設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 窮入門,窮新手換了正常人唔會買的……書架仔~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
人越窮,就越痕 x ∞

對大通在高人指點下,才知到要用有質量的膽後級先會推得好 無能為力下,小弟唯有送佢比下一位有緣人

一出,一入,係 “定劣” 來的(4344 MK I)

96kg 一隻,差少少我就搬唔喐!

四路設計,夾住金前金後,聽大部分嘅音樂都叫做有板有眼!

2CH 全家幅

換左半年後的聽感 / 個人化設定:
1. 除左古典音樂之外,接近播乜音樂佢都處理得幾好,尤其係Pop ,Jazz ,Rock & Metal,要場面,就有場面!要氣氛,就夠氣氛~

2.純人聲 / 中高頻段比較,大通同山葉會比JBL 更“滑” 同“通透”!而中 / 低頻段就一定係JBL 完勝!因為在物理情況下,無論喇叭箱容量同低音單元直徑, 已經比大通同山葉高一個級別, 冇得鬥!

3.在我的器材下,係要配“銀” 喇叭線才玩出4344個全面性!因之前我用緊Tara labs 8n copper speaker cable 係夾到山葉同大通!

點知銅喇叭線夾落4344上, 會張個人聲縮後左, 高 / 超高頻個伸延性演繹的唔夠放,唔夠盡!上網扒文後,咁啱就比我見到Kenrick sound 佢原來係用銀喇叭線配JBL,一試之後就立即有改善!

4.本來以為有對15吋低音個低頻就能夠潛得深,但我發現都係要加番隻超低音,先至可以有返自己想要嘅深潛感覺!(又或者係我重口味)

5. 最後,我覺得隻喇叭係唔可以直接放落地玩!個效果唔太好! 而用佢嘅專用腳架,就唔夾我個皇帝位(會比較高左少少)!
經過多番嘗試後,發現用上三款唔同硬度嘅木材(硬木材放上最高,軟木材在最低)成功自製咗對啱口味的腳㗎出嚟

今次上演了美國肥婆趕走了日本妹,係我意料之外的情況!希望我同佢可以建立較長久嘅關係啦……否則我

謝謝

評分

參與人數 6威望 +233 金錢 +230 收起 理由
hinh200hk + 10 + 10 又遇到好嘢
wangkeilei@G + 3
ManHoWong@FB + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
keke323 + 80 + 80 果然係泰有錢!!
pinkspider + 50 + 50
old8woman + 80 + 80 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

呢對4344係正野(因為沒有A或B字尾)單元用JBL成本最高昂的鈷磁
據聞4344跟4343所用之單元完全相同,要靚聲必需用兩部後級玩電子分音???

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 Thx!

查看全部評分

鉑金玩家

做窮人窮到可以放得落兩個大衣櫃 真係讓人羨慕

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
keke323 + 80 + 80 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

old8woman 發表於 2022-7-10 16:29
呢對4344係正野(因為沒有A或B字尾)單元用JBL成本最高昂的鈷磁
據聞4344跟4343所用之單元完全相同,要靚聲必 ...

啲歷史情況小弟就無去考究了~

小弟邊有能力玩電分呀……

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sam2004 發表於 2022-7-10 16:45
做窮人窮到可以放得落兩個大衣櫃 真係讓人羨慕

就係這類size 先無人要……

小弟才有機會執佢返來玩下

鑽石玩家

4344未必潛得比ds5000深,但4344的punch感應該會較好,聽過夾舊老麥播jazz十分對味。

評分

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

koalaau 發表於 2022-7-10 18:17
4344未必潛得比ds5000深,但4344的punch感應該會較好,聽過夾舊老麥播jazz十分對味。 ...

DS5000 就未玩過,但對比我之前對V5000,4344明顯在中/低頻係優勝少少

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

terryc 發表於 2022-7-10 17:20
就係這類size 先無人要……

小弟才有機會執佢返來玩下

泰大兄果然強勁 
咁大對野都有地方擺得落

評分

查看全部評分

【苦盡甘來】

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2022-7-10 20:09
泰大兄果然強勁 
咁大對野都有地方擺得落

如果係勁,就唔會玩40年前的科技啦

今回真係塞爆左間籠屋了

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

利害

評分

查看全部評分