設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 電源處理問題 PS Audio P12 or Niagara 5000

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近希望研究下電源處理問題,請教:目前考慮Audioquest Niagara 5000和PS Audio Plant P12,用途是數播Aurender N10,DAC Ayre QX5和CD SACD Accuphase DP560訊源。

本來第一選擇是P12,但是後來發現兩個不足,1)P12有主動風扇,會有多餘的噪音 2)P12對於EMI降低沒有幫助;看到提到Niagara 7000可以明顯降低EMI,考慮到我的預算,那麽我想Niagara 5000應該也可以降低一些EMI吧?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

電源處理不是aq專長

會用Niagara 5000價位去選更好的電源處理專家產品

以下給參考

https://www.aria-audio.com/produ ... 3-power-conditioner

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fightclub + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

鉑金玩家

光速係幾好, 仲有專門用係digital器材既電處, 以價錢黎計真係幾抵玩

https://www.aria-audio.com/produ ... l-power-conditioner

ps audio 係d電入到去再regen, 主力唔係做濾波, 但係風扇應該無咩問題, 正常平時佢好少會著, 除非師兄大熱天時唔開冷氣煲佢

Niagara未聽過

如果師兄乜都插哂落去既, 買PS audio應該無錯, 如果用係digital器材既, 我會揀lightspeed

另外, 如果大把錢既我會用stromtank, 可惜我無錢

評分

fightclub + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

黃金玩家

20120820 發表於 2022-7-27 15:05
電源處理不是aq專長

會用Niagara 5000價位去選更好的電源處理專家產品

你可能沒有留意到,Audioquest幾年前請了頂級高手加盟指導電處開發,所以他家電處有了質的飛躍,已經躋身一綫品牌,并且Niagara 1200, 5000, 7000都名列Stereophile 榜單。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

Isol 8 mini axis 點睇?有何評價

鑽石玩家

AQ 我試過1200   話係中性....但用同唔用,我完全聽唔出分別,     同價位PS 比較有信心,  用緊入門PS  3    背景係黑左 靜少少,但又未至於立竿見影, 可能我新裝修, 電源冇任何干擾問題.....

或者試下ISOTEK,  你用P12個價  如果有位置  可以買二隻牌子分開插試下,    反正只插數碼 訊源 用電源量不大~

評分

fightclub + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2022-7-29 22:34
AQ 我試過1200   話係中性....但用同唔用,我完全聽唔出分別,     同價位PS 比較有信心,  用緊入門PS  3     ...

謝謝意見,你對於1200的評價很有幫助。
有點顧慮PS P12對於系統內風格的影響,準備暫時先冷靜一下,可能先考慮多買一對喇叭。

鑽石玩家

fightclub 發表於 2022-7-30 18:52
謝謝意見,你對於1200的評價很有幫助。
有點顧慮PS P12對於系統內風格的影響,準備暫時先冷靜一下,可能 ...

如果你套音響冇任何電流干擾問題, 咪買一隻入門試下囉~ 10k左右 有好多選擇~   反正你插訊源前級方面用電量好細~ 覺得真係大分別, 先再考慮買多隻好d囉~

我自己ps3 只插一部streaming,就覺得分別唔大~ 再插個合拼機都冇乜分別~      https://www.facebook.com/hifireview/videos/728595587679339  可以睇睇介紹

評分

fightclub + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黃金玩家

1200我都用過,點會冇分別,睇你套器材敏感度啫。

1200作為EMI Filter黎講我就覺得性價比幾高,效果明顯,插電腦Switching火牛上去 19XX Noise,經佢濾一下前面度到基本得番2xx。

而且聲音係鮮活靈巧既取向(鍍銀插座),唔似一般filter濾到D聲死曬。

評分

查看全部評分

進階玩家

黎7年用過好多所謂  電源處理拖板 隔離牛   電處......  價錢不過都係15K內, 由大陸隆宇拖版開始玩....isotek evo3 polaris
  .Lightspeed CLS 309    KECES600W  ps audio p3   一直同我老友交換電處玩   

老老實實隻最抵玩  KECES600W   而家朋友用黎插電視 初頭朋友買  KECES 同我換隻Lightspeed CLS 309 玩 , 大家都覺得插係訊源方面好D

同埋冇左熄電器D嘈音  但你話好大提升又唔覺, 自從早2個月幾經辛苦 屋企裝修完之後  ,拉多幾條線係  電視位到,就算唔經電處.都冇問題囉~

用左覺得有大提升個D  大都係因為 屋企冇咁多插口比你插器材, 好多師兄包括我之前,都係電視 風扇    CD機 黑膠 AMP 串流機

又有D師兄插埋電腦.......更係有干擾問題囉,又有D師兄屋企電源線老化~ 例如我聽緊歌    關風扇  都會有聲,  又或者用D好雞 好入門個D器材
   咪一定要買電處囉,例如有源喇叭最為突出  你比幾雞錢買,  部AMP 或者DAC 入面供電方面都唔會有大問題~   

如果器材 插口冇太多  同電器供用插口, 或多式少都有電流聲,干擾問題,   都唔好信 EMI Filte 測試..做指標   

我朋友有黎部測試Filte 機.....未插拖版前係,顯示係670   插價值人仔250隆宇拖版 跌到會得120....  再插個價值1K有找Fi AC iPurifier 會跌到 70 ,再插上去isotek evo3 polaris 跌到50      

網上一堆外國評測... 平價濾波拖版板同10K拖板分別都不大, 你冇用環牛個D全部都係線圈.....咪又係濾波拖版,

終結一下.....唔好太神化電處, 電處主要為一D屋企電線老化干擾問題GE人, 又或者一D器材好入門 同平價有源喇叭 可能有好大分別~

用係數碼訊源上, 我非常推薦用隔離牛 的確唔貴又好聲, 但如果要用係AMP上,係口味問題, 隔離牛 電處又好 對AMP多多少少都有改變,