設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

請教:想問大家通常會用邊款耳筒响屋企睇戲/打遊戲機?

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好,小弟想詢問吓大家平日响屋企經AMP睇戲/打機會用邊款/牌子既耳筒啦?
因為夜晚想睇戲打機又唔想嘈到屋企人,唯有用耳筒啦。但依家市面有專門for睇戲(例如7.1 / Atmos制式)既選擇好似唔係好多咁,所以想問大家攞吓意見。
無言感激🙏🏻

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我用sennheiser game one同HD600加soundblasterX ae5,個人唔建議任何5.1 7.1耳機,我自己玩過好幾隻,冇一隻效果係好,正常兩聲道耳機最好。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Me Stereo Too....
Sony M1ST
可以加埋隻靚 DAC,HEADPHONE AMP
開 DTS Headphone X,GAME audio 開多 channel
Immersive 既體驗足夠好喇~~

進階玩家

!老坑! 發表於 2022-5-1 00:04
我用sennheiser game one同HD600加soundblasterX ae5,個人唔建議任何5.1 7.1耳機,我自己玩過好幾隻,冇一 ...

多謝分享啦🙏🏻🙏🏻

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LamLam326 發表於 2022-5-1 01:00
多謝分享啦🙏🏻🙏🏻

Atmos既有b&o portal可連pc/ps5,連手機聽歌都得.

進階玩家

sonichk 發表於 2022-5-1 10:03
Atmos既有b&o portal可連pc/ps5,連手機聽歌都得.

想問吓音質如何啦?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我無試過但見youtube好多人有介紹,你可以search下睇下佢地試後報告.

進階玩家

sonichk 發表於 2022-5-1 20:58
我無試過但見youtube好多人有介紹,你可以search下睇下佢地試後報告.

謝謝分享啦~~

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

拿電腦來聽歌睇戲打機又係一門好高科技的學問, 比外星科技更高科技, 可以去到網民罵交的地步
首先你用電腦你要分清楚邊樣比重多 (聽歌? 睇戲? 打機?)
如果睇戲同打機佔多咁其實買隻漫步者W820呢D無線耳機就夠, 因為"多媒體耳機"的質素差不多, 係某A字頭果間貓頭鷹聲稱佢自家果隻有埋音源處理(但係都多9魚成千蚊)

相反如果聽歌比重高就倒不如果播放器加耳筒就算, 因為電腦底板的聲卡差, 同埋如果真係for聽歌起碼要加好多野, 果度起碼輕則幾千重則萬幾

倒不如果個平平地又唔差的無線耳機好過

W820唔錯, 接收得唔錯音質又唔差

(因為睇戲打機有樣野叫5.1同7.1, 如果你過千蚊果D耳筒聽, 但轉番聽歌會變得好怪, 同埋3.5插好受制電腦聲卡, 變相又要俾錢買聲卡, 唔化算)

進階玩家

chief424 發表於 2022-5-2 22:46
拿電腦來聽歌睇戲打機又係一門好高科技的學問, 比外星科技更高科技, 可以去到網民罵交的地步
首 ...

我諗我都係响電視睇戲多啦,或者加埋打機啦~~~屋企聽歌反而少d啦