設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 請教入門黑膠唱盤

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想入手黑膠唱盤,有以下選擇:

- Rega Planar 1 Plus
- Thorens  TD-201
- Thorens TD-170 (舊 model)

買入門黑膠唱盤 是諗將來升級可只換唱頭.想請教各位這樣可以嗎?

星級玩家

而家諗緊買完盤便立即upgrade cartridge, considering the followings:

- Ortofon 2M blue
- Goldring E3
- Nagaoka MP-110

但唔知Rega換頭易唔易.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lam8833 發表於 2022-8-1 21:58
而家諗緊買完盤便立即upgrade cartridge, considering the followings:

- Ortofon 2M blue

Gold ring 我用緊呢個價位嚟講唔錯!
順便一提黑膠想好過cd真係唔好太入門只會浪費子彈!
如果有情意結只係想聽一聽黑膠嘅味道係可以嘅!
買個靚phono 好重要!我純粹過來人意見!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如初玩,建議買直驅盤,setup比較容易,而且穩定。但不建議買太平。可考慮1200gr,換頭,調轉速,VTA都方便。一分錢一分貨!😅另玩黑膠其實要花很多時間金錢才玩得好,未入坑前要諗清楚。洗碟機,獨立phono,phono線,唱頭mm定mc,唱殼,唱頭線,唱頭掃,洗唱頭機,唱壓,避震腳,靜電掃,唱片靜電套,最主黑膠。😁

星級玩家

mankit9998 發表於 2022-8-2 03:45
Gold ring 我用緊呢個價位嚟講唔錯!
順便一提黑膠想好過cd真係唔好太入門只會浪費子彈!
如果有情意結只 ...

多謝師兄意見,我都係情意結多些......

星級玩家

nippon 發表於 2022-8-2 06:39
如初玩,建議買直驅盤,setup比較容易,而且穩定。但不建議買太平。可考慮1200gr,換頭,調轉速,VTA都方便 ...

多謝師兄意見,但而家好少direct drive盤,請問那裏找到Technics,如果買Audio Technica direct drive盤得唔得.

高級玩家

入門好多人揀Rega Planar 1 Plus
Ching 手頭多唔多黑膠碟?

銀級玩家

lam8833 發表於 2022-8-2 09:05
多謝師兄意見,我都係情意結多些......

同意樓上師兄講,1200GR 係好選揀。如果諗住平平地玩,可以考慮Technics SL1500C、唔使一皮有哂頭,Phono Amp,換頭方便,容易Setup

另外Nagaoka MP110粗玩都十分好,高性價比。如果比多少少玩MP200會一步到位D

最後,我勸你真係唔好亂入呢個坑,我開頭諗法同你一樣,點知最後越買越多嘢,賴哂嘢了。

銀級玩家

lam8833 發表於 2022-8-2 09:12
多謝師兄意見,但而家好少direct drive盤,請問那裏找到Technics,如果買Audio Technica direct drive盤得唔 ...

Audio Technica都可以,但120出面無哂貨,要去到1240先有。如果1240個價,不如買Technics SL1500C

Technics 其實無行貨,香港全部都係水,要搵可以睇睇HK68 或者找Infree Record。我在Infree record買Technics,店主好好人

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

lam8833 發表於 2022-8-2 09:12
多謝師兄意見,但而家好少direct drive盤,請問那裏找到Technics,如果買Audio Technica direct drive盤得唔 ...

AT1240我都用過,呢過價錢,不過不失,但要留意佢隻腳用得耐會變型,而且我估佢機身用環保膠,用得耐會黐立立!要用專用水清潔才抹得走。聽感1200gr好太多😅