設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wong0622

[請教] LG C1 OLED 48" or Panasonic JZ1000 OLED 48"

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Panasonic

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

p76marco 發表於 2022-4-14 22:15
打機唔咁講。
剛剛用HZ1000 netflix 睇緊宇多田光演唱會,黑髮黑衫黑咪黑背景,黑到手機都影唔夠光😅 ...

OLED 比LED一向唔夠光,但LG算盡推到OLED最光,壽命就唔知了

高級玩家

多謝各位意見,落P記睇埋先

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

rockyw 發表於 2022-4-15 11:58
OLED 比LED一向唔夠光,但LG算盡推到OLED最光,壽命就唔知了

Sony 預設光亮度比較保守(可能受A1影響),A90J (有heatsink) 亮度還是低於Panasonic HZ2000H。
Panasonic JZ1000 達1000 nits (圖)(2% window ?)
對追求光亮度反而要注意SDR 與 HDR 之間差異,好似Samsung QN90 SDR 同HDR 都差唔多咁光,咁先好?...
達1000nits 已經好光!

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=347&t=6526162
OLED nits.jpg
QN90 SDR.jpg
QN90 HDR.jpg

高級玩家

因為係季尾仲要係 Panasonic,除左專門店同少數影音鋪可以睇到DEMO,真係想見下都難。

剩係focus季尾貨,如果唔係重度打機, Sony A9S嘅顏色表現同畫質真係超有驚喜,完勝2021年機款,價錢亦都好吸引。

LG C1其實都好正,咩都齊哂,只係個人鍾意顏色柔和啲,C1發色係好驚艷,但係暗位真係無哂細節,我亦無信心可以調校得出色,因此唔買佢。C1最正我覺得係個remote同menu,真係現代好多。

而JZ1000係畫質好+發色啱心水,加上有哂打機配置,4k/120/hdr都有,只係HDMI2.1有2個,而LG C1有4個,2個已經滿足我要求,而且見評價係一出盒就可以用,色準好好,佢最衰係個千年menu...

最後都係投左P記一票。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
p76marco + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

黑鑽玩家

同意p記一買返黎唔需要搞太多setting畫面已經好好。搖控同menu係佢既弱項。另外之前專門店送果條hdmi線流流地,setup有問題時第一樣就換佢

黃金玩家

師兄,我都有興趣入手,可告知購買價錢和店鋪嗎?

鉑金玩家

wong0622 發表於 2022-4-16 21:46
因為係季尾仲要係 Panasonic,除左專門店同少數影音鋪可以睇到DEMO,真係想見下都難。

剩係focus季尾貨, ...

埋單幾錢?

高級玩家

比錢 92XX, 扣哂商場/信用卡/店舖回贈, 機價不用 8000 (promotion已完)

OLED好靚, Panasonic 顏色好舒服, 除左調整光暗設定同IFC, 暫時無調整過顏色細節, 今次真係近乎一開機就睇得

要一次過出齊 4K 120Hz+Dolby Vision 暫時只有 LG 可以選擇, Panasonic呢部一係 4K 60Hz+Dolby Vision, 一係 4K 120Hz+HDR, 另外 VRR / AMD FreeSync Premium 都有哂. 睇戲會睇到 DV 同HDR 10嘅分別, 打機暫時分別不大 (試左 Forza Horizon 5)

如果你有哂 PS5 + Xbox Series X + 中高階soundbar 要同時插住, 暫時只有 LG 可以選擇, 得佢有一機4個HDMI 2.1可以滿足你,  其他電視牌子, 好似都係得2個HDMI 2.1, 而其中一個係eARC位.

Panasonic個menu係老土, 但係我睇電視除左新安裝再睇緊有問題, 基本好小會再入 menu 撳野.

只要接受到呢D, 呢部季尾清貨真係正。

鉑金玩家

wong0622 發表於 2022-4-25 10:34
比錢 92XX, 扣哂商場/信用卡/店舖回贈, 機價不用 8000 (promotion已完)

OLED好靚, Panasonic 顏色好舒服,  ...

請問你有無 soundbar? 夠唔夠位放 soundbar?
我 load 個 manual 睇, 用開邊的支架位有得升高少少, 實際多少就唔清楚了.