設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cchhll01

[高清播放器] 就市面上多款hd media player發展討論

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Media player無疑是一個簡單快捷的solution給一些不諳電腦者,
不過都好同意樓主所講, 大部份國內出產的Medi ...
PC168 發表於 2010-4-1 13:57

Agree, that's why I afraid to buy china brand media players.

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好多公司抄完人地個程式之後,人地加密後解唔到,咪一直停留左.....變左應該用來寫好一點....卻用來加密
現在都出左2年,仲多多bugs.....唉

進階玩家

htpc vs  media player
跟本唔同 group

不過唔怕煩,又有中上電腦知識
htpc 係可以比多好野你

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實htpc係針對代替所有player而生的萬能型電腦(重點是硬解高清)~~我估大家都有電腦,但未必一定睇到順暢的高清1080p片子,現在順應而生的電腦硬件已把htpc的功能變為理所當然的功用之一了,即是話基本上近一年買的電腦都可以叫做擁有htpc功能,何解hd media player反而越來越熱賣,任至威脅了bluray player的生存空間,但htpc卻未能成功阻擋hd media player的威力呢?正正就是方便度係差天共地的分別,人地一粒chips就搞掂晒所有運作問題(都要更新),htpc就要顧及os/player/code/imageburn/iso掛戴程式等~如果出一套更完善的新kmplayer出來,那時就會正正式式擊敗hdmedia player....不過唔會囉,始終80後的一代用電腦能力比80前高好多,係老化人口漸多的香港,未係htpc抬頭的時候,硬件已配合,差在軟件上的努力,不過亦不遠已(當然要解決bluray專利費問題先啦~如果唔係powerdvd都唔洗咁貴)

專業玩家

htpc既HD1080同現時用SIGMA芯片新出果D mediaplayer既HD1080畫質都有分別,就算用張2000元既ATI DISPLAY CARD,加理POWERDVD9都好,一上投影,自然可分到高低.

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

投影就不清楚了,因沒錢買/_\,不過用投影追求高質影畫的av發燒友,其實可能高階bluray player先合佢地要求,而低層窮苦大眾可能都不在乎那少少分別,因為我的階層朋友都是較窮,他們用4x吋lcd tv+電腦順便播放hd片已好滿足,而我幫佢地set左咁多部htpc/player來看,1073都較第一代的硬解chips好~~比較實淨
但電腦太多因素影響畫汁,pc mode出的tv質素/程式設定/硬件分別等.....不是完美主義+要方便的人士用~

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

真系多謝曬甘多位c hing。我原計劃上投影,但看來在lcd上會好d。說白了,都是片源的問題我才想買media player。我是大陸打工的港燦,越明白孟母三遷的原因。不過為了份工,我只有繼續沉淪下去。

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 47# chengvin

其實你帶部hd media player去投影店試下個效果先決定都未遲,因為本身o的片已經係1080p,出來的效果照理係只會分野在層次上,可能投影都一樣好好~好立體咁,試過先知大家心目中的"靚"定位是何物~