設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] Sony 85X95EK miniLED電視分享少少用後感(16/7 更新)

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

星期日安裝好到依加已經試左大約一星期,分享少少用後感。
75吋上85吋感覺上冇差太遠⋯⋯
配置如下,非發燒友以keep到質素下以less is more為原則!
Sony 85x95ek
Bose lifestyle 650 5.1
Apple TV 4K 2021版
觀賞距離3.6M,其實可以再換大啲呎數
全部測試都係用ATV,本人重度Apple TV中毒、全部電影都係Apple store買!

**注意**
**因相片出唔到HDR、睇落去全部都好似爆光但其實肉眼係正常!(電視好難影 )**
**全部原廠設定冇改、就係鍾意少少Sony味精加少少偏暖色系。**

畫面測試埸面
哥斯拉大戰金剛 1:22:38 香港打位
哥斯拉的死光&金剛的光斧頭,黑夜景有oled 7成、光位勝oled 對比A90J。
正面食死光好似中左閃光彈一樣!好鬼光!

黑夜之神 1:16:05 追車位
光位,黑位,成像都收貨!但貨車運動時廣告會有明顯殘影爛格motionflow開Auto都一樣

夢華錄 第12集 4K,DV檔案@infuse
簡單粗暴、亭內人物膚色細節十足、出面陽光普照(勁光)仲有細節位睇到。
哩部陸劇少有地冇咩奇怪濾鏡、高畫質有Dolby vision!
主要角色都好靚女!

YouTube 隔離友台 艾域介紹Polk Signa S4
依家YouTube畫質真係好高、舊電視睇只會覺得好清、新電視係feel到雖然同背景差唔多色調但個人物主體凸出嚟咁樣對比明顯!晶片運算應該出力唔少。

Netflix 歐洲歌唱大賽:火焰傳說 1:45:06最後決賽
人像立體、背景夠黑實、主角極差的皮膚都一覽無遺

Disney+ Obi-Wan Kenobi 第3集 35:25光劍對峙
光劍如果近16:9邊位會見到有輕輕的正方形光暈係上下黑邊位。

炫光

炫光

表面係光亮面的, 我認為顏色係會比較好但抗炫光勁差!基本上開射燈睇暗場景彩虹紋人影咩都齊,唔明點解官方仲要吹奏 X-Anti Reflection點勁點勁…

聲音
有分左右兩邊高音、底下中低音&超低音喇叭,全部都有導管向返前面、音質馬馬,緊緊收貨。

Bravia Cam
自動調校光暗-冇用、行近行遠會有光暗分別但都係太光冇得offset
自動調音方位我Bose直出完全冇用
行近警告-我行近到1M 5-6秒先出警告、冇用

總結
光!尤其局部光位、盡顯mini LED優勢。
黑!雖然網上睇Review話只有768個分區、但黑得好實淨我完全感覺唔到有光暈問題。
Sharp!就算85吋4K解像度都唔會有鬆散嘅情況。(52ppi都好介手,可能我坐得遠)
抗炫光差!睇嚟鮮艷同抗炫光無法共存、貴如pro display XDR用nano-texture玻璃、畫質鮮艷都係會降低。
運動補償平平!Pan鏡下字幕、高速追逐都會見到有爛格情況。真係差過部舊電視,係咪setting問題?

**11/7/2022初評**

頂唔住mini LED的誘惑,換左部SONY 85吋85X95EK(舊機75x9000f),剛剛安置好先比少少短評.

85X95EK

85X95EK

-好__光! 睇Dolby vision爆炸場面好似食左下閃光彈咁
-主體好有立體感,勁sharp(晶片有進步?)
-抗炫光極差,射燈如果角度食正會有彩虹紋.
-會有光暈但要驗屍先見到
-喇叭有進步,但對比TCL有距離.
-Bravia Cam暫時廢廢地

評分

參與人數 7威望 +110 金錢 +108 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
Ken134547 + 20 + 18
gamma + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
getter + 10 + 10 恭喜Ching!!!
flagship + 20 + 20 恭喜Ching!!!
hangshun + 20 + 20 恭喜Ching!!!
tony019002 + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

專業玩家

請問是否國內版?

鉑金玩家

alik168 發表於 2022-7-12 12:48
請問是否國內版?

係,香港好似直頭唔出85大呎寸

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

家人叫我去家外執紙盒好啦,其他野唔好妄想啦

專業玩家

係直運定集運?大約幾錢人仔?可以收到香港電視台?
Thx!

鉑金玩家

alik168 發表於 2022-7-12 14:55
係直運定集運?大約幾錢人仔?可以收到香港電視台?
Thx!

收到香港台、找香港店代購安裝的、你預HKD係Sony CN官網人仔x1.25

鉑金玩家

恭喜師兄有超大電視機📺玩🎊

鉑金玩家

85吋...有錢都上唔到樓, 大廈部LIFT都入唔到

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

1234qwer 發表於 2022-7-13 08:44
85吋...有錢都上唔到樓, 大廈部LIFT都入唔到

村屋真好

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

正到咁。。 多D分享圖片 支持