設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: armstrongwong

[喇叭組合] 天空喇叭建議

白鑽玩家

ronan 發表於 2022-5-2 23:50
環繞聲只係補音,出一D 好細緻的聲,只要中高頻不是太差和分析力高就已經可以了

但如果同木箱喇叭比,木 ...

高音好弱係因為舊天龍包括7200
完全唔夠力推木箱板JBL
近呢兩代嘅天龍啲聲又通透返好多

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

搭單一問jbl studio 5系 vs control,因為官網Studio 5 成日特價,平到離晒譜,av amp 直推應該點選?
其實我用緊control x 做天空 .4,但係又唔覺得好有效果係咪因為control x 問題?amp用 denon 4700

鉑金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

usopp 發表於 2022-5-5 15:00
搭單一問jbl studio 5系 vs control,因為官網Studio 5 成日特價,平到離晒譜,av amp 直推應該點選?
其實 ...

https://post76.hk/thread-231963-1-1.html
睇你接唔接受到,推前推後試吓聲

鉑金玩家

左至右30/29/28,全部都係AvAmp推都好夠聲,仲好好聲
但如果做環繞喇叭就算7.1都對低音好有要求,因為隻隻都有一定份量低音,AvAmp Cal隻超低音廢就會失控
X同25相對超低音喇叭冇要求
我個人推薦28起先買,因為個高音單元唔同級數,低音有彈性,唱起上黎唔會同前置喇叭級數差太多

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2022-5-4 03:30
高音好弱係因為舊天龍包括7200
完全唔夠力推木箱板JBL
近呢兩代嘅天龍啲聲又通透返好多 ...

當時我用denon 推JBL

低音係打得好有力,人聲較暖和厚,但高音唔夠,無哂音樂感

而DENON 力水差,但當大場面時D 聲抄埋一碟,得個嘈字,而DENON 的聲底較粗,睇演唱會有種頂心頂肺的感覺

但DENON 配偏高音低音較弱的喇叭如KEF / MISSION ,效果可能好好多,因為以前DENON 的發佈會都係配KEF 或MISSION 多

依家用MARANTZ 配JBL ,對JBL 好似重新一樣,之前諗住換B&W 704 S2,依家都取消左個念頭了xdxdxd

鉑金玩家

ronan 發表於 2022-5-5 21:10

不如你講吓你推JBL咩喇叭先4350?
Denon夾JBL又真係冇你講既咁差
Kef喇叭單用AVAmp推我理解就真係會炒埋一碟
Kef Showrooms D Amp部部都係同喇叭唔成正比
Atmos一出果時帶起既T系到今日都差不多絕跡
去到T301外置Amp都係炒埋一碟,更唔好講用Avamp推Kef
本人Kef Fans,我理解既Kef都唔係AV喇叭,包括LS50都唔係後置喇叭

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

天龍咩型號呢?馬仔好力D嗎?

白鑽玩家

一般喇叭面對擴音機唔夠力
可能係有高音無低音
jbl面對擴音機唔夠力
好多時都係有低音號高音

咁呢兩代天龍x500/x700配jbl會好啲
之前嗰啲4200/7200推studio5完全暗啞無光
但推上面另L820又ok

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

lokki 發表於 2022-5-6 05:29
不如你講吓你推JBL咩喇叭先4350?
Denon夾JBL又真係冇你講既咁差
Kef喇叭單用AVAmp推我理解就真係會炒埋 ...

我無講過denon 配jbl 差, 只係話denon 偏低音, 無乜高音, 當起大場面時因為控制力不足而得個嘈字

音響呢d 野好講個人口味, 有d 人鐘意聽低音, 有d  人鐘意聽高音,

mk 代理米樂都係用denon 配mk 喇叭試比客人聽, 而mk 聲底比jbl 仲硬,

而事實上好多人都用denon 配mk

以我的情況計, 同一個sub 仔, 用起denon 和marantz 可以係不同的世界

亦都可以解釋點解marantz 每次fucntion, sound united 都要用兩隻sub 仔個demo

白鑽玩家

ronan 發表於 2022-5-6 22:00
我無講過denon 配jbl 差, 只係話denon 偏低音, 無乜高音, 當起大場面時因為控制力不足而得個嘈字

音響呢 ...

我又覺得上面位師兄冇唔認同你嘅意思

另外代理用乜嘢機配乜嘢喇叭
好多時都唔係出於最佳效果嘅考慮
而係出於商業上考慮