設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: terryc

[膽機] 窮入門,窮新手只能開別人開過的箱(5)......

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

WaveLam@FB 發表於 2022-7-25 19:50
帥兄,我都想搵部,可以send 資料, 謝謝

部機個spec. 在第一貼內已分享

鑽石玩家

terryc 發表於 2022-7-25 07:38
如果唔睇budget ,我覺得Leben cs600x 更適合師兄你

收到,麻煩哂🙏
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-7-25 11:16
師兄咁快又身痕想加多部膽機玩😆

當初我搵嗰陣時都有聽過呢部Leben CS600X…地牢! ...

師兄,巧耐冇見😅,我之前看過大師兄入手隻Vertere 唱放,pat pat 痕本想入手黑膠過吓癮,因為未玩過!啱啱睇到嚟個post,又想轉軚😅,因為我乜膠都無,要由零開始!同時位置有限,所以回頭諗緊EL34膽機,貪佢冇咁熱,同埋想要手搭棚機種,因為怕PCB嘅電子嘢及受熱問題!600X都係我飛佛,又係全MIJ,但我未詳細聽過😅,另一方面就考慮本港無正式代理!同在日本直送入手分別不大,因為現在日元匯率低水😂😂😂

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10
terryc + 10 + 10 師兄快入……

查看全部評分

Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

師兄,男人共同特點,久了便會痕😆😆😆

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 無錯

查看全部評分

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-7-25 14:05
絕對認同..無止境的身痕😂

有時仲要專登同自己搵藉口去..貨金

👍👍👍👍,小弟無師兄你有大把貨👏🏻👏🏻,師兄你坐言起行👍,我只會每年等代理Big Sale😅,看看有冇平嘢執!你終於入手了那台膽機配對LS3/5A呀?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

heven 發表於 2022-7-26 01:09
👍👍👍👍,小弟無師兄你有大把貨👏🏻👏🏻,師兄你坐言起行👍,我只會每年等代理Big Sale😅,看看有冇平嘢 ...

小弟都係位窮入門新手,所以只能夠買中古器材,去解下毒癮

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2022-7-26 01:09
👍👍👍👍,小弟無師兄你有大把貨👏🏻👏🏻,師兄你坐言起行👍,我只會每年等代理Big Sale😅,看看有冇平嘢 ...

H兄太過謙虛了!
我係一名窮入門嘅新手咋,下下都係抱住買咗先至算嘅態度…😅
之前我都諗住玩黑膠,但最終都係擱置了,上次上某代理,嗰位師兄佢同我一樣20年左右掉晒啲黑膠唱片,佢話如果從零開始真係要諗清楚,又要買洗黑膠機,每張唱片都要幾百蚊,一開始起碼都買10幾張,聽佢咁講我都諗住遲下先至諗了!
至於你話嗰部Leben CS600X可以去地牢聽吓先,我上次聽咗,唔係話唔好嘅,但始終冇嗰種感覺想去買佢!
我都係用返果部咋primaLuna EVO400,聽到現在都好滿意。唯一唔好嘅原因(或者膽機係咁樣)頭嗰半個鐘頭覺得只得四成功力,聽得越耐就越好,兩個鐘頭後就真係冇得頂!相差都真係好遠!
而家對3/5A 休眠緊,放響度裝飾,當然係聽緊新嗰對A1,除人聲3/5A贏少少之外(3/5A太真實了)其他A1都係完勝佢,仲係越煲越靚!(滿意!冇揀錯)
聽聞PrimaLuna 出咗新系列膽石合併,300同400,上次聽嗰部300都唔錯,有時間你可以上中環聽吓300/400….聽多部都冇壞!
價錢好似要六字樓上….🤔

鑽石玩家

terryc 發表於 2022-7-26 13:54
小弟都係位窮入門新手,所以只能夠買中古器材,去解下毒癮

中古才是極品,你剛入手的,現已停產!數碼東西當然越新越好,反之模擬東西則相反👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 原來如此~

查看全部評分

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-7-26 14:36
H兄太過謙虛了!
我係一名窮入門嘅新手咋,下下都係抱住買咗先至算嘅態度…😅
之前我都諗住玩黑膠,但最 ...

膽機要warm up係正常不過的,大致45分鐘或以上!😅
A1係咪威X代理嗰隻?價錢同3/5A有一段距離喎,師兄有米👍🏻
我對3/5A都放咗喺度!現在轉番對D20R,因為佢耐無開,怕發霉🤣🤣
師兄,你部EVO400,係合併,定前後級各一?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2022-7-26 15:34
膽機要warm up係正常不過的,大致45分鐘或以上!😅
A1係咪威X代理嗰隻?價錢同3/5A有一段距離喎,師兄有 ...

係😰(但我覺得好晒時間🤣)…我諗石機都係會..但冇咁明顯..相差無咁大…

係呀A1係威記嗰隻…而家聽音樂聽到上晒腦,返唔到轉頭(能力做到就入😌)聽歌都聽左30幾年未停過😅小六落針聽黑膠🙈
而家我啲m files 見邊個錄音差我直頭deleted佢🙈費事搞悶晒🤣

我覺得兩對喇叭係必要的,聽悶咗可以交叉聽吓💪因為每個人對耳朵係好聰明又腌尖(會整蠱主人)👍

膽機我用緊合併,換咗八支KT88(超級大暖爐),而家嘅力水都好夠聽!
遲吓換嘅話會諗前後、或膽石機合併💪

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
heven + 10 + 10
terryc + 10 + 10

查看全部評分