設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CD機] Cd 機嘅選擇

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
半影音分家,設備如下;
1. Cambridge audio evo 150
2. Focal Chora 816
3. Macmini 2010 行 Roon core
4. Iodate Soundgenic 2T
5. Yamaha A3080
6. Panasonic dp-ub820
7. Oppo93

心思思想想入部cd機完整左個系統,請問師兄們有冇推介。一萬樓下,最好細機身
定係用部Oppo93 都夠用。
窮人音響組合......

鉑金玩家

如不用播sacd,其實用ub820或oppo用同軸駁evo150也應有不錯效果

鉑金玩家

另一萬以下cd機,全新可選Denon 1600, made in Japan, well-made, but no XLR

鉑金玩家

如果唔使聽SACD選擇可以有好多, 可以參考吓個位窮人搵到嘅CD機仲可以播SACD,絕對係頂級仲唔會好貴

https://post76.hk/thread-339395-1-1.html
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

sam2004 發表於 2022-7-17 12:40
如果唔使聽SACD選擇可以有好多, 可以參考吓個位窮人搵到嘅CD機仲可以播SACD,絕對係頂級仲唔會好貴

https ...

部機體積太大部😵‍💫😵‍💫 個音響架已經爆晒😭😭 如果唔係我都想入部黑膠😭😭

鉑金玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-7-17 10:37
另一萬以下cd機,全新可選Denon 1600, made in Japan, well-made, but no XLR

1萬樓下DENON 1600NE非常抵用聲音對得住個價有餘仲要係日本做。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主如果唔介意中古,買部teac nt505 做dac ,又可以聽串流,又可以加鐘仔玩……

用部oppo 93插條光纖or 銅軸入去就玩得!

之後又可以打本換啲靚少少turntable升level
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

calbee1128 發表於 2022-7-17 12:52
部機體積太大部😵‍💫😵‍💫 個音響架已經爆晒😭😭 如果唔係我都想入部黑膠😭😭 ...

如果位置有限又要有味道可以選擇的真係唔多,可以去簡部舊嘢marantz cd95(使用兩個1541皇冠.並採用雙差動解碼輸出) 有黑膠味
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

terryc 發表於 2022-7-17 13:33
樓主如果唔介意中古,買部teac nt505 做dac ,又可以聽串流,又可以加鐘仔玩……

用部oppo 93插條光纖or  ...

您好師兄,我都正諗緊用同軸去部evo150。貪佢宇宙盤乜都play到。但係比較唔到同真正嘅cdt 有幾大分別

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

calbee1128 發表於 2022-7-17 13:47
您好師兄,我都正諗緊用同軸去部evo150。貪佢宇宙盤乜都play到。但係比較唔到同真正嘅cdt 有幾大分別 ...

睇漏眼,原來樓主你有Evo 150

咁你就乜都唔使買,試下用光纖 or 同軸插落去玩下!睇下邊個啱自己口味喇

而真正CDT 係贏一普CDP/BDP 個機械穩定性,同讀碟準繩度!

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1