設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 影音分家問題 + 兩部Amp用同一對喇叭接駁問題

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟準備買機,越睇越多,越睇越亂,仲有越睇越貴!😅
睇到好多都話影音分家,所以諗住這個方案,想請教各位師兄。
問題比較多,請各位見諒!其實仲有好多問題,自己都會繼續爬下文研究吓!呢兩個禮拜其實已經睇咗好多呢個網站同埋YouTube嘅片,睇到有啲想嘔😂

Naim Uniti Star 同 Denon 分別會用 Focal Aria 926 作front, 係咪應該咁樣接駁!

Aria 926 > 喇叭線 > Uniti Star > RCA (Analogue input) > Denon X8500 (Preout Front)
其他喇叭+sub 全部直接駁 X8500

聽歌:只開Uniti Star (2.0 ch)
睇戲:開晒兩部 Uniti Star + X8500!  Uniti Star 推Aria 926, X8500推其他!

(戴咗頭盔先,小弟真係咩都唔識,呢d問題可能係對各位師兄來講比較低級)🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
問題
1)以上接駁方法是否正確?有冇其他接駁方法?
2)這樣是否就是影音分家?咁樣分家引伸另一個問題,如果我淨係用X8500 接駁所有喇叭(唔買Uniti Star),我咁樣聽歌嘅時候有5.1.4?如果淨係用Uniti Star, 淨係有2.0!聽歌2.0會比5.1.4好?
3)睇過好多片(包括4年前,成個幾鐘IMAX enhanced分享會,真係成段睇晒),X8500 淨係自己推5.1.4都已經綽綽有餘,搵另一部機嚟推Front, 係咪好似曬咗部X8500?
4) 分兩部機推,會唔會令到啲聲冇咁好,例如Front啲聲同其他喇叭速度上有分別,啲音質用唔同嘅機推會唔同?
5)喇叭線 - 小弟冇太多時間研究,有咩性價比高嘅喇叭線可介紹!🙏 望過吓見到有師兄講Furutech Fl-50 NCF (R),但之後見到呢啲似係power cable, 呢啲又係咩缐?
6)RCA - 同樣冇時間研究,又有冇好介紹 (以前細個打超任就係用呢啲線駁落電視機,而家仲係用緊呢種線感覺好似好out🤭,啲聲會唔會唔靚)

聽歌:Focal Aria 926 + Naim Uniti Star (因為見到咁樣配搭會平好多)
睇戲:5.1.4 + Denon X8500
Front: Focal Aria 926
Centre: Focal Aria CC900
Surround: Focal Dome Flax (因為外觀靚,同埋慳位,會放喺沙發後邊嘅一個櫃上面)
Front Height: SVS Prime Elevation
Top Height: SVS Prime Elevation
Sub: SVS SB3000 micro

感謝各位!🙏🙏🙏

鑽石玩家

首先接駁上係正確的, 但以Naim Uniti Star嘅力水, 未必解放到對Focal座地喎

銀級玩家

NM0101 發表於 2022-4-16 11:04
首先接駁上係正確的, 但以Naim Uniti Star嘅力水, 未必解放到對Focal座地喎

唔知咁樣理解啱唔啱!

Aria 926 spec
Recommend Amp Power 40-250W
Sensitivity 91.5dB (2.83V / 1m)
Impedance 8 ohms

Uniti Star spec
70W per channel into 8 ohms

Uniti Star output @ 70W , 8 ohms
70 = 2V / 8
V = 17.5
Output 17.5 volts @ 70W

Aria sensitivity 91.5dB (2.83V / 1m)
17.5V / (2.83V / 1m) = 6.183m

即係由個喇叭去到6.183米,都有 91.5dB! (根據CHP網頁,長期暴露於85dB可以導致聽力逐漸受損!😂 )
我張沙發同個喇叭距離大概2.4米!
咁樣理解即係應該夠力水?🙏🙏

