設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請問從外國網購回來的藍光機,全區碼是如何操作的?

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問從外國網購回來的藍光機,全區碼是如何操作的?例如Sony UBP-X700, UBP-X800M2, Panasonic UB-820等等。有冇用家師兄可以分享下?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

我有部X800 M2, 佢係用搖控轉區的

黃金玩家

cakecake 發表於 2022-5-4 21:02
我有部X800 M2, 佢係用搖控轉區的

你係指搖控上的4個顏色制? 操作簡單嗎? 另外師兄那部是美版還是英版?
你覺得部機評價怎樣?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Denonx6700h 發表於 2022-5-5 00:11
你係指搖控上的4個顏色制? 操作簡單嗎? 另外師兄那部是美版還是英版?
你覺得部機評價怎樣? ...

係,搖控上的4色制,不過我未試過,因為部機既DVD已經全區,轉區係for普通Bluray的,但佢default Bluray係A區,所以真係無碟試其他區
至於效果,畫面同我另一部Panasonic UB9000比就輸2~30%,主要輸普通Bluray既upscale能力和畫面既立體感(包括4K碟),但聲音表現就絕對有驚喜,刺激埋身但不乏分析力,只係空間感略輸比UB9000
(X800M2我聲畫分開出,聲用Wireworld Ultraviolet HDMI,畫就用Fibbr既入門級2.1HDMI,電源插本身兩扁腳,我就改左用圖中MS HD Power既冷凍鍍銀13A頭去加多少少少分析力俾佢)

鑽石玩家

黃金玩家

cakecake 發表於 2022-5-5 01:13
係,搖控上的4色制,不過我未試過,因為部機既DVD已經全區,轉區係for普通Bluray的,但佢default Bluray ...

謝謝師兄抽時間回覆,師兄答得好詳細,對我地新手真係幫助好大。另想問,點解師兄唔將bluray 機 HDMI out 去AV amp, 然後再另一條由AV amp HDMI (eARC) out 去電視 HDMI (eARC)? 横掂都要有一條由AV amp 去電視嘅HDMI for setting用?我見呢度好多師兄都同你一樣,聲畫分開咁樣玩法,效果會比較好嗎?另外你條Wireworld Ultraviolet 係HDMI 2.0嗎?我都有條Wireworld Sphere 48 HDMI 2.1, 係買Denon AVC-X6700H 時,店員話跟機做promo 平啲賣比我,話訊號比較穩定,仲好過AQ(其實我本身用開AQ, 同鍾意AQ), 但我剛好完全沒有HDMI 2.1 cable, 所以先買埋。而家就連接AV amp (eARC) 同電視(eARC), 唔知師兄有冇咩意見呢?

黃金玩家

cakecake 發表於 2022-5-5 01:18
我果部係US Amazon 買,電壓係100~240

https://www.amazon.com/-/zh_TW/gp/aw/d/B07WSXR8WM?psc=1&ref=ppx ...

另想問,師兄部UBP-X800M2 用咗幾耐?係咪打開過機殼睇過確保240V 才直插?呢度有好多師兄都話,佢地部美版Panasonic UB820,佢地睇過內部係240V 才放心直插,但都係用了一段時間便不能開機,需要維修,想問師兄部UBP-X800M2 有冇呢個情況?我知道Sony係用開國際電壓(100V - 240V), 因為我曾經在Sony showroom 見過香港行貨X700火牛係100 - 240V, 所以好多師兄部美版X800M2直插都冇問題。另外師兄係咪經常從亞馬遜網購電器?有冇擔心過出問題?因為我係新手,從未試過從外國網購,有保障嗎?另外你的插頭是自己更換的嗎?

鑽石玩家

Denonx6700h 發表於 2022-5-6 01:39
謝謝師兄抽時間回覆,師兄答得好詳細,對我地新手真係幫助好大。另想問,點解師兄唔將bluray 機 HDMI out ...

聲畫分開出係比單一條HDMI出或用eARC更加好,尤其是聲音表現,就算用普通HDMI一樣有效果。我既wireworld ultraviolet 規格係2.0,因為wireworld 既2.1 HDMI已經無左ultraviolet 呢個級別,但因為主要用於淨聲音傳輸,所以不是2.1既HDMI都是絕對無問題的。話需如此,但現在買HDMI最好買番2.1,唔洗怕好快被淘汰

鑽石玩家

Denonx6700h 發表於 2022-5-6 01:58
另想問,師兄部UBP-X800M2 用咗幾耐?係咪打開過機殼睇過確保240V 才直插?呢度有好多師兄都話,佢地部美 ...

用左半年了,其實在amazon買係有一定風險,始終隔山買牛,所以師兄要自行判斷了。機殼我沒有打開,因為賣家係話世界電壓,而且之前已有師兄開過,個人認為無必要再開,當然如果唔肯定就不要直插了,免招損失。而换插頭,是自己換,如果師兄對呢方面不熟悉而又想換插頭就最好請合資格電工師傅代勞,因為電涉及風險。
其實想買一部中階4K碟player又要功能齊,可以考慮下杰科5700,全區又可掛字幕又適合香港電壓,行貨又有保養。

黃金玩家

cakecake 發表於 2022-5-6 06:56
用左半年了,其實在amazon買係有一定風險,始終隔山買牛,所以師兄要自行判斷了。機殼我沒有打開,因為賣 ...

謝謝師兄詳細回答。