設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

55" Neo QLED 電視,你會買8K定4K?

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
螢幕截圖 2022-06-04 16.45.32.png

三星今年三部 新 Neo QLED 型號的價錢都差不多,有新買新的情況下,大家會揀 8K 定 4K 呢?

感覺8K未算普及,但無理由差少少唔上8K。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁又唔一定8K的, 因為8K係700B, 而 4K係 95同 85B, 除左畫面之外, 基本上反應同界面果D都可能係 95B更爽更快呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

小瑟 發表於 2022-6-4 18:28
咁又唔一定8K的, 因為8K係700B, 而 4K係 95同 85B, 除左畫面之外, 基本上反應同界面果D都可能係 95B更爽更 ...

大王想問下4K Q95B 同8K Q900B 除左 解像度外其他仲有咩分別?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

rockyw 發表於 2022-8-21 18:35
大王想問下4K Q95B 同8K Q900B 除左 解像度外其他仲有咩分別?

粒處理晶片都唔同, HDR的級數都有小小分別, 8K一定係處理能力大好多, 因為像素多左太多了~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

高級玩家

三星玩樂勲章

我有差唔多既問題,但我係買65"
我本身諗緊部QN95B $22000, 點知而家部QN800B落左價都係$22000
究竟買咩好呢?求意見!

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ivanwong1@G 發表於 2022-10-31 11:49
我有差唔多既問題,但我係買65"
我本身諗緊部QN95B $22000, 點知而家部QN800B落左價都係$22000
究竟買咩好呢 ...

價錢一樣,只計Spec都完勝,無理由唔上QN800B

高級玩家

三星玩樂勲章

阿定 發表於 2022-10-31 12:03
價錢一樣,當然上QN900B,只計Spec都完勝,無論處理器,HDR,外型,聲效都高少少,加埋一齊仲要同價位, ...

其實我真係對比過QN95B 同QN800B既spec. 其實兩部有9成相同.
最大分別係4K變8K, 同埋QB800B外框係鋁圓型孔面
係QN95B 係series 9 但QN800B係series 8
所以QN95B係neo 4K既top model
真係好難揀!

行動組版主

ivanwong1@G 發表於 2022-10-31 12:12
其實我真係對比過QN95B 同QN800B既spec. 其實兩部有9成相同.
最大分別係4K變8K, 同埋QB800B外框係鋁圓型 ...

我自己就比較鐘意追新Model,所以都明想買最新最Top的4K 會比較易過自己個關。

又或者咁睇,你先去睇下實物,應該會有部份大規模的電器鋪有得做個間接比較。

如果純睇數字,我自己就會咁睇,新series支援上會捱到耐少少,計數方法又會先進少少,預計未來呢幾年都唔會有機會接觸8K信源,又唔會一屏多用,同時睇兩個訊源,咁買番4K model已經好夠用。

又或者咁... 你試下再睇多次兩部機的價錢,多次上都有唔少價錢上的參考,睇完可能會幫你更易下決定。

期待你買完機後上來開箱分享喜悅。