設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[喇叭組合] 的起心肝整埋佢

銀級玩家

cakecake 發表於 2023-6-2 11:17
如果跟番dolby規格玩反射,其實好難射正頭頂的,不嬲位置都係大約皇帝位行前一步左近。如果硬要調角度升 ...

我放隔音綿在外圍阻止佢擴散是否可行,因為之前睇過師兄插綿入喇叭

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

iceiceice 發表於 2023-6-2 11:35
我放隔音綿在外圍阻止佢擴散是否可行,因為之前睇過師兄插綿入喇叭

不如我咁講啦
如果執著要升高反射喇叭尾部去令聲音指向頭頂正中天花板,咁樣做天花板和距離遠左,令到要更加加大反射喇叭既音壓輸出,其實會更加影響前置聲場,唔好忘記佢本身放在前置喇叭頂,如果下下都要加大8,9甚至10個db,其實係唔理想。

至於插吸音棉,首先我自己對反射喇叭只係patpat位升高左大約1 cm多D,基本上坐在皇帝位都係未見到個反射喇叭單元,所以就算我唔再加吸音棉都係無問題,因為本身佢結構做屏蔽已好好。但如果過份提升角度令單元露出,原則上用吸音棉做屏蔽已好難,首先係樣衰,其次如果只是普通玩家,無任何專業測量既工具去度身訂造呢D吸音棉,會唔會令聲音指向角度有影響?呢樣就真係唔知。

其實反射喇叭既效果唔好以為同天花喇叭係一樣,反射喇叭只係會俾到你前方頂有浸聲有個效果,並不是天花喇叭咁實在,算係一種妥協。

銀級玩家

cakecake 發表於 2023-6-2 17:00
不如我咁講啦
如果執著要升高反射喇叭尾部去令聲音指向頭頂正中天花板,咁樣做天花板和距離遠左,令到要 ...

謝謝師兄,我會慢慢參詳

鉑金玩家

三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2022-5-5 13:42
辛苦完,第二日再做一次audyssey ,又用Atmos 碟試番熟悉既track,終於明白點解個個都話天空聲道要裝4隻, ...

真係好專業呀😍

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cakecake 發表於 2022-5-5 00:43
因為我皇帝位身後有個地櫃,地櫃頂又不是密封,所以放喇叭係一流,一直唔整係因為前面無天花喇叭或者係返射 ...

Cake cake 兄,真係估唔到10幾年前係睇你的文章先玩AV amp, 學調教pioneer 82, 現在又係睇你的文章學校atmos, 我現在只係用3800H 玩5.1.2, fh 係反射用mission LX 3D, 打算升級到5.1.4, 應該可以參照你的方法, 前反射加RH

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 THANKS

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

cakecake 發表於 2022-5-5 00:43
因為我皇帝位身後有個地櫃,地櫃頂又不是密封,所以放喇叭係一流,一直唔整係因為前面無天花喇叭或者係返射 ...

裝得好靚仔喎

評分

cakecake + 20 + 20 多謝Pac大哥

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

屋企好靚呀😍😍😍

評分

cakecake + 20 + 20 Thanks

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

seafoodlover 發表於 2023-7-7 04:34
Cake cake 兄,真係估唔到10幾年前係睇你的文章先玩AV amp, 學調教pioneer 82, 現在又係睇你的文章學校a ...

多謝師兄先,轉眼就十幾年了。
Denon 3800都係用Audyssey MultEQ XT32,聲效處理一定ok,不妨用$100幾買個apps去cal機,聲音再乾淨D。我有朋友用mission隻反射,效果亦不錯的,不過玩反射個喇叭一定要高過耳仔水平先有好效果。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

littlefat69 發表於 2023-7-7 11:03
屋企好靚呀😍😍😍

Sinmo 😍😍😍