設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: MaxWu@FB

[請教] 92”投影機 vs 77” OLES 電視

鑽石玩家

goldberg0083 發表於 2022-5-25 20:27
都想知啲oled 75吋以上幾多錢
我就十幾年冇去睇過電視幾多錢
如果買投影機四萬幾個質素已經係雷射非常好 ...

多謝師兄解答,LG c2淘寶30,000左右。
我睇咗大王色魔條片dreamvision 色域可以去到109 percent P3,勁!但係另外一部就"話"只有9x% (有啲唔明但聽住先), 3* qd-oled 應該都可以去到100%不過暫時最大只有65吋。

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

嘩!2米半都要77寸OLED,會否過大,我3米2都係會買65寸,超過70寸真係好難接受
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

星級玩家

三星玩樂勲章

gikifk 發表於 2022-5-26 12:58
嘩!2米半都要77寸OLED,會否過大,我3米2都係會買65寸,超過70寸真係好難接受 ...

我之前2米半用65,用耐左覺得細

星級玩家

三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2022-5-25 07:00
如果唔係FOR睇電視, 只睇戲, 一定係投投啦, 尤其依家投投咁勁!!!

咁應該都係投投了,都係睇串流同戲為主。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

如果睇電影為主都係用投影機係最正,電視點靚都好,都係覺得睇電視咁樣,都係冇投影機投出嚟嗰種電影嘅質感

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2022-5-25 07:00
如果唔係FOR睇電視, 只睇戲, 一定係投投啦, 尤其依家投投咁勁!!!

而家投投好抵買, 尤其我地由720P, 1080P FHD到而家4K, 一路走過來, 同樣的價錢買到4K投投真係正!
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

成日換機都幾煩.......................我現在都係用緊1080P投影
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

gikifk 發表於 2022-5-26 12:58
嘩!2米半都要77寸OLED,會否過大,我3米2都係會買65寸,超過70寸真係好難接受 ...

我2.5m 睇92吋 都係上網同睇電視劇都覺得啱啱好, 如果睇戲 我就開100吋
睇咁多師兄都係有啲接受到有啲接受唔到大尺寸, 通常都係屋企啲女人話大得滯唔畀換
你屋企3.2m睇65吋都覺得大係一件幸福嘅事, 因為好多師兄3.2m 係希望睇到100吋 所以個個需求唔同
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

gikifk 發表於 2022-5-26 16:21
成日換機都幾煩.......................我現在都係用緊1080P投影

師兄你部投影機係投65吋嗎? 因為我睇你上文講超過70吋都好難接受
其實如果投影65吋咁就真係唔使用換4k機嘅
其實你玩4k機都係換多一次啫 ,不過你又要換埋部 103 因為出唔到4k 咁真係要洗多好多錢,所以又真係幾煩
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

黑鑽玩家

當然係兩食, 全部要晒啦