設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: calbee1128

[討論] 討論如何選擇線性電(LPS)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

20120820 發表於 2022-5-19 00:10
如果唔會用太多在LPS

咁選LHY去玩下

師兄,我訂嗰個LHY 都係加喺n8度,不過就用住條雞線試試先

鑽石玩家

正用Zerozone隔離牛,正到無比,效果夠力又黑又靜

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Mosque 發表於 2022-5-20 00:40
正用Zerozone隔離牛,正到無比,效果夠力又黑又靜

呢部Zerozone國貨隔離牛好嘢,聲脆畫靚、靜過太空、黑過黑洞,無壓縮感🤪。我正用Zerozone PT1000(其實PT500都夠用)插OLED, Apple TV box, Blu-Ray機,剩返一個電源位插中古Isoclean Power106-4P-RF黃銅濾波排插(廿年前產物,插滿黃銅屏蔽蓋,不插器材)當地盒用😂,得與唔得,一摸部電視框有冇靜電就知😬。其他下欄DC input嘢如mesh router, modem, nas, andriod box, mytvs box, hdmi interface seletor就插Rod Rain Audio  LPS 好多國產嘢都價廉物美

黑鑽玩家

Arowana 發表於 2022-5-20 02:56
呢部Zerozone國貨隔離牛好嘢,聲脆畫靚、靜過太空、黑過黑洞,無壓縮感🤪。我正用Zerozone PT1000(其實PT ...

無錯! 內地品牌(國貨)的確係價廉物美,質素上可能唔會比一啲外國品牌差,不過內地品牌(國貨)往往令到消費者(小弟係其中一人)卻步嘅地方就係"安全"問題尤其係呢類"電"器,內地品牌(國貨)可以講係冇QC可言(可能只係小弟偏見) ,以前(講緊十令年前)成日都會聽到呢類內地品牌(國貨)會好熱,易壞甚至乎會普火等等。不過經過咁多年,相信都會有改善。今次訂左個LHY,希望令我對內地品牌(國貨)有改觀,收貨後試完上嚟整個包膠俾師兄們

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arowana + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

窮人音響組合......

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

calbee1128 發表於 2022-5-20 12:52
無錯! 內地品牌(國貨)的確係價廉物美,質素上可能唔會比一啲外國品牌差,不過內地品牌(國貨)往往令到消費 ...

有心搵就會發現好多高規格但係超低價格好嘢,內部靚線靚餡靚插靚焊接,有啲有零接地相位調節/校正功能,有啲會採用無fuse直通空氣斷路制,勉卻換fuse的煩惱,安全過杜蕾施😂。良心工程仲同你玩保險絲呢啲雕花伎倆?直通斷路裝置才是王道,慢慢搵下😉

萬變不離其宗,接地靚、水塘足、無壓縮又平滑的電噪,自然能令器材發揮出應有的水準,又何需吹毛求疵(天價器材原則上已經具備上述條件)

器材靚唔靚聲,靚唔靚畫,核心在於器材的本質,電處原則上只係協助器材達成無噪效果(調聲另計)及提供穩定的橋樑,不會飛天!各樣器材內部均有自家的過濾電弦電路,級數有別,有啲器材就算插上部天價電處,都係嘥錢,哩家嘢各有不同formula。都市電多干擾,寧用隔離牛重組排列交流電作出同步弦波的mediation scheme,也不建議用重型濾波器作多餘的過濾

*線性隔離牛的排電工序優於濾波器多倍,不是說一級方程式賽車不夠快,而是噴射機一定快過一級方程式賽車!先天條件問題。

黑鑽玩家

刪除

黑鑽玩家

剛剛入左「老虎魚」LPS ,分別5v & 12v ,用左大約三十小時,長開冇熄,5v 俾silent angels n8 switch 用 ,12v 俾io data soundgenic 用。5v 個隻基本上冇熱力,12v 嗰隻唔算好熱。呢兩日屋企有人所以都夠膽長開。但相信屋企冇人時都係會熄咗佢。
至於聽感,一插落去馬上覺得背景靜晒。音樂感強左。係咗多。兩隻夾埋1000個大洋埋單。唔敢講值唔值。
我自己相信都會遲吓會入返隻keces p3 或者p8 ,始終安全性大廠機係比較有信心啲。

黃金玩家

三星玩樂勲章

Arowana 發表於 2022-5-20 17:42
有心搵就會發現好多高規格但係超低價格好嘢,內部靚線靚餡靚插靚焊接,有啲有零接地相位調節/校正功能, ...

唔識唔好9up

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

calbee1128 發表於 2022-5-23 00:39
剛剛入左「老虎魚」LPS ,分別5v & 12v ,用左大約三十小時,長開冇熄,5v 俾silent angels n8 switch 用  ...

小弟用緊keces p8 比Lumin and Switch用,其實P8都相當熱+熱,咁就未至於去到燙手即縮!加後效果真係唔錯嘅,呢個係值得加的!
現在我開機先至開P8, 因為也曾試過長開,聽唔到有咩分別,啲人話長開比較好啲!
如果Nas 同Router 就一定要長開…..!

我也曾諗過加多部俾S Nas 同埋Router 用,但效果又唔知點,w/A數也比較大…之前都問過下淘宝,就係驚安全問題(因要長開)已打消這個念頭,這方面我都想了解多啲….幫助係唔係咁大

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2022-5-23 09:28
小弟用緊keces p8 比Lumin and Switch用,其實P8都相當熱+熱,咁就未至於去到燙手即縮!加後效果真係唔錯 ...

唔識電唔好大陸貨