設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Roon適合咩用家?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問Roon是否較適合有用NAS嘅用家呢?
因暫時試用緊Roon,我只係喺電腦下載咗Roon core ,再manage 咗電腦入面嘅歌,再加聽Tidal 。
使用上係幾好用同會聽多咗好多歌嘅,但每次用Roon時都要專登開電腦先用得。
想請問若果有用NAS係咪無需開電腦嘅Roon core 都可以只用Roon remote 來使用呢?
另外,用邊個plan會好啲?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Nas 裝ROON server
手機/平板裝room remote

Roon 買lifetime 最抵

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WilsonYau@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄試用咗ROON之後有冇覺得聲音有冇改善?
我嘅使用ROON經驗就覺得ROON Core都幾重要,尤其是我會用佢DSP升頻。用咗ROON係方便整合使用Tidal,Qobuz同music library/NAS,不過如果你只有Tidal咁就未必有需要,因為其他免費apps都做到。
我自己就只subscribe 年費,因為唔知自己會否長用;當然長用(用5年以上)就lifetime 抵。

評分

WilsonYau@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Foreverwest 發表於 2022-7-3 10:14
師兄試用咗ROON之後有冇覺得聲音有冇改善?
我嘅使用ROON經驗就覺得ROON Core都幾重要,尤其是我會用佢DSP ...

我就係覺得無用NAS,又只係直要聽Tidal ,所以好似唔太化算。
至於聲音改善方面,我又唔覺有太大分別,係咪要特別set或者要用佢嘅音場較正後會好啲呢?但我唔識用😅

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WilsonYau@G 發表於 2022-7-3 10:47
我就係覺得無用NAS,又只係直要聽Tidal ,所以好似唔太化算。
至於聲音改善方面,我又唔覺有太大分別,係 ...

我用Silent Angel Rhine Z1做ROON Core就明顯有提升,不過如果師兄大部分功能都用唔著就無必要了

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

WilsonYau@G 發表於 2022-7-3 10:47
至於聲音改善方面,我又唔覺有太大分別,係 ...

使用上的問題,只要你識英文。就一定解決到。  

CAS 的真正門檻,是時間及耐性。大陸稱折騰

進階玩家

我都係岩岩試用,裝係NAS到比起電腦好聲好多,DAC有ROON READY

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Foreverwest 發表於 2022-7-3 11:19
我用Silent Angel Rhine Z1做ROON Core就明顯有提升,不過如果師兄大部分功能都用唔著就無必要了 ...

哈哈大家都係用Silent Angel Rhine Z1做ROON Core

評分

Foreverwest + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

PMC Twenty5 24i
Devialet 220pro
Rhein Z1
PlixiR Cube 8

銀級玩家

gn02306763 發表於 2022-7-11 19:26
我都係岩岩試用,裝係NAS到比起電腦好聲好多,DAC有ROON READY

如果你部NAS 能夠改做LPS供電效果會更好添

我屋企實試,Roon 裝MBP 電池供電,NAS : Synology DS1621+, Music Server : Innuos zen mini mk2 + lps

最好聲係music server,其次係MBP,最差係NAS。無諗過Roon Server係有咁大影響。

最後,小弟都係V8度實試過Silent Angel Z1,真係好堅,D聲出嚟非常Analog,但可惜佢無得Rip碟所以無入手。

評分

Foreverwest + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分