設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

請推介入門soundbar

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想買套入門soundbar 比屋企人,返到屋企人度可以睇下Disney+, 睇演唱會和聽電話或youtube 的歌

只要低音勁爆得就可以,本身想買sony z9f, ,因為起cd/md 年代,sony 的hifi 好爆得

但有次起sony show room 聽過ht-g700,發覺人聲好乾,低音一般

我都知道soundbar 用黎聽歌的聲係痳痳,以前東芝火箭炮電視好似有超低音,係好爆得,用黎睇勁歌金曲或十大中文曲金好正,所以有呢個效果已經okay

請問budget $8000 以下,有無好介紹? 我只要2.1 就可以了,因為屋企人度都唔會放後置喇叭

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

呢隻,加多1000幾買埋apple tv4k睇串流,8000有錢找

銀級玩家

cakecake 發表於 2022-6-16 23:32
呢隻,加多1000幾買埋apple tv4k睇串流,8000有錢找

好多謝師兄的分享

我本身用JBL + MARANTZ SR7015,所以唔想用JBL ,想試下其他牌子

而我以前用過KEF 的SUBWOOFER ,個SUBWOOFER 係同地下打,低音去得慢收得慢,打到一PAT PAT ,所以依家對向地下打的SUBWOOFER 有恐懼,唔想揀D 向地下打的SUBWOOFER

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

norman001 發表於 2022-6-16 23:40
好多謝師兄的分享

我本身用JBL + MARANTZ SR7015,所以唔想用JBL ,想試下其他牌子

kef打向地果D subwoofer 既質素本身就麻麻
subwoofer 大牌子Rel好多型號都係單元向地(雙單元中向前果隻單元好多時係被動,向地果隻先係有amp主動單元),但一樣又快又準,所以睇廠商功力。
同埋睇下放subwoofer 既地下,如果係磚地or石屎地用向下單元係無問題,其他果D或者有地毯就唔好了。

JBL Bar 果隻10寸絕對不是一pat pat,你可以去試下先
但如果係牌子取向問題咁就無計了

銀級玩家

cakecake 發表於 2022-6-17 04:32
kef打向地果D subwoofer 既質素本身就麻麻
subwoofer 大牌子Rel好多型號都係單元向地(雙單元中向前果隻單 ...

果個kef subwoofer 的設計係向地下打,我試過向前面打,發覺分別不大,打出黎的低音都係一樣咁肥
之後轉用mk v8 compact subwoofer,起代理試時發覺打出黎的低音潛得唔夠低,但因為屋企地方有限,只可以放8寸,所以無計
我起屋企係向前面打,試過好似代理咁玩blackfire ,發覺低音會潛得深少少,同埋會無左方向性,但睇演唱會時低音會打到一pat pat ,但當然會好過kef

我係有牌子先決,例如以前用過denon av amp ,覺得denon 好粗聲,偏低音,無乜高音,細聲時會聽唔清人聲對白,但大聲時一到大場面就會覺得嘈,所以唔會諗denon soundbar

有次起fortress 聽過大約$10k 的samsung soundbar ,當時fortress 的地方係好大,但samsung soundbar 的subwoofer 都可以出到類似戲院超低音喇叭果種壓迫感,但我對samsung 的印象痳痳,例如易壞,售後服務無日系牌子咁好

本身我都想買yamaha ,因為yamaha 環繞聲好,但可惜呢幾年yamaha 好似無出soundbar

或者搵日出去聽下JBL ,睇下效果係點