設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[Soundbar] Samsung Q990B Soundbar with Wireless Dolby Atmos(2022)馬來西亞 Promotion

鑽石玩家

三星玩樂勲章

極地雪 發表於 2022-4-24 23:55
呢個就係水貨既風險,但呢次Samsung 990b 馬來西亞賣$8700 HKD ,咁就睇下今次香港點開價,如果真係賣$16 ...

每個地方價$唔同,香港肯定買得貴。有d機好似Sony水貨(國內版)同行貨價$差好遠但用料都差好遠,質素自然差好遠。你講到一支水把壞可以頂兩支,無錯係可以用$解決,但有d人係過唔到心理關口,買左唔夠一年咁易壞,有代理維修起碼安心,唔通用半年要掉,好浪費,對名牌先决的死忠會造成陰影,不是$可以解決,所以我無玩水貨好多年了

鉑金玩家

avsuperman 發表於 2022-4-25 08:02
每個地方價$唔同,香港肯定買得貴。有d機好似Sony水貨(國內版)同行貨價$差好遠但用料都差好遠,質素自然 ...

香港買行貨有保當然好,睇你買乜野啦,電視機有分唔同產地做,用唔同料咁唔同價錢好正常,重點係買家有得揀! 唔好話Sony 電視,其他牌子電視都有人買水貨,就好似accuphase amp 都有人買水貨架。喇叭都有人係外國網訂水貨返黎。 考慮得水貨就預左有風險,有利有弊!

另外Samsung sound bar 應該都係同一設計用料,呢個情況下價錢有咁大出入,除非價錢差1-2千,如果差一倍,假如係我就未必會考慮買行貨了

鑽石玩家

三星玩樂勲章

極地雪 發表於 2022-4-25 09:14
香港買行貨有保當然好,睇你買乜野啦,電視機有分唔同產地做,用唔同料咁唔同價錢好正常,重點係買家有得 ...

係香港買電視,生爸除了水行之分,水係平,但行可以分期,一次過比幾皮同每月供千幾可以令更多人玩到旗艦,就好似电话,唔係個個換得起旗艦,但上台之下,每月連台費幾百簽兩至三年便可出旗艦机,自然多人追捧,這是水債一炮過不可比的

鉑金玩家

avsuperman 發表於 2022-4-25 10:08
係香港買電視,生爸除了水行之分,水係平,但行可以分期,一次過比幾皮同每月供千幾可以令更多人玩到旗艦 ...

22世紀既今時今日好多信用卡都可以自己用APP做分期架啦.
有時仲有優惠添:
livi PayLater 推廣期內首3個月 $0手續費 + 現金回贈高達8%
BOC 【限時優惠】任何簽賬Pay Later
簽賬滿HK$1,000即可登入網上或手機銀行將任何簽賬轉做3個月分期兼享:
$0 手續費 or 現金回贈~
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

鑽石玩家

三星玩樂勲章

極地雪 發表於 2022-4-25 10:26
22世紀既今時今日好多信用卡都可以自己用APP做分期架啦.
有時仲有優惠添:
livi PayLater 推廣期內首3個 ...

無免息,要收手續费,四萬每月比多百幾,其實水貨簽卡再分期咪一樣貴左,最好分3年,銀行收多你幾千,有$一炮過買行買保障

鑽石玩家

三星玩樂勲章

今日去三星記招試下990B睇下效果比自用的Q950A有乜唔同

鉑金玩家

avsuperman 發表於 2022-4-25 10:39
無免息,要收手續费,四萬每月比多百幾,其實水貨簽卡再分期咪一樣貴左,最好分3年,銀行收多你幾千,有$ ...

貴左? 以LIVI BANK 為例人地講到明做3個月0 手續費 (人地係無息架 )
你分期多過3個月先有手續費, 假設你簽$40000HKD , 每個月$80 手續費, 分12 個月都係$960
另外再計, 馬來西亞而家賣4799RM =$8800  ,當你簽夠佢$10000 做36個月分期 即係
$10000+ 36個月共$720 手續費即係$10720~
如果SAMSUNG 開15-16K 都有最少$4000 差價
只要香港開價係$10-12K 內就有返競爭力~
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

鑽石玩家

三星玩樂勲章

極地雪 發表於 2022-4-25 10:50
貴左? 以LIVI BANK 為例人地講到明做3個月0 手續費 (人地係無息架 )
你分期多過3個月先有手續 ...

大家唔同地區,無得比較,香港一分期就要息,不如講香港280呎樓買6百至千萬,咁馬來西亞平幾多,地區不同,點比

鉑金玩家

avsuperman 發表於 2022-4-25 10:59
大家唔同地區,無得比較,香港一分期就要息,不如講香港280呎樓買6百至千萬,咁馬來西亞平幾多,地區不同 ...

你買條SOUNDBAR 咋喎, 同一樣野, 同一設計同用料, 咁都冇得比較?
冇得比較就唔會有水行貨之分啦~
可能我孤陋寡聞~我買左咁多次樓都未聽過有水貨樓?
化妝樓/樓花我就識~

鑽石玩家

三星玩樂勲章

極地雪 發表於 2022-4-25 11:05
你買條SOUNDBAR 咋喎, 同一樣野, 同一設計同用料, 咁都冇得比較?

我講不同地區價$比較,你係你的馬來两亞買水,我買香港買行,完