鑽石玩家

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

1,正確,2ch amp有avbypass或者main in就可以,2,x8500聽歌有direct,pure direct,stereo都係2.0或者set2.1都得,x8500有13ch 師兄只玩5.1.4,多2ch可以比前置bi-amp加強推力3,覺得唔滿意才加2ch amp4, 可以買返a b類嘅擴音機特性會比較接近,x8500 auto cal會幫手cal到差不多5,啦叭線前3買好少少,其他聲道買散線,因為長度問題,留意貪心太粗佈線會有困難(可以去鴨寮街或者旺角地庫睇睇)6,可以試吓AQ線,有平有貴, 按自己預算買就可以。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
77756 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

RPO 發表於 2022-4-16 21:19
1,正確,2ch amp有avbypass或者main in就可以,2,x8500聽歌有direct,pure direct,stereo都係2.0或者set2. ...

多謝師兄意見!
都岩,冇必要一次過買兩部amp, 玩部X8500可能都玩幾年先用盡部機!🙏🙏🙏
bi-amp 甘推Front👍👍  一言驚醒夢中人,睇過Menu見到有咁樣玩,亦都有聽講過咁樣玩,如果唔係師兄提醒,我都冇諗過會咁樣玩!
喇叭線前三用啲靚啲嘅,師兄有冇咩牌子介紹?呢啲真係全無頭緒!🙏🙏🙏

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

77756 發表於 2022-4-16 22:14
多謝師兄意見!
都岩,冇必要一次過買兩部amp, 玩部X8500可能都玩幾年先用盡部機!🙏🙏🙏
bi-amp 甘推Fro ...

用Avm 同2ch int 黎聽歌完全係兩回事,
除非冇乜要求,有聲出就得,
如果唔係點解咁多師兄要影音分家?
買部Avm A110夠晒玩啦,使乜用兩部機,
又要用多條rca 線同電源線,又要晒多個位黎擺部機。
簡單舉個例,用Denon Avm A110 同denon Pma A110黎聽歌,純聽歌計你估邊部會好聲D?  1部4萬幾,1部2萬幾。
齋睇規格avm 好勁架,11ch 每ch 有200w﹐
好多2ch int 機都係得百零二百w

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
77756 + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

77756 發表於 2022-4-16 22:14
多謝師兄意見!
bi-amp 甘推Fro ...

師兄,線材我都唔熟, 睇下有冇其他師兄幫到手比意見,平線可以去深水埗睇吓belden、gotham、supra、中性無乜味道, 預算多一點可試下inakustik、audioquest, 呢啲大路牌子如果唔啱放出去二手都無蝕咁多。

銀級玩家

Yoshiki2008 發表於 2022-4-16 22:36
用Avm 同2ch int 黎聽歌完全係兩回事,
除非冇乜要求,有聲出就得,
如果唔係點解咁多師兄要影音分家?

師兄,我明你講咩!所以我初頭嘅諗法都係想嘗試影音分家!
本身唔係識太多,冇乜真係聽過2ch 嘅音樂! 好似你咁講,可能真係有聲就得😂(一嚟我又冇真係自己感受過,就算我去旺角聽完我自己隻耳仔都可能唔識得分別,又冇其他師兄真係好實質咁可以講解吓究竟2.0嘅好處喺邊度)但同時間都想學多少少嘢,玩多啲唔同嘅嘢,難得經濟上又許可!當然又唔係話亂咁課金!最緊要係自己享受到!
不過師兄你其中一個建議我都好鍾意,令我有多一個諗法!😂 其實我本身唔知有部更加勁嘅機 AVC-A110! 你講完我先知!所以啱啱又再睇多少少關於呢部機嘅嘢!呢部機比起X8500H 再勁少少同埋新,仲要好似係限量全球2000部,反而更加令我想暫時傾向一部機(A110)搞掂睇戲同聽歌兩樣嘢!

銀級玩家

RPO 發表於 2022-4-17 00:54
師兄,線材我都唔熟, 睇下有冇其他師兄幫到手比意見,平線可以去深水埗睇吓belden、gotham、supra、中性無 ...

收到!🙏🙏 等我望吓呢幾隻牌子先,然後自己再研究吓!感謝