設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qq1122yq

[重低音] 超級無敵霹靂飛砂旋風轉 7.六.4

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2023-2-22 13:09
個人愚見 這類低管產品 只能隱惡揚善,不能改变原本波長 相位令其声音自然 平順 聚焦 ...

相位,聚焦當然有set 啦
無錯呀 係靠減谷做到平順,
不過可以自己一隻隻十仔教同慢慢試,
再一次過試返個調效果,真係幾好玩架.
減左其中一段太強既頻段, 就少左booming 同諧震,睇戲會清晰好多.
而咁樣既改變, 又可以今自己再調大D AV AMP  , 個底音輸出.(當然就覺得有提升啦)
因為優質既低音係會比得個爆字好聽, 至於動態低音就未必夠q 姐set 得咁出神入化啦

LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

morrise 發表於 2023-2-23 17:19
相位,聚焦當然有set 啦
無錯呀 係靠減谷做到平順,
不過可以自己一隻隻十仔教同慢慢試,

Morrise兄,首先之前所講隱恶揚善本人並冇眨意,其實簡單d講,低管只不過係av amp內嘅自動設置(低頻eq)的外接精進版,如果用低管前有做過相位及擺放調整,相信低頻出來會更加修身有線條。。。
而低管最大好處,係俾玩超過兩隻十仔嘅人用,因絕大部份av amp內的低管最多只有兩個eq調設,如果好似我咁,兩個輸出駁6隻十仔,出來效果就不會十分乾淨,除非十仔本身有auto eq功能!
另外亦想提出坊間大部份人一些誤解,低管作用只能修靚eq而不能修好相位的,要有好低頻,修靚eq前係必須執好十仔嘅擺位及相位才能有好效果,是兩個不同調整步驟,千萬不要以為加了低管就等於萬能。
口爆專家 PowerJan

鑽石玩家

qq1122yq 發表於 2023-2-24 01:23
Morrise兄,首先之前所講隱恶揚善本人並冇眨意,其實簡單d講,低管只不過係av amp內嘅自動設置(低頻eq)的 ...

當然明白擺位既重要性, 可以講如果擺得好,分分鐘一隻大口徑,
仲易玩~大家都玩左咁多年AV明白既.......
香港土地問題,好多ching 都係環境鬥士之一

絕大部份日系av amp內的低管....都比較小功能, 限制多.同唔係咁user friendly,
yamaha amp eq 比較多野Set......而家用pioneer 都係唔係咁好set....
首先強調我一直都唔係圖表派人士, 不過有REW個圖表會容易上手D,
以前我一直都係用對耳set機, 多過靠儀器,最多都係音壓計或者收音咪.....
人年紀大左低頻都聽小左, 相信我廿歲個時聽覺都幾靈敏~不過而家漸入中年.....

玩咩野都好,其實無絕對o岩或者唔o岩,
我都試過好多坊間好多有趣setting..唔知係咪一定有好既結果...不過結果又好正面....

例如其中一個傳言...Gain問題, 十仔vol.....
通常大師話.....十仔唔好開咁大...會失真.....但其實又係咪呢?
聽返尼個說法係靚十仔開到vol.3點,amp 個邊十仔輸出就減到盡量細就返...返而出到又實又好既低頻...
原因係用盡隻十仔, 好過部amp放大低頻....其實個失真係大部份人聽唔出....
以上只係測試...唔保證各位器材既安全......

其實仲有個crossover 傳言.....待續....

總之包容,歡迎討論,大家玩得開心...
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
control X

鑽石玩家

齙牙珍

morrise 發表於 2023-2-24 18:02
當然明白擺位既重要性, 可以講如果擺得好,分分鐘一隻大口徑,
仲易玩~大家都玩左咁多年AV明白既.......
...

又唔洗強調唔係圖表派 我都絕對係覺得有用 只係好多時d爭拗 係大家覺得自己用嘅方法 同出嚟嘅效果係最好 而互不相讓 以往多次家訪經驗 圖表派出嚟效果係好嘅 聲音平順 但始終同我玩法係有分別 我要求係不同牌子嘅特性要出到嚟之餘 不能被eq將本身特性完全撳到冇曬 另外焦點及移動感要同時並存擁有 咁樣先為之 靚嘅低頻

期待crossover 傳言待續

鑽石玩家

qq1122yq 發表於 2023-2-25 10:19
又唔洗強調唔係圖表派 我都絕對係覺得有用 只係好多時d爭拗 係大家覺得自己用嘅方法 同出嚟嘅效果係最好  ...

不同牌子嘅特性要出到嚟, 絕對同意!!!

1.MK250 係其中一段中頻勁所以特別打心口,其他個幾隻係點set 都唔夠佢咁好打.......
2.SVS 郵筒係深得尼又夠氣氛......佢本身係力大平順....
所以我都係用依2隻做主力,衰D講唔教eq 都已經過得去...

3.Earthquake p12 都大力不過都係唔夠深....佢既低頻係密度~
4. 3115d 潛唔深同埋中頻衰減得太快....4隻中佢最弱,唯一優點係單元大,點都有D氣勢~

而家我係MK backfire左前 ,3115D正向右前,
左後SVS郵筒,右邊就earthquake....
佢地加埋4方8面咁出既低頻真係幾咁過癮......

crossover 傳言....傳說係某些電影係錄製個時,5.1 /7.1....
個點1 聲道除左有LEF 20hz-100hz 或一般大師講既低頻之外,
仲會有中頻...什至去到200hz或以上...
大部份用家做完test...都係set speaker small crossover 80hz-100hz...
其實咁set 跟本唔係hardcut左交曬幾多hz 以下就比十仔出低音....speaker係一樣會出以下既頻段..不過輸出細左,直到單元出唔到的.
依個叫softcut...即係crossover 以下做左一個-12db既衰減slope...俗稱減谷...
簡單D尼講如果crossover Set 高少少....十仔可工作範圍就大左 ,可以聽到既野係會多左...amp方面其他聲道負荷小左..

個人意見係由200hz向下一路試150hz-120hz....如果唔介意十仔現形~什至再高..(某程度上十仔現形小小,可能有助, 低音動態移動,個條忍者鏈)
聽過話低頻無指向性....不過我backfire隻mk 又覺得其實有部份十仔係有指向性...特別係有出氣口既sub 仔...或sealed大單元對正自己...
當然唔係叫大家教高左就一定好D......可以自己慢慢試到岩心水....

傳言....歸傳言.....自己試試又唔駛輸錢....
作為一個76研究生...睇過百次batman the dark knight 試機,然後比隻老虎串,睇到識背..係絕對正常的~!!!!唔駛怕羞

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
qq1122yq + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

control X

鑽石玩家

齙牙珍

相信morrise兄都對低頻要求極高,落咗唔少心機,有機會真係要互訪研究一下!

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

qq1122yq 發表於 2023-2-25 20:59
相信morrise兄都對低頻要求極高,落咗唔少心機,有機會真係要互訪研究一下! ...

我可否跟著裙腳來學野