設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: GARYKWONG@G

[藍光播放機] 杰科BDP G5500 有冇用家分享

鑽石玩家

topgun22 發表於 2022-4-29 08:23
上面有朋友 分享過 軟件 同硬件 是 升级左

其實冇分別,已成功升級增強版~~

鑽石玩家

最終都係要去淘寶俾錢買越肉~~

原裝行版非增強版

已升級但未激活

已成功激活

固件版本重新過我家中另一部行貨增強版~~

鑽石玩家

其實係要用指定版本,按次序升級至得,唔可以隨便搵個版本去升級!

先下載附件第一個版本4.0 (需升級兩次)  最後更新用4.03固件
解壓到U盤截圖給我看下,如果蘋果電腦提前說明。
4.0版本壓縮包內有兩個UPG/UPG_ALL文件夾,需一起拷在U盤根目錄上。

升級方法:

1、准備一個64G及以下容量的U盤;(註:U盤的格式需為FAT32,NTFS格式)

2、把郵箱附件下載的壓縮包解壓UPG_ALL文件夾,復制到U盤的根目錄下;

3、 把存有UPG_ALL升級文件的U盤插到藍光機器的USB接口,給藍光機器上電開機

4、升級操作,用遙控器操作,依次進入藍光機器“設置”——“ 系統”——“升級”——“USB”存儲器按“OK”鍵,待機器提示檢測到的有效升級文件後,自動升級

5、在升級過程中請勿給機器斷電與去下存有UPG升級文件的U盤,(升級完成後機器自動關機,等待電源燈變紅色之後再按開機);

6、開機後 主菜單已經是新的UI 進入設置-選項-系統更新-選USB再更新一次。第三次U盤拷4.03版本。

7、系統更新完自動顯示主菜單,之後再把U盤撥下來接到電腦

8、電腦打開u盤,在裡面找到一個機器串碼的文件夾 如:50-8A-CB-16-F1-9A     提供添加壓縮包方式發給客服處理。

9、客服收到機器碼後會發一個激活碼文件,收到激活碼文件放在u盤的串碼文件夾內即可。

10、U盤接回機器,機器識別U盤後 再關機一次重新開機,等待機器自動識別U盤後,在進入設置,選項,系統信息查看激活狀態。顯示已激活代表成功了。然後恢復一次出廠設置再進行使用機器。

鑽石玩家

其實升級完未激活前,除咗ISO播唔到同字幕改唔到,
其他功能完全正常用到,已經好過原裝好多~~

星級玩家

rickytang 發表於 2022-5-1 14:24
其實係要用指定版本,按次序升級至得,唔可以隨便搵個版本去升級!

先下載附件第一個版本4.0 (需升級兩次)  ...

師兄,可以告知邊間買?感激

星級玩家

rickytang 發表於 2022-5-1 14:28
其實升級完未激活前,除咗ISO播唔到同字幕改唔到,
其他功能完全正常用到,已經好過原裝好多~~
...

升級完,正唔正,我都 心旭旭

鑽石玩家

teddywong 發表於 2022-5-1 16:21
師兄,可以告知邊間買?感激

我係呢間「杰科影音批发 」買,主要係因為見佢寫明係更新到4.03版,
改費¥399但呢幾日淘寶做緊滿200-15,自己搭多件嘢買叫做慳咗¥30~~

鑽石玩家

teddywong 發表於 2022-5-1 16:22
升級完,正唔正,我都 心旭旭

先講下有乜問題等你有心理準備,容易hang機(播影片非播碟))呢樣必然,所以只能接受,
連到NFS 但點都認唔到SMB/CIFS(但未越肉就乜都冇只有DLNA),
Dolby Vision 有D搞鬼,有D認到,有D要set強制至認到,
可以播SACD ISO,外掛字幕可調,播片可以左右移動時間軸,
瀏覧文件可以用返回鍵上返上一層,基本上就算未激活都好用過原裝版!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

rickytang 發表於 2022-5-1 16:52
先講下有乜問題等你有心理準備,容易hang機(播影片非播碟))呢樣必然,所以只能接受,
連到NFS 但點都認唔到S ...

要等多陣 下輪消費券入手

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

rickytang 發表於 2022-5-1 14:24

先下載附件第一個版本4.0 (需升級兩次)  ...

師兄可不可以提供4.0同4.03軟件連結,謝謝