設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KinChungLam@FB

[請教] 喇叭線Bi wire 疑問

鑽石玩家

三星玩樂勲章

粉果人 發表於 2022-4-9 17:00
我意思唔係話唔可以bi wire,你鍾意用3對喇叭線都仲得係你自由,我只係話人地ab speaker既設計係要黎比兩 ...

你有無真係玩過,我地玩家係咁玩,甚至鍾意咁玩有乜問題,我懷疑你斷估,就係鍾意咁玩又點,你咁武斷,當然要出聲,講一句就咁大反應,無乜好討論

鑽石玩家

三星玩樂勲章

粉果人 發表於 2022-4-9 17:00
我意思唔係話唔可以bi wire,你鍾意用3對喇叭線都仲得係你自由,我只係話人地ab speaker既設計係要黎比兩 ...

邊個話唔可以玩,一句就嘈到你,真好笑,我睇咁多C兄回應,個個都話玩得,你玩過先再講

鉑金玩家

Gorgeous 發表於 2022-4-9 17:15
你搞錯了 Bi-wire 和 Bi-amp. 如果用同一部擴音機輸出兩組喇叭線去一對喇叭的高和低音部份稱為 Bi-wire.  ...

你也誤會了我意思,這個我當然知道,我不是說bi wire有問題,我只係話日系amp ab speaker設計原意主要係給用家接駁兩組喇叭,至於bi wire或者single wire+jumper其實都係用同一份擴音線路推動,這樣說夠清楚了嗎

鉑金玩家

avsuperman 發表於 2022-4-9 17:24
你有無真係玩過,我地玩家係咁玩,甚至鍾意咁玩有乜問題,我懷疑你斷估,就係鍾意咁玩又點,你咁武斷,當 ...

我從來都冇講過你唔可以咁玩,你又點知我冇試過呢?
我大反應係因為你第一句已經唔多禮貌所以我先唔同你客氣 ok

鑽石玩家

三星玩樂勲章

粉果人 發表於 2022-4-9 17:42
我從來都冇講過你唔可以咁玩,你又點知我冇試過呢?
我大反應係因為你第一句已經唔多禮貌所以我先唔同你 ...

依位c只都好直接,只係無直接講你,我好直接,我有咁玩就係有感受,你武斷,我都就住,既然C兄唔同我客氣,我亦無需客氣,我就係咁玩E480,真係好左分析力,有力左,我對兩声道好皮毛,用金仔原因係玩Av夠力推我對4ohms喇叭,玩Av佔8成,聽歌唔講究,C兄最岩就係我無法求証你有無玩過
Screenshot_20220409-182659_Samsung Internet.jpg

高級玩家

多謝各位Ching指教,大家以和為貴,開心享受音響樂趣!!哈

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

粉果人 發表於 2022-4-9 17:32
你也誤會了我意思,這個我當然知道,我不是說bi wire有問題,我只係話日系amp ab speaker設計原意主要係 ...

Support you!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

KinChungLam@FB 發表於 2022-4-10 01:15
多謝各位Ching指教,大家以和為貴,開心享受音響樂趣!!哈

Also agreed with you

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

螢幕截圖 2022-04-10 上午10.54.00.png

進階玩家

小弟懶的換AMP仍在使用服役超過五十年的山水AMP,當年已匹配了A ,B Speaker輸出然而70年代出產的speaker 背后絕大部份都只有紅黑各一個的喇叭線連接端子,亦即是說廠方目的是預備用家連接兩對Speaker ( 產品說明書亦是這樣描述 )。

產品進步,到後期Speaker 生產已到達分高和低頻輸入亦即是可以玩Bi-wire 連接。
最近財爺放水添置了一對Pro Ace T10S 亦可以玩Bi-wire。
連駁初期是Single-Wire + Jumper 音色確有提升。 最近添了喇叭線試玩玩Bi-wire (兩線粗幼不同品牌亦不是高檔貨),結果連接Bi- wire 後分析力同中高音有明顯提升,音牆也推前擴寬了。結論是玩了Bi-wire真系返不了轉頭 (還有許多空間可改進),娛樂無窮!

小弟愚見生產商設計Speaker 有分音就盡量利用Bi-Wire 連接不要浪費。首要條件部AMP要有A,B Speaker 輸出和要夠力水。