設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] kef ls50 wireless ii 迷思

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄,最近去尖沙咀showroom, sales話呢個喇叭會比同價既Amp 加 無源喇叭聲好,我想請問究竟係咪真,各位點評價呢部機,如果用佢駁cd/黑膠係咪冇Amp 咁好聲

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

萬元內 Amp + 解碼 要推得好聲的確不易找,玩串流,省地方係首選的理由。
駁cdt  經 coax 入 , 聲音ok
駁cd / turntable 只能用上AUX,   optical .
Hdmi + Subwoofer 聲音一定好過 soundbar 2.1 聲道

專業玩家

其實我想知道B&W formation Duo 同 KEF ls50 wireless ii 兩部既聲邊部會好啲

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

SamuelKwan@FB 發表於 2022-4-26 09:36
其實我想知道B&W formation Duo 同 KEF ls50 wireless ii 兩部既聲邊部會好啲

前者貴萬元 ,  唔同級數

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SamuelKwan@FB 發表於 2022-4-26 09:36

我好肯定講係b&w好聲,但差一萬,同kef多變化

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

morechoices 發表於 2022-4-26 09:18
萬元內 Amp + 解碼 要推得好聲的確不易找,玩串流,省地方係首選的理由。
駁cdt  經 coax 入 , 聲音ok
駁cd ...

如果我要玩黑膠加scad, kef wireless 好定用Amp 好,假設同價

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

PeterAlicebnm@G 發表於 2022-4-26 10:30
如果我要玩黑膠加scad, kef wireless 好定用Amp 好,假設同價

你去門市聽過?啱唔啱自己口味。
部Amp 你有冇心水
黑膠,SACD 要用RCA 出轉3.5MM 插入KEF, 音質唔好要求高
如有COAX 出,直入KEF 用內部解碼,就好得多了。
玩串流最啱用

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

方便簡潔係ls50w2

用ls50w2價位23800分開amp +speaker+串流來說的話當然會有好多接線也需要有地方

https://www.fortress.com.hk/zt/p ... -speaker/p/12093259

舉例以下組合 hegel h95 + Sonusfaber Lumina I / Wharfedale Evo 4.2

Wharfedale Evo 4.1 + em5 + Atoll IN50S

model 40n + Sonusfaber Lumina I

太多不能盡錄但至於囗味方面人人不同要用多些時間去耳聽為實

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

morechoices 發表於 2022-4-26 15:24
你去門市聽過?啱唔啱自己口味。
部Amp 你有冇心水
黑膠,SACD 要用RCA 出轉3.5MM 插入KEF, 音質唔好要求 ...

我去門市聽過,用藍芽而且好滿意,但我明白難以apple to apple,amp 既話係 denon pma 1600 加 kef ls50 meta/sonus faber lumina 1

鉑金玩家

三星玩樂勲章

但我去中環showroom

話Naim Atom 搭LS50Meta
好過Wireless 2

所以Sales 都係人
都有個人聽感 或有銷售目的
不能盡信