設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[演唱會] thepancakes亂入大初戀日喊足成晚音樂會 (07-06-2022)

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

完全冇諗過,竟然有生之年可以等到 the pancakes 出山!
(場內唔畀影相,所以只稍為用文字演繹一下,請諒 !)

佢點解會出返嚟,好多媒體都有報導,唔喺度詳細講,但要講下個買飛過程,因為完全係意料之外。

今時今日,想買演唱會/音樂會嘅飛根本係遙不可及嘅事,時間、運氣、過五關斬六將,就算畀你買到,都係啲豬頭骨位。
今次偶像出山只開兩場,場地坐位扣埋疫情限制,我諗每場大約得7、800人,用網上登記實名抽籤形式,機會渺茫之極,爬晒文之後,發現最後一句,忽然眼前一亮!
[6月1日前已經是我patreon會員的隊員可以確保一定入到會]
嘩!我咪係囉!
興奮之餘,成個心定晒。
隨後嘅登記買飛過程非常順利,工作人員細心有交帶,要畀十個讚!

到入場當晚,自己都有啲策略,既然係實名制,即係間接飛已經到手,換飛已經唔係重要,第一時間梗係先去散貨區,睇下有咩筍嘢,因為隊長事先預告咗,佢會將啲新但舊、舊但新嘢攞返出嚟賣,包括義賣極限量嘅7”黑膠唱片(其實係紅膠) (呢個後面再講)。
由於我算早,散貨區仲算好多嘢,但 CD、書我都已經有,最後買咗個靚靚環保袋,再搲咗兩張貼紙。
好彩策略成功,轉頭換完飛已經差唔多畀人掃晒,而條隊仲長長。

好喇,入場。
入場前辛苦工作人員又對多一次身分。
其實一攞起張飛已經見到,吓?row A?!唔X係啞?
第一行?心目中只有內部認購、嘉賓,或者同演出者 friend 底先會坐到,我竟然安排到坐第一行!個心爭啲彈咗出嚟⋯⋯
第一行,當年睇 BEYOND 衝出去我就試過,仲要畀欄杆攔住。

20:15左右,久違嘅隊長終於出場,有說睇 Top Gun 2 會毛管戙起雞皮,我坐第一行睇冇可能出山嘅 the pancakes 出山,近距離兜口兜面睇住隊長,現場聽住日聽夜聽嘅歌,直頭打晒冷震!好彩冇打針,唔係心臟病發都似⋯⋯
期間唱下歌,講下心路歷程,吹吹水,搞下笑,好快就過咗兩個鐘頭。
萬般不捨得,唔知仲有冇下一次⋯⋯
又知道好多好多想睇嘅隊員抽唔到,去唔到,真心覺得真係好可惜,覺得自己已經好幸福。

講返隻黑膠碟,本身諗住都會買,都有兩大原因:極限量,只印咗 20隻,再經過二十年時間洗禮,隊長手頭只淨返 17 隻,佢自己話要留 1 隻,所以每場只分到 8 隻;義賣,不扣除成本,全數捐畀「香港流浪狗之家」,都係一個我心儀嘅機構嚟;得到心頭好,又做到善事,唔使諗啦。

每場只分到 8 隻,點買法呢?原來完場先有得買。
點爭呢?因為隊長想畀真係想買嘅人買,所以價錢都定得幾高(如果大家有興趣先再話畀大家知),希望可以畀真係好想好想買嘅人先買。
音樂會中段嚟咗個現場表態,發現都有十幾人想買,唔夠分,就即時就玩下問答環節,揀出 8 個名額,我志在必得,當然不甘示弱,唔知醜搏命搶答,爭取到其中之一。

開心、興奮、滿足噉過咗一晚。

少量圖片分享:

入場券,真係 row A 㗎,冇吹水

第一行視角

極限量紅膠 (得閒攞返 76Studio 播下先)

靚靚環保袋

完場後派嘅名信片 (有說係fans自製) 多謝您

戟會2022會員證 (漏咗個s)

搲咗兩張貼紙

時間流逝,外貌改變,處境都變,情懷未變。
憑歌寄意一下,一首我經常聽嘅歌:不知不覺

回憶若太遠又怎麼追
其實我常問

當天星光那麼燦爛最後又如何歸於平淡
全部不知不覺

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +1130 金錢 +1150 熱話 +100 收起 理由
haha161 + 50 + 50 恭喜Ching!!!
阿定 + 100 + 120 恭喜Ching!!!
小瑟 + 900 + 900 + 100
CDROMRW + 80 + 80 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我抽唔中呀!

評分

參與人數 1威望 +120 金錢 +120 收起 理由
245141525 + 120 + 120 T.T

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Music76果邊竟然有腦細加持!!祺哥你今生無悔啦!🤣🤣🤣

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +120 金錢 +120 收起 理由
245141525 + 120 + 120

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

隻膠膠得20隻???? 你竟然手上有一隻....唔L係下馬~~
快D囉返來STUDIO開箱, 我拍片比大家聽下~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2022-6-10 09:20
隻膠膠得20隻???? 你竟然手上有一隻....唔L係下馬~~
快D囉返來STUDIO開箱, 我拍片比大家聽下~ ...

係唔係真係拍先?
唔好又得個擺⋯⋯
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

5萬

總版管

245141525 發表於 2022-6-11 11:11
係唔係真係拍先?
唔好又得個擺⋯⋯

拍條快開冇問題架,你一齊我要問你野架喎!!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

個環保袋好靚