設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Home 550 Soundbar睇Disney+ / Now E有間歇性窒聲問題

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄,小弟上星期手入Home 550 soundbar, 駁Sony電視A8H connect eARC,發現睇Disney + 同Now E有間歇性窒聲問題, 每次窒半秒至1秒左右。

但睇Netflix, viutv app, tv同用wifi connect做speaker播歌都無問題。

想請問有冇師兄用尼支Soundbar搭Sony電視睇Disney + 同Now E都有同樣問題?

打過去Denon問都只係suggest轉下電視d sound setting option,冇 concrete solution…

TV同支soundbar已經update到最latest version,試過轉其他HDMI線包括HDMI 2.1,轉過哂TV內有關sound setting既option, 甚至將Disney + 既設定downgrade到HD, soundbar sound mode轉去direct,都有同樣問題?

謝謝

讚助版主

Hi redstopper ,

如果只有 2 個 App ( Disney + 同Now E) 出現跳音是不正常的,可能是由於使用了不同的服務器,App的流媒體視頻不穩定。 由於目前所有的視頻流服務都只支持 DD+,這對於 ARC 傳輸來說已經足夠了,或者在您的索尼電視中停止使用 eARC 功能,它可能有助於聲音的穩定性。

Denon1

進階玩家

DenonI 發表於 2022-5-12 11:55

如果只有 2 個 App ( Disney + 同Now E) 出現跳音是不正常的,可能是由於使用了不同的服 ...

Hi Denonl

多謝你既建議。

其實2個app (Disney+ 同 Now E) 播放既時候畫面無窒,streaming 4K video 一直正常,非常順暢,只係間歇性有跳音問題。

Sony A8H電視設定只有eARC/ARC on/off,冇淨ARC option。

再者,出post之前小弟已經試過off eARC/ARC支援,結果係Disney +同Now E都係繼續出現跳音問題。

請問有冇其他用家有report過同樣問題,黎緊有冇software update去cater返尼d issue?

謝謝

黃金玩家

我用550+SONY TV(TV兩年前買唔記得型號好似X95G禁上下), 駁EARC, 而DD+ NETFLIX用CHROMECAST睇, CHORMCAST駁HDMI分線器再駁入550 (得1個HDMI入真係唔夠, 只怪自己冇睇清楚), 冇師兄所提的情況, 但睇電視 NF DD+都有好少的DELAY, 唔知係咪死証, 巳去SETUP校去最少DELAY

讚助版主

redstopper 發表於 2022-5-12 15:56
Hi Denonl

多謝你既建議。

5月底,我們將有一個新的Denon Home系列固件版本(2.47.270),請等待更新是否能解決您的問題。

Denon1

進階玩家

DenonI 發表於 2022-5-13 15:54

5月底,我們將有一個新的Denon Home系列固件版本(2.47.270),請等待更新是否能解決您 ...

Hi Denonl,

啱啱已經Update上新版本 (2.47.290),問題依然存在。
請問尼個version既update有咩更新?
同請問重有咩方法應對? (除左叫用家再等下個Update,但都未必去cater個問題 / 抬部機返去做Main)

相信Sony TV + Denon尼個組合好common,請問有冇其他用家Report過相同同題?

老實講小弟對Denon非常失望,條bar出左成年鬆d,價錢亦比其他差唔多spec既soundbar貴,但連最基本既野都做唔好。

謝謝

讚助版主

redstopper 發表於 2022-5-23 01:21
Hi Denonl,

啱啱已經Update上新版本 (2.47.290),問題依然存在。

很抱歉知道最新的固件更新無法解決您的問題。 由於該問題僅出現在部分電視視頻應用中,但並非全部出現,我們認為可能是有一段時間 App 的數據緩沖緩慢。 我的建議是重置您的路由器, 或重置電視。看看它是否有幫助。你是第一個遇到這種問題的

Denon1

鉑金玩家

DenonI 發表於 2022-5-23 14:52

很抱歉知道最新的固件更新無法解決您的問題。 由於該問題僅出現在部分電視視頻應用中, ...

那我是第2個了.....無論打機, youtube, 串流app都會間歇出現斷聲......睇戲打機仲忍到, 但聽歌會停一停就好明顯阻礙了個享受過程.

6500+sony9500h

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

andylau.com 發表於 2022-12-27 12:06
那我是第2個了.....無論打機, youtube, 串流app都會間歇出現斷聲......睇戲打機仲忍到, 但聽歌會停一停就 ...

咁我係第三個Lu,之前係尖沙咀showroom試聽聲音真係唔錯,同埋因為佢個size非常適合我擺係房用,我用LG C2 earc接SB 550再用PC接入C2 passthrough出SB睇youtube同埋potplayer出聲有時delay5秒有時就冇聲最衰有時有電流聲要關網頁重新開先至冇電流聲同埋有番聲,之前係呢度問過係由於要run heos app係會有延遲同埋叫我用有線連接(網絡),另外個App重要冇香港區選擇,其實Denon同香港代理我覺得都無心做好,見到呢啲post一出就話師兄係你一個或 兩個人嘅問題!其實見佢咁答都知到佢哋祗不過係代理,冇諗住幫你(幫顧客反映問題)正式嘅多答多錯小答小錯,唔答就直頭唔錯!我諗我自己果條SB 550應該會賣咗佢換其他牌子嘅好過,亦都唔建議買入SB550

鉑金玩家

andylau.com 發表於 2022-12-27 12:06
那我是第2個了.....無論打機, youtube, 串流app都會間歇出現斷聲......睇戲打機仲忍到, 但聽歌會停一停就 ...

昨晚第一次試下spotify聽歌, 聽左好多首都無窒, 唯獨佢無事, 一轉YOUTUBE又出現返.......
點解反而之前住村屋上網得10M, 機就用安記5010 從未出現過窒聲............