設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ChiWaiLaw@FB

[合併式擴音機] Yamaha R-N803 配 Polk Legend L200

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ATC7 發表於 2022-5-26 16:31
金仔 luxman 表示

未比較過,但係之前有人講同grade 應該Yamaha win

黃金玩家

usopp 發表於 2022-5-26 18:16
未比較過,但係之前有人講同grade 應該Yamaha win

R-N803 AV奶 翻左貨, 入左手
本來見天龍將有部新機出PMA-900, 都係內置串流, 都諗住等下, 但計翻要差不多$9000..., 貴左咁多 PMA800 好似係 $4,xxx
不過803都加左價...

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LYFU 發表於 2022-6-7 21:13
R-N803 AV奶 翻左貨, 入左手
本來見天龍將有部新機出PMA-900, 都係內置串流, 都諗住等下, 但計翻要差不多 ...

同級我留意緊rotel a11 tribute

产品描述
A11 Tribute是与音响传奇大师Ken Ishiwata合作研发的一款AB类50W的合并式放大器,致敬他在行业超过40年的伟大贡献。

好似e部都唔錯,Ken ishiwata 遺作唔知會唔會marantz 聲底

黃金玩家

usopp 發表於 2022-6-7 22:05
同級我留意緊rotel a11 tribute

产品描述

Rotel末聽過, 唔知咩聲底, 等帥兄入手講下

不過我貪心, 要串流, 光纖輸入睇埋戲
剛試左可以disable藍牙, 分別都幾明顯

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LYFU 發表於 2022-6-7 22:35
Rotel末聽過, 唔知咩聲底, 等帥兄入手講下

不過我貪心, 要串流, 光纖輸入睇埋戲

其實我好大機會會放棄,一開始我打算換走我對主動喇叭 ,但係發現我個房衰聲原因好大機會係房間問題,似冇得救,一動不如一靜,又或者睇吓搞唔到搞到Dirac,會唔會救得返

進階玩家

ChiWaiLaw@FB 發表於 2022-5-25 11:51
看情況, 不一定要2.1, 2.0也可以,
黑膠部份自己再努力找,
同時也想要一部串流機,

我都係用緊polk L200,老實講呢對嘢唔算易推,R-N803未必攪得掂😅
之前我就係用Cambridge audio 851A推對L200,我一直覺得部851A都唔算推得好對L200,低音唔夠,聽啲大鵬啲嘅都拿埋一舊。
之後換咗Amp就唔同哂,啲低音返哂黎,聽band sound 都無再亂哂龍拿埋一舊

銀級玩家

大家交流吓
我都係用緊Rn 803配Mission喇叭LX 係列雖然係一套入門西裝但音質同比到驚喜一啲唔失禮
Rn 803係一部極第玩高性價比好聲串流放大器
我買之前有考慮過其他放大器但係網上留意好多對Rn 803評價最終買咗好滿意
Rn 803 經過煲咗一段時間後聲音已經好聲咗高音比預期好聲弱音同分析力聽得好清楚
對於有啲人話認為Rn 803價錢低就話差跟本唔識貨或者配搭喇叭錯誤調音差都已經另佢衰聲
我個人經驗聽過Rn 803一段時間發現配英國喇叭同配適當線材一定發揮到呢部放大器極好表現
我自己試過配對Mission LX喇叭用唔同音樂或交響樂CD去測試
發現RN 803聽流行歌好聽交響樂動態好高交足功課
以咁嘅5千左右價錢有部高質素放大器已經收貨
最後提提師兄買Polk 喇叭之前諗清楚先(美國喇叭大多係注重低音聽勁歌多)
網上好多專家講Yamaha 放大器最好配英國牌子喇叭會更好聲
係買放大器或喇叭之前先要了解器材聲低同配搭問題先好買

專業玩家

新手都想請教, 我都係睇中左RN803, 本身用緊 舊款 B&W CM1 , 唔知有冇Ching 指教夠唔夠力推?
成日見人話B&W 夾Marantz 先最好,所以心大心細。
㨂n803 都係外形同network hifi , 如果Marantz 就要pm8000n 先接近效能, 但價錢貴一倍!
請各位指教指教!

銀級玩家

首先我唔知其他人用過或未用過對Rn 803音質表現評價係點
但我個人以前都用過Luxman,Marantz更多牌子嘅Amp大家音質都有唔同風格
兩年前買咗Yamaha RN 803後聽一段時間覺得音質上同Marantz好唔同
而且我有一對KEF同Mission 喇叭各自試推RN 803發現力水好夠
而我對KEF係座地喇叭對Amp要求好高推力
RN 803推KEF座地啲低音比以前勁好多
另外RN 803嘅音質係比較分析力好高同人聲表現明顯比Marantz更好
RN 803只要花心思去配搭好喇叭線會能夠發揮到佢嘅驚人表現
網上有評測過聽高動態音樂或聽歌人聲表現接近萬元以上級數
我聽咗RN 803加Mission 喇叭兩年對音質各方面表現無投訴
而另一方面我對依家嘅Marantz Amp 音質表現好老實講大不如前仲差過以前
我以前用過真正Marantz設計嘅中價Amp 推JBL 大喇叭都掂
依家Marantz 係變咗日本Philips 設計由入門至中價機種真係失望
我都試聽過Marantz PM 8006對佢評價除咗用環牛外同價位Amp真係唔考慮買佢

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

EricTse@FB 發表於 2022-8-2 03:38
首先我唔知其他人用過或未用過對Rn 803音質表現評價係點
但我個人以前都用過Luxman,Marantz更多牌子嘅Amp ...

師兄, 我買左第二樣野了...YAMAHA S-1200, FOCAL 826.

總體黎講非常滿意, 有興趣可以交流下....