設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: GORGOR

[Soundbar] 新鮮熱辣Sony RS5

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

GORGOR 發表於 2022-7-20 12:00
係呀
好有力水
睇Netflix戲效果一般

咁過引, 會唔會係NETFLXI壓得太勁, 所以會差D??
另外駁好之後, 好似A7000都有AUTO CAL, 有冇做埋!??? (真係唔太記得A7000有冇呢個功能, 試過太多SB, 唔係好記得!! )
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

小瑟 發表於 2022-7-20 12:35
咁過引, 會唔會係NETFLXI壓得太勁, 所以會差D??
另外駁好之後, 好似A7000都有AUTO CAL, 有冇做埋!??? (真 ...

有呀
安裝咗rs5 佢會建議整

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

GORGOR 發表於 2022-7-20 14:17
有呀
安裝咗rs5 佢會建議整

你cal完之後有冇入番去check下距離同vol既數據作微調?
照計a7000 cal完聲音正常, 加左隻RS5冇可能差咁遠...?

我之前玩開5.1加sub仔, 玩左十年有多, 有後置既surround分別好大。
因為依家有個囡我放棄左5.1, 轉左玩soundbar。我用緊a7000, 冇SUB仔, 冇RS5,
預左唔會有以前個種好正既feel.
之前都有諗過買RS5, 但見你講到差成咁有保留, 哈哈!

銀級玩家

iversonhui 發表於 2022-7-20 14:39
你cal完之後有冇入番去check下距離同vol既數據作微調?
照計a7000 cal完聲音正常, 加左隻RS5冇可能差咁遠. ...

終於知道問題所在
今日試吓吾開重低音sw5 係Netflix睇吓生化危機第三集 1分30秒開始直升機開槍個下好正 終於有戲院感覺 淨係用a7000同rs5出奇地好聲
原來sw5重低音一開 個後置即刻冇力 rs5個後置音量自動調低  
試左幾次都係咁 好明顯軟件有問題 🤨 希望快啲有軟件更新

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鉑金玩家

AV newbie

GORGOR 發表於 2022-7-20 16:50
終於知道問題所在
今日試吓吾開重低音sw5 係Netflix睇吓生化危機第三集 1分30秒開始直升機開槍個下好正  ...

睇 sony 網頁啲開發者講(A9),如果加咗個超低音,低頻就會交俾隻 SW-x付責,原有嘅喇叭會專責返中、高音頻道,可能 閣下嘅系統,都係咁嘅現象。

加咗 RS-5 之後,後面嘅天空聲、有冇好咗吖?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

LeoChin@FB 發表於 2022-7-20 17:23
睇 sony 網頁啲開發者講(A9),如果加咗個超低音,低頻就會交俾隻 SW-x付責,原有嘅喇叭會專責返中、音頻 ...

今次可能係SW出問題都唔頂, 我諗要比SONY同事了解一下先!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

AV newbie

小瑟 發表於 2022-7-20 17:54
今次可能係SW出問題都唔頂, 我諗要比SONY同事了解一下先!!!

師傅,我諗住你引錯咗文了
題外話,你教點樣分8字插嘅相位,真係好有用👍

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

GORGOR 發表於 2022-7-20 16:50
終於知道問題所在
今日試吓吾開重低音sw5 係Netflix睇吓生化危機第三集 1分30秒開始直升機開槍個下好正  ...

咁就好了, 至少知道問題所在。
我冇RS5, 但我覺得後置只要做到有rear surrounding既感覺已經收貨👍🏻
當然有埋天空聲道更好

鉑金玩家

AV newbie

iversonhui 發表於 2022-7-20 18:47
咁就好了, 至少知道問題所在。
我冇RS5, 但我覺得後置只要做到有rear surrounding既感覺已經收貨👍🏻
當 ...

咁生產 RS-5嘅原意,就係要好似 A9 咁,強化返個後置天空聲道啫,而家、三一萬能合體,似乎仲衰,唔啱數喎!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

LeoChin@FB 發表於 2022-7-20 19:17
咁生產 RS-5嘅原意,就係要好似 A9 咁,強化返個後置天空聲道啫,而家、三一萬能合體,似乎仲衰,唔啱數 ...

我認同生產RS5原意係同a9差不多,想營造做一個類似360既效果,所以有自己既天空聲道,同時亦要有後置本身既用處就係加強番應有既後置環繞聲。
係咪仲衰?我冇用過,未能評論,但我諗效果點都同a9有啲差距