設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 叠放subwoofer

鉑金玩家

AV Cheap Guy!

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請教各av高手大佬:

因屋企空間改動,家中2隻完全相同(單元向前款式)sub要叠放處理。
請教正確玩法係2隻同方向定係相反方向擺位?

Thank you!

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

通常大多數答/玩法:
1) 2隻同方向向前
2) 冇一定,要試

但我可以話,唔同方向會有唔同效果/特性,例如:

向前: 低頻直接到皇帝位比較清晰,但因大多數家居距離較短,在校大低頻音壓時,容易發生彈聲或能量未能消散情况,变相打背脊或影响其他聲道的中高頻。

向左/右: 低頻在空間上較平均散布,但punch感不會是最強。

向後: 較易做到最強打心口效果,亦令低頻波長变遠,少了因彈聲機會而影嚮中高頻或低頻能量消散問題。

向下: 能量包圍感極好及隱形效果易。

所以如果係要叠高,我會首選1隻向後+1隻向左/右,但"重點"是需要校啱相位,相位校唔啱,點擺都難有好效果!

評分

參與人數 7威望 +210 金錢 +210 收起 理由
ah-b + 10 + 10 有參考價值!
DAVIS5225 + 10 + 10
hangshun + 30 + 30 師兄報告詳盡,真正用家心得.
pac + 80 + 80 呢個Topic好正,好有參考價值!
RPO + 10 + 10
Versa + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
AskaLung@FB + 50 + 50 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

鑽石玩家

我用緊兩隻相同subwoofer叠放,向左/右,冇錯低頻可以充滿整個空間,可以鬆容不迫之下做到掃褲腳,不需要加震子情況下可以震梳化。

見Q姐咁講,好想搵日試吓兩隻向後打
Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Versa兄

你支低音柱再加埋隻M&K,應該好爽下啦
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

鑽石玩家

齙牙珍

Versa 發表於 2022-6-15 22:43
我用緊兩隻相同subwoofer叠放,向左/右,冇錯低頻可以充滿整個空間,可以鬆容不迫之下做到掃褲腳,不需要加 ...

Versa兄,我以前都曾經追求punch感,將前面兩隻(MK+KK)backfire,當時打到心口大咗兩吋,忍者刺客條鞭变咗碌棍咁硬掃埋嚟!如果鍾意punch強,真係要試吓

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

qq1122yq 發表於 2022-6-16 13:26
Versa兄,我以前都曾經追求punch感,將前面兩隻(MK+KK)backfire,當時打到心口大咗兩吋,忍者刺客條鞭变咗碌 ...

想問吓q姐,係咪咩類型同牌子嘅十仔都可以試吓用backfire?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

qq1122yq 發表於 2022-6-16 13:26
Versa兄,我以前都曾經追求punch感,將前面兩隻(MK+KK)backfire,當時打到心口大咗兩吋,忍者刺客條鞭变咗碌 ...

好恐怖呀.. 真係鐵布衫都死
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

鑽石玩家

齙牙珍

AskaLung@FB 發表於 2022-6-17 12:34
想問吓q姐,係咪咩類型同牌子嘅十仔都可以試吓用backfire?

大多數唔同牌子當然可以試backfire啦,冇話一定係MK專利,而玩b.f亦需要一些設定條件,
1) 如sw單元大細同墻身距離要多少
2) 墻身必需要夠硬度,如石矢墻、雲石面等
3) 再加埋收緊線条類型炮線配合

但如果品牌特性不是長衝程打心口類型, b唔b.f都好難做到打心口效果,如sunfire、REL、大地震...等!

鑽石玩家

齙牙珍

marco 發表於 2022-6-17 13:20
好恐怖呀.. 真係鐵布衫都死

我有鐵奶罩

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
marco + 40 + 40 Q姐心口勁過娜姐!!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

qq1122yq 發表於 2022-6-17 14:55
大多數唔同牌子當然可以試backfire啦,冇話一定係MK專利,而玩b.f亦需要一些設定條件,
1) 如sw單元大細同墻 ...

我用緊SVS SB3000,唔知道b吾b得😅