設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 請教升級建議?

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟多年前購入的器材都有頗長一段使用時間,器材普普通通,想請教各位一些升級建議:

- 使用目的:睇電影多,但也喜歡聽歌
- 目前器材:
音箱:1) B&W 704, Made in England 2) Bose AM10 Series III
AMP: Onkyo TX SR605
BluRay Player: Pioneer BDP 430
Projector: BENQ HT 2150 ST
Screen: OS Screen e1-080h wf-202 - 80"
Player: PC (with Nvidia GTX 750Ti)
- 器材放在廳。廳的空間大約為8尺(寬)X 18尺(長)。
- B&W用於聽歌,Bose用於睇戯

問題:
Budget在5萬以内,我升級主要目的是想在不影響原來家庭影院聲音質素的前提下提高聼音樂的質素。
- 想換AMP,我想可以兼顧睇戯同聽歌
- 如果想通過電腦出高質音樂,電腦以外需要添加咩基本設備?
- 以上器材有沒有邊件係換左會提升好多,或者說應該先換

附上小弟聆聽環境平面圖供參考,特別一提:梳化位置離前面左右音箱距離只有4.3尺

先謝!

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

a:

- 買部金仔e380(e480唔夠$)

- 買部usb dac如要串流就改為串流dac

- speaker

銀級玩家

20120820 發表於 2022-7-2 11:36
a:

- 買部金仔e380(e480唔夠$)

謝謝!請問第3換speaker先得原因是什麽?speaker太差?

鉑金玩家

其實分開兩套來玩仲好,AV還AV、兩聲道還兩聲道。

你現在那些器材尤其是B&W那對喇叭仲未發揮到
因為呢AV AMP根本推唔郁佢.
你個budget夠買一部二手480差唔多四萬蚊左右,
剩返啲錢可以買一部dac,買大陸山寨也好買部二手505也好,
電腦用foobar2000播歌,絕對有你意想不到的效果!
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

maxer 發表於 2022-7-2 11:57
謝謝!請問第3換speaker先得原因是什麽?speaker太差?

一套bw一套bose你都有影音分家觀念

但bose呢套講不上高質素

想提升換左套bose去polk audio己經兩個境界

https://www.avlife.com.hk/tch/pr ... 15566004287F464C9BE

https://www.avlife.com.hk/tch/pr ... 1552742362D625794DC

https://www.avlife.com.hk/tch/pr ... 16102132286ED044D73

睇戯polk audio + sr605 而聽歌金仔e380推B&W 正晒

銀級玩家

想問問如果想推B&W 704 (不是S2),E280是否已經足夠?

鉑金玩家

maxer 發表於 2022-7-3 02:02
想問問如果想推B&W 704 (不是S2),E280是否已經足夠?

舊款嘅704效能比現在的效能高很多有90 db,但係呢個牌子嘅喇叭都係姣婆一個胃口好大!
記得小時候第一對B&W啲Dm5,有89db,隨便一部機都推得動尤其是用膽機更加爽,
如果你用大w數的石機嚟推更有奇妙的體驗,就係比佢越多佢就回饋你越多!至於e280唔夠睇你要求多定唔多喇

如果係我Budget在5萬以内,  我就會買部二手480(若42k) + 505 (若6k),剩返兩K夠買條平衡線連接dac跟部M,至於dac連電腦就買條Hp printer線就夠用了
部AV M有Pre out仲可以連埋部480...  

ScreenHunter 87.jpg

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄budget 唔係太多,似乎集中升其一樣會較好。605有冇pre out?如果有,就加部合併amp就應該有明顯分別

銀級玩家

sam2004 發表於 2022-7-3 11:16
舊款嘅704效能比現在的效能高很多有90 db,但係呢個牌子嘅喇叭都係姣婆一個胃口好大!
記得小時候第一對B ...

多謝師兄詳細解釋,我音響知識比較初階,想問問點樣睇功放嘅參數去判斷是否夠推某款音箱?例如E270講8ohm可以出90w, 4ohm可以出120w。具體係音箱個邊要睇邊個數去判斷是否足夠有力推?

鉑金玩家

maxer 發表於 2022-7-3 13:43
多謝師兄詳細解釋,我音響知識比較初階,想問問點樣睇功放嘅參數去判斷是否夠推某款音箱?例如E270講8ohm ...

睇數字唔多準尤其是對住一啲較為姣婆個喇叭,你可以睇一睇所有嘅av m出嚟嘅數字都好靚但係推落就冇力!
甘仔嘅入門機真係唔推薦,尤其是你有budget寧願買部二手嘅好嘢,都唔好買啲唔湯唔水嘅入門機。