設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Netflix] [技術討論] Netflix要係香港禁止分享賬戶係不可能的任務

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我估大家呢幾個月都成日見到唔同的內容農場講緊Netflix開始禁止 share 比非家庭成員共用戶口的新聞,但事實上Netflix只係講緊部份地區會禁,無講過香港會禁。

先唔討論Netflix禁share戶口有咩問題,會唔會影響股價,會少了訂閱人數,定多了訂閱人數,我地不如先睇番佢有咩技術可以用來禁到大家,認到係唔係家庭成員。

首先,唔駛講都知, Check IP, 但香港細到根本唔會分到呢粒ip係沙田,個粒ip係灣仔,除非網絡供應商肯配合Netflix, 就算真係比你跟到地區,一個正常香港人,屋企一粒ip, 搭車手機睇一粒ip, 返到公司用公司WiFi睇又一粒ip, 仲未計公司一粒ip有幾十個同事都會睇Netflix, 手機網絡成村人用同一粒ip得來仲要不停轉機站根本無得追。

如果多人討論,再講埋Mac Address 同 Device ID的情況。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
paul.play.forwa + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
michael.t + 50 + 50 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

只准登記限量既device 已經得啦
使乜用ip

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

但係真係需要跨區先至界定到唔同IP?

雖然我唔識IT嘢,都期待有高手俾啲意見
paul.play.forward
人言微,愛共樂,活着就要往前看

銀級玩家

其實計準d都好,有機會一條友俾番平d,而家計番咁多個月俾足93都幾甘下

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

jacky622 發表於 2022-4-20 19:35
只准登記限量既device 已經得啦
使乜用ip

好似Now睇波咁,唔計機頂盒,鎖死你只能用一部機睇,登記了的機短期內無得轉機。

不過我覺得呢個方法,好難面對一般平民,只會出現唔知點解睇唔到,然後求助無門後就放棄唔用。

行動組版主

paul.play.forwa 發表於 2022-4-20 23:44
但係真係需要跨區先至界定到唔同IP?

雖然我唔識IT嘢,都期待有高手俾啲意見 ...

理論上每條獨立寬頻上網線都會有自己的IP ,簡單來講,每個家庭都有自己的IP,要Check實際位置唔係好難。

事實上,只要有 True IP 位址 及 連線時間,要追查實際地址其實一定追得到,要追查到邊條街幾多樓邊個單位都可以,當然前提要寬頻公司配合,又或有法庭批准之類,否則就會變成私隱問題。

如果無寬頻公司配合,一般只能追查到 油尖旺區,中西區 咁,唔會追得到邊條街咁詳細。

不過講番重點,如果一個真用戶,一時係屯門,一時係中環,咁都計落誇區犯規的話,咁應該99%香港人都會犯規用唔到了。

行動組版主

Camille124 發表於 2022-4-21 07:36
其實計準d都好,有機會一條友俾番平d,而家計番咁多個月俾足93都幾甘下

係,一機一戶,收番平d係最可行同最簡單的方法,如果一個人一個月93蚊,我唔會話比唔起,但係咪值呢個價,我好有保留,雖然片單係超多,但真正自己想睇的,其實都係有限數。

以前未有人同我夾,我都係隔幾個月或半年儲埋一堆片先Join一個月一次過睇晒去,宜家四個人長期夾,睇的片無特別多了,但累計全年的支出其實仲比多左錢,我就唔覺Netflix會係我身上搵少左錢啦!

鉑金玩家

香港的價錢已經不便宜,他之前隻眼開隻眼閉係想衝個量,如果硬要一刀切佢會自食其果
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

我會即cut, 佢連$90都冇埋.