設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 家庭影音 5.1.4 位置及喇叭選擇 (付圖) 徵意見

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位ching好 黎緊新屋會大裝 終於有機會可以擁有第一套自己既影音 真係好興奮 主要用途都係睇戲 打機 同聽歌 並不是發燒友哈哈
因為新屋廳會造全屋下沉石膏版假天花 所以就諗到可以係天花輕鬆搭4個喇吧?

1. 喇叭 (budget 40k -60k)
本來比bose既Lifestyle650 吸引因為佢係size同美感但係爬多一陣就發覺呢個價位其實仲有好多選擇
以下係爬文係目標既list 各大大可否比意見 質素vs性格比
前置:         MISSION QX-5 MKII        $12,390.00
中置:        MISSION QX-C MKII        $3,720.00
後置:        KEF T101 Satellite Speakers        $2,800.00
天空 x4:        JBL Control X *2        $5,660.00
超低音:        Descent DN12        $8,000.00
AV AMP:        Denon avc-x3700h        $8,980.00
串流/Smart home:         Apple TV 4K        $1,599.00
        Total:        $43,149.00

1.1 想問下呢個list有無咩大問題?
1.2 請問如果揀Denon既AVM 我留意到有好多唔同階梯 分別4700h, 3700h, 2700h, 有好大落差嗎? 性價比邊樣好D?

2. 屋企擺位
相信呢個係好多香港人既問題當然我都唔例外
2.1 我遇到既問題係有一邊既後置喇叭唔可以成一直線 請問影響大嗎? 有需要重新執位?
2.2 前置&低音同側邊櫃既clearance (約150mm)足夠嗎? 位置可以再細執一下?
2.3 天空既ControlX 需要拉喇叭線及電線? 定係其中一樣就可以?
2.4 天空既擺位有問題嗎? 網上既資訊各不一樣令我有D頭痕
2.5 後置既T101 需要拉喇叭線及電線? 定係其中一樣就可以?

3. 線材問題
呢一方面我係一張白紙
3.1 只用原廠跟喇叭既線就可以定係會有更好既選擇? 會唔夠長嗎? 求指教
3.2 我見到好多ching係張所有喇叭直接拉獨立電到MCB? 咁做既好處係邊到? 做法大慨係點樣?
3.3 如果拉獨立電可以係源頭再加一部機減雜訊? 我呢個入面setup會有分局嗎?定會方便upgarde? 部機係放MCB既附近?

請原諒我一次過問咁多問題 始終第一次搞套咁既野所以想了解多一D
求指教!

Denon AVR A110 - AC Infinity ACT10
Denon PMA A110
Zidoo UHD5000 Apple TV 4K
KEF R7 R2c R3 Ci160RR-THX *4 SVS 3000SB
IsoAcoustics Aperta 300

新仔玩家

Budget 太少 沒有太多選擇 建議把budget 加到$200,000 才考慮在家中安裝音響

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

建議師兄嘅AV M最低限度用4700  同埋後置喇叭唔好用T 101呢啲纖薄喇叭,啲聲同佢個喇叭一樣都好鬼簿聲

鑽石玩家

环绕喇叭拉4MM平方足够用。个人认为纯铜已够,牌子不重要。可能小弟地方大了一点,拉线长了还是选厚重的一点。

星級玩家

AskaLung@FB 發表於 2022-6-11 14:25
建議師兄嘅AV M最低限度用4700  同埋後置喇叭唔好用T 101呢啲纖薄喇叭,啲聲同佢個喇叭一樣都好鬼簿聲 ...

了解! 請問 Mission ZX-1 vs Mission QX-2 MKII 點好選擇? 定用其他牌子? 不過聽其他CHING話5.1用同一個BRAND 好d
Denon AVR A110 - AC Infinity ACT10
KEF R7 R2c R3 Ci160RR-THX *4 SVS 3000SB

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

WaiHimWu@FB 發表於 2022-6-11 14:54
了解! 請問 Mission ZX-1 vs Mission QX-2 MKII 點好選擇? 定用其他牌子? 不過聽其他CHING話5.1用同一個B ...

Mission我未試過所以比唔到意見你,5.1確實最好同一個品牌最好,但其實基本上好多人都做唔到包括我自己在內😂

星級玩家

zairen 發表於 2022-6-11 14:50
环绕喇叭拉4MM平方足够用。个人认为纯铜已够,牌子不重要。可能小弟地方大了一点,拉线长了还是选厚重的一 ...

http://www.soundofstrings.com.hk ... ILES?product_id=549

類似這一類的線材嗎?

黑鑽玩家

No projector?
裝修順便整埋嘛

星級玩家

AskaLung@FB 發表於 2022-6-11 14:58
Mission我未試過所以比唔到意見你,5.1確實最好同一個品牌最好,但其實基本上好多人都做唔到包括我自己在 ...

我就係掙扎緊 KEF, Mission 同 JBL 其實前兩者都未聽過 諗住搵日出鋪頭聽下 有無ching比到意見?

星級玩家

mark1 發表於 2022-6-11 15:14
No projector?
裝修順便整埋嘛

個人麻麻地projector 🤣主要係認識不足哈哈