去搵碟出黎聽,加上去迷你倉又要花時間,大熱天時你都咪話唔頂引。因此我可以話,迷你倉入面嘅碟從此會不見天日。你嘅碟只會為儲而儲,完全浪費。而且仲會白交迷你倉租添。

我自己一諗到呢到,就馬上打消租迷你倉念頭。反而去租左一個 230 呎(內裡實際呎吋) 嘅工貿大廈單位。之後我再將自己聽歌個套架生,所有黑膠 / CD 都搬曬入呢個 230 呎嘅 Playroom 內。我租呢個 Playroom 有一個原則,就係要近自己公司或近自己屋企。要步行 10 分鐘就到達得到嘅!而家,我一個禮拜都有 4 日時間去自己 Playroom 到聽歌。咁交嘅租就唔會白白浪費。希望樓主有所啟發。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
nippon + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